Kokoomus jakaantumassa ulkopoliittisesti?

Tällä viikolla (17.-18.7) Brysselissä kokoontuu pitkästä aikaa fyysisesti ylimääräinen Eurooppa-neuvosto.

Tuloksista ei tarvitse etukäteen olla ihmeissään, ilmoitettiinhan Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen suulla jo 9.7.2020, että ”oma kansa ensin” – ajattelu ei käy. Tosin mitäpä muuta voisikaan odottaa jaakonsaarelaiseen koulukuntaan kuuluvalta kiilusilmäiseltä eurodemarilta, joka viihtyy Ranskan ja Saksan suurlähetystöjen vastaanotoilla paremmin kuin missään muualla? Suomi saanee miljardilaskun, tosin moni asia viittaa siihen, että 750 mrd euron elvytysrahastopakettiin on leivottu neuvotteluvaraa, jotta narutettavat EU-pölhöprotektoraatit kuten Suomi voivat esiintyä ”voittajina”. Suomen EU-uskovainen media on kärkinään YLEn Anna Karismo ja Susanna Turunen jo kuukausitolkulla rummuttanut samaa propagandistista viestiä, jonka mukaan olisi Suomen etu lappaa miljardeja elvytysrahastoon ja lahjoituksina maille kuten Kreikka, Romania, Puola tai Espanja. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, SAK:n Anni Marttinen ja EK ovat toistaneet samaa sanomaa. Jostain syystä Suomi ei ole asemoitunut muiden nettomaksajien joukkoon vaatimaan tiukkaa taloudenpitoa. Miksi Itävalta, Ruotsi, Tanska tai Hollanti eivät koe tarvetta maksaa miljardeja hulivilitalouksiin? Eivätkö nuo maat pelkää ”vientinsä” puolesta?

* * *

Kyse lieneekin isommasta suunnanmuutoksesta, jossa Suomi on tehnyt linjauksen siirtyä selkeästi osaksi EU-liittovaltiokehitystä ajavaa Ranskan ja Saksan blokkia uhraten samalla suhteensa Britannian ja Yhdysvaltain kanssa.

Nostin kesäkuussa Suomen mediassa kovana asiantuntijana tituleeratulle Janne ”Rysky” Riiheläiselle EU:n ja UK-US:n vastakkainasettelun, jossa Suomenkin tulee valita puolensa. Pitkään Riiheläinen vähätteli ongelmaa, mutta nyt hänenkin arvostamansa entinen tasavallan presidentin neuvonantaja Hiski Haukkala nosti mahdollisuuden esille (Suomen Kuvalehti 10.7.2020):

Tämä tarkoittanee sitä, että toiveet EU:n ja Britannian likeisestä kumppanuudesta lepäävät heikolla pohjalla. On mahdollista, että sen sijaan suhde kriisiytyy ja Britannia päätyy osaksi EU:ta hajottamaan pyrkiviä voimia.”

Sen lisäksi, että Suomi on kaulaansa myöten eurosotkuissa niin pahasti, että sotakorvauksetkin jäävät taakse, on Suomen EU-eliitti joutumassa tuskalliseen tilanteeseen. He huomaavat, että EU ja Yhdysvallat eivät olekaan samaa valtakuntaa.

Puolan presidentinvaalien tulos varmistaa, että Puola tulee toimimaan Atlantin valtojen vipuvartena Euroopassa. Tämä kehityskulku voi johtaa jopa Puolan EU-eroon keskipitkällä aikavälillä. Suomi on myös irrottautumassa pohjoismaisesta viitekehyksestä valitsemalla macronilaisen eurofederalistisen linjan. Varman toimitusjohtaja Risto Murto pohti Ruotsin tilannetta ansiokkaasti aivan äskettäin. Onko Ruotsi matkalla kohti EU-eroa, sillä niin tyhmä se ei ole, että euron ottaisi, tätä sietää pohtia.

* * *

Kun vetää yhteen Ruotsin, Tanskan ja Puolan tilanteen, näkee selkeämmin atlantismin ja macronismin yhä kärjistyvän ristiriidan. Kokoomuksessa tämä aiheuttaakin sisäistä kiehuntaa. Ollako mukana Orpon vaatimassa EU-liittovaltiossa samalla atlantismi hyläten? Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten kokoomus tämän ristiriidan käsittelee ja mikä on sen vaikutus istuvan presidentin linjaan ja presidentinvaaliasetelmiin 2024. Mikä on kokoomuksen atlantistisiiven eli Wille Rydmanin ja Atte Kalevan asemoituminen tähän tilanteeseen, joka ei liene ollenkaan heidän suunnitelmiensa mukainen?

Ilkka Kanervan ulostulo EUn turvallisuusneuvostosta (Turun Sanomat 7.7.2020) indikoinee Suomen halua lähteä sotimaan Saksan ja Ranskan sotia Saksan ja Ranskan eurofederalistisen doktriinin sävelin. Arpa on heitetty, alea iacta est.

* * *

Mutta kuka olisikaan uskonut, että kokoomuksen johdolla Suomi luopuu ulkopolitiikan viimeisistä omista pelimerkeistään ja ryhtyy Napoleonin ja Saksan menneisyyden suurvaltaunelmien aisankannattajaksi?

 

 

OlliKotro

Laura Huhtasaaren avustaja Euroopan parlamentissa. Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu