Niinistön puhe oli huutoa EU-tyhjyyteen

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön puhetta odotettiin tällä kertaa kenties enemmän kuin koskaan. Haluttiin kuulla, mitä suurta suosiota nauttivalla Kansankunnan Isällä on sanottavana. Vaikeaa ei ollut arvata, että pandemia nousi esiin, kuten ei myöskään jo standardiksi konsensuspoliitikkojen puheissa muodostunut vihjailu keskustelukulttuurin laadusta. Mitä ilmeisimmin pakkoruotsista, EU-liittovaltiokehityksestä, maahanmuutosta tai vaikkapa ulko-ja turvallisuuspolitiikasta keskustellaan väärin esittämällä vääriä mielipiteitä. On ymmärrettävää, että tilanne ennen sosiaalista mediaa ja www:tä sopisi paremmin konsensuspuolueiden edustajille, sillä silloin kansalaiset lukisivat vain mukavia hymistelyjuttuja uusista Nokioista ja koneinsinööreistä.

Niinistö totesi, että ”Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.”

Yllä oleva lause paljastaa, että suvereniteetin haastaminen ei ole ongelma, vaan enemmänkin se, kuka sitä väitetysti tai oikeasti vähentää. Suomi hyväksyi vuonna 2021 EU-elvytyspaketin, joka oli useiden oikeusoppineidenkin mielestä räikeästi EU:n omien perussopimusten vastainen. Siinä luotiin yhteisvelkaa ja kuten arvata saattoi, järjestelystä kaavaillaan pysyvää. Ranskan Macronin johdolla EU-alueelle lienee tulossa uusia suvereniteettiamme kaventavia järjestelyjä. Niistä Niinistö ei sano mitään.

Samainen Niinistö oli Suomen valtiovarainministeri, kun Suomi liitettiin 1998 laittomasti EMU:n 3.vaiheeseen, sillä eduskuntahan ei ole euroon liittymisestä koskaan säätänyt yhtään lakia. Tätä tematiikkaa valotti ansiokkaasti Mauri Pekkarinen jo 1996 HS:n kirjoituksessaan. Suurlähettiläspäivien puheessaan 2019 Niinistö itse suorastaan tyrkytti oman valtansa (eli Suomen suvereniteetin) vähentämistä : ”Sanottakoon nyt selvästi: kannatan voimakkaasti EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista silläkin uhalla, että se vähentäisi tasavallan presidentin valtaoikeuksia”.

.

Mitä tästä voidaan päätellä? Ainoastaan yksi asia: Suomen suvereniteettia saa vähentää, kunhan se valuu EU:n (eli pääosin Saksan ja Ranskan) eduksi. Niinistön puhe suvereniteetin kyseenalaistamisesta on siis puhdasta hurskastelua.

Toinen Niinistön huolenaihe liittyy siihen, että puhutaanko [Euroopasta] päidemme ylitse. Tämä on linjassa jo yllä esitetyn ajattelun kanssa, jossa Niinistö on valmis luovuttamaan valtaansa pois EU:n hyväksi. Niinistö siis edelleen kuvittelee, että on olemassa jokin yhtenäinen EU, jonka kaikilla mailla olisi samanlaiset turvallisuusintressit. Kun katsoo Euroopan karttaa ja lukee sen historiaa, tuon enempää hakoteillä ei voisi olla.

Italia ja Espanja ovat kovaäänisesti vastustaneet uusia sanktioita Turkille, omista taloudellisista syistään, huolimatta Kreikan ja Kyproksen kovista vaatimuksista. Lisäksi Espanja teki Turkin kanssa Kreikan suututtaneen puolustusteollisuussopimuksen vuoden 2021 lopussa. Niinistö siis yrittää luikerrella sellaisen EU:n taakse, mitä ei oikeasti ole olemassa ja uskoo, että kun tälle mielikuvitusrakenteelle antaa ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa, niin hyvä tulee. Tosiasiassa valittu politiikka tukee Saksan ja Ranskan EU-imperiumisuunnitelmia, joissa Suomi on rajamaana ja reuna-alueena yksi pelimerkki pöydällä, jos Saksa ja Ranska pääsevät päättämään. Maailma ei ole enää yksinapainen, vaan moninapainen. Yhdysvaltojen rooli on vähenemässä ja on Suomelle virhe kytkeä kehityksensä vain yhteen tahoon.

Yhteenvetona voi todeta, että Niinistön puhe oli epätoivoista huutoa kylmään EU-tyhjyyteen, jossa ei oikeasti ole mitään, mikä Suomea auttaisi tai tukisi. Se oli epäluottamuksen osoitus Suomelle ja suomalaisille, sillä puheen syvin viesti on, että Suomi ei itse kykene hoitamaan omia asioitaan, vaan ne osataan Brysselissä tai merten takana parhaiten.

 

 

 

 

 

 

+17
OlliKotro
Perussuomalaiset Helsinki

Laura Huhtasaaren avustaja Euroopan parlamentissa. Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu