Soini paaviksi persujen paikalle europarlamenttiin?

Eurovaaleista ei juuri puhuta mitään, sillä huomio on keskittynyt presidentinvaaleihin. Huomioikaa kuitenkin, että presidentinvaalit ovat jo osa eurovaalien (Suomessa varsinainen vaalipäivä 9.6.2024) näkyvyyskampanjaa. Suurin osa suomalaisista ei tiedä, eikä heitä kiinnosta, mitä Euroopan parlamentti tekee. Siihen tiivistyy EU:n ideakin: se ei ole epädemokraattinen, vaan antidemokraattinen koneisto, jossa oikeasti valtaa käyttävät vaaleilla valitsemattomat toimijat, eli lobbarit ja komission virkamiehet. Euroopan parlamentti on kumileimasin, jossa törkyhyvillä palkoilla olevat edustajat eli mepit antavat hyväksyntänsä tosiasiassa lobbarien, muiden kummisetien ja parin ison jäsenmaan rakentamille kompromisseille.

Euroopan parlamentin jäsenillä ei ole edes aloiteoikeutta, Suomessa kansanedustaja voi tehdä lakialoitteen tai toimenpidealoitteen. Euroopan parlamentissa ei. Täysistunnossa äänestettävien asioiden teksteihin tarkistuksia voivat esittää poliittiset ryhmät tai vähintään 40 meppiä. Tällä tavoin päätöksenteko on mahdollisimman valmiiksi pureskeltua, ja ikäviä aloitteita tai tarkistuksia voidaan välttää.

Euroopan parlamentissa jokainen meppi kuuluu johonkin ryhmään. Jos ei ole minkään ryhmän jäsen, kuuluu paradoksaalisesti ryhmättömien ryhmään NI (NI, tulee ranskan sanoista non-inscrits, ”ei rekisteröity”).

*

Perussuomalaiset (PS) ovat Euroopan parlamentissa kuuluneet historiansa aikana kahteen ryhmään. Kaudella 2009-2014 PS kuului Nigel Faragen suverenistiryhmään, EFD:hen. Ryhmän perusajatus oli Britannian itsenäisyyspuolueen johdolla kyseenalaistaa EU:n legitimiteetti, jäsenmailta tapahtuva asteittainen vallansiirto EU:lle ja tulonsiirrot. Se olikin menestynyt alusta ja oli osaltaan auttamassa onnistunutta Britannian itsenäistymisprosessia, Brexitiä. Voi sanoa, että EFD-ryhmä teki historiaa.  Vuosina 2019-2023 PS kuului suverenistiseen Identtiteetti- ja demokratia-ryhmään (ID), mutta neuvotteli kulisseissa nykyisen puheenjohtajansa ja hänen esikuntansa kanssa siirron ECR-ryhmään eduskuntavaalien jälkeen. Taustalla oli kokoomuksen kanssa tehty sopimus. Salaisia neuvotteluja PS kävi yli vuoden, mutta tietoa kyllä vuoti.

PS siirtyi Timo Soinin Nigel Faragelle antamistaan lupauksista huolimatta vuoden 2014 eurovaaleissa atlantistiseen, näennäiskriittiseen ECR-ryhmään. Sinne Timo Soinilla olikin hyvät suhteet, sillä brittikonservatiivien atlantismi sekä sen euroedustajien kahjo, rivikonsuista eroava EU-mielisyys viehättivät Iivisniemen miestä. ECR perustettiin 2009 eräänlaiseksi Euroopan kansanpuolueen EPP:n (jossa Suomessa ovat kokoomus ja kristilliset) spin-offiksi, jotta brittikonservatiivit voisivat helpommin esittää EU-kriittistä kotiyleisölleen. Käytännössä ECR-ryhmän perustaminen 2009 oli Britannian hallituksen operaatio, jotta brittikonservatiiveille löytyisi sopiva koti Euroopan parlamentista ja he voisivat esittää EU-kriittistä Englannin iltapäivälehdille. Paradoksaalista kyllä, EU-fanaatikko Tony Blairin (työväenpuolue) hallitukset (1997-2007) ja sitä seurannut Gordon Brownin (työväenpuolue)  hallitus (2007-2010) olivat konservatiiveja auttaneen ECR-operaation tukijoita ja edesauttajia. Onneksi britit eivät menneet lankaan ja EU-kriittisyys sai näennäiskriittisen ECR:n perustamisesta huolimatta paljon jalansijaa saarivaltiossa.

Kuten Iltalehti ystävällisesti kertoi 28.5.2014 (linkki uutiseen), Timo Soini vaihtoi [europarlamentti]ryhmää osana Juha Sipilän kanssa tekemäänsä sopimusta, olihan jo vuonna 2013 sovittu kulisseissa Sipilän-Soinin-hallituksen muodostamisesta. Keskusta  (lue Sipilä, valtiojohto ja muut puolueet) esittivät Soinille siis vaatimuksen ryhmänvaihdoksesta. Samalla Soini pystyi käyttämään ryhmäkysymystä neuvottelukorttina ja tekemään myönnytyksen Sipilälle & co:lle. Suomen eliitin inho suverenistiryhmää kohtaan (eli EFD:tä kohtaan) johtui ja johtuu siitä, että Suomeen ei haluta antaa minkäänlaista kasvualustaa Euroopan unioniin kriittisesti suhtautuvalle toiminnalle. Kriittisyys Suomessa on sallittu näennäisenä EU-kriittisyytenä, jollaista esim. perussuomalaiset harrastavat. He eivät kyseenalaista enää edes EU-liittovaltiokehitystä, vaan aika ajoin arvostellaan EU:n päätöksiä ja sitten ollaan pöyristyvinään niistä.

EU-vastaisuudesta on perussuomalaisissa luovuttu, ja puolueen piirissä on alettu nostaa jopa EU-myönteisyyttä vanhan Venäjä-narratiivin voimin. Alla esimerkinomaisesti kuvankaappaus eräältä kiivaan EU-mieliseltä toimijalta Tampereelta. EU-mieliseen narratiiviin kuuluvat tuulesta temmatut vihjaukset (joita ei kuitenkaan avata tai selitetä) siitä, että EU olisi jonkinlainen suoja tai apu jotakin vastaan. Eli vaikka mitään todisteita tai faktaa ei ole, on kansantaloudellisesti tuhoisa eurojäsenyys (muista tukipaketit, joustamaton valuuttakurssi yms.) sekä EU-jäsenyys eli tulonsiirto- ja velkaunioni jonkinlainen ”turvatekijä”. Näin esittävät eivät kuitenkaan osaa kertoa, millaista suojaa tuo se, että maalla on entistä enemmän velkaa, vastuita ja vähemmän vaikutusvaltaa omiin asioihinsa. Eikä lehdistö sitä heiltä kysy, koska Venäjä.

 

*

Tällä hetkellä keskusta ja RKP ovat — sinänsä johdonmukaisesti — Euroopan parlamentin EU-fanaattisimmassa ryhmässä, Renew-ryhmässä. Ryhmää johtaa Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt-niminen belgialainen EU-fanaatikko, joka on vaatinut (linkki videoon) jo 2011 muun muassa kansallisvaltioiden lopettamista. Suits you, Annika Saarikko ja Anna-Maja Henriksson.

Mitä ilmeisimmin Timo Soini on lähdössä europarlamenttivaaleihin keskustan listalta. On kuitenkin vaikea kuvitella, että Timo Soinin näennäis-EU-kriittiseen imagoon sopisi mennä Renew-ryhmään. Soinilla on parhaat suhteet, suorastaan läheiset sellaiset, ECR-ryhmään, jota johdetaan Lontoosta ja Varsovasta, onhan ryhmässä Puolan Laki ja Oikeus-puoluekin (PiS). Jos ja kun mitä todennäköisimmin Timo Soini valitaan EU-parlamenttiin sunnuntaina 9.6.2024, herää mielenkiintoisia pohdintoja.

Jos Timo Soini ei mene Renew-ryhmään, minne hän menee? Onko yksi keskustan meppi Renew:ssä ja yksi ECR:ssä? En usko. On mahdollista, jopa todennäköistä, että osana uutta vale-EU-kriittistä linjaansa keskustapuolue vaihtaa ryhmää Euroopan parlamentissa ja siirtyy ECR:ään, Soinin tahdon mukaisesti. Tällöin tulee Timo Soinin revanssimahdollisuus: vanhoilla suhteilla järjestynee, että ECR:ään eivät enää sinne kokoomuksen tahdosta siirtyneet persut mahdu. Koska suverenistien ID-ryhmään Riikka Purran johtamilla persuilla ei ole enää asiaa tai puheyhteyksiä ja sillat on poltettu, voi käydä jopa niin, että persut ovat ensi eurovaalien jälkeen ilman ryhmää. Kosto voi olla suloinen.

OlliKotro
Vapauden liitto Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu