Tunnustaako Niinistö pian EU-illuusion?

Tasavallan Presidentti Niinistö piti tänään perinteisen uudenvuodenpuheensa. Puheesta saattoi päätellä, että Niinistö valmistautuu pian tunnustamaan EU-illuusion. Ensin on syytä kerrata, mitä illuusiolla tarkoitetaan. Wikipedia mainitsee näin:

”Illuusio eli havaintoharha on hahmotusvirhe joka syntyy, kun aistiärsykkeen osat vääristävät kokonaisuuden. Illuusioksi kutsutaan myös taideteoksen, esityksen tai muun vastaavan synnyttämää todellisuusvaikutelmaa.”

Tätä tukisi se tosiasia, että puheessa ei mainittu Euroopan unioni-nimistä järjestöä ollenkaan. Tämä ei ole yllätys, sillä EU-jäsenmaista Kreikalla ja Kyproksella on ollut sotilaallisia jännitteitä Turkin kanssa. Espanja ja Italia, joille suomalaiset maksavat suuret elvytysrahat, kuitenkin estivät merkittävien Turkki-pakotteiden hyväksymisen EU-neuvostossa. Espanja ja Italia siis  torjuivat omien taloudellisten etujensa vuoksi vakavammat pakotteet Turkille, vaikka Kreikka ja Kypros ovat EU-jäsenmaina tukalassa tilanteessa Turkin kanssa.

Herää kysymys, kuinka uskottava ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimija EU on? Arvostettu saksalainen taloustoimittaja Wolfgang Munchau nosti tämän vakavan ristiriitatilanteen esiin 14.12.2020:

 

On mahdollista, että EU:n hampaattomuus on tullut oikeasti täydellisenä yllätyksenä Niinistölle ja hänen mainintansa naivismista voisi hyvin liittyä tähän tai yhtä lailla täysin Suomen edun vastaiseen elvytysrahastojärjestelyyn.

Samalla Suomen päättäjille on selvinnyt kiusallisella tavalla, että Ruotsin puolustusministeri Hultqvist ei käytännössä luvannut Suomelle yhtään mitään ja kierteli kiusallisia kysymyksiä Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta ja avun antamisesta Suomelle YLEn haastattelussa  28.12.2020.

Otin elokuussa 2020 kantaa Niinistön vuoden 2020 suurlähettiläspäivillä pitämään puheeseen. Totesin muun muuassa seuraavaa:

On merkittävää, kuinka Niinistö välttää kritisoimasta Kiinaa kertaakaan aikana, jolloin Yhdysvallat käyttää valtavia resursseja painostaakseen valtioita valitsemaan oman puolensa Kiinaa vastaan. Herää kysymys, onko Niinistö sopinut jotain merkittävää puhelinkeskustelussaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa 14. huhtikuuta 2020.

Onkin siis hyvin todennäköistä, että EU:n ja Kiinan välinen, joulukuun 2020 lopussa uutisoitu investointisopimussopu oli jo suurlähettiläspäivien aikaan Niinistön tiedossa.

* * *

Olisin syytä pohtia, miksi siis vaikeneminen EU:ista. Kai suomalainen euroglobalisti mielellään kehuisi EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittista merkitystä, jos sillä olisi pohjaa. Varsinkin, kun vastikään on hyväksytty uusi ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, joka korostaa EU:n merkitystä.

Suosittelen kaikkia lukemaan Risto Volasen uusimman blogikirjoituksen  ”Hultqvistin laiskanläksy suomalaisille” Hultqvist kysyy täysin perustellusti:

”Mitä siis tarkoittaa Ruotsin varjelema koko Skandinavian tasapaino, jonka horjuttaminen aiheuttaisi pitkän Venäjän rajan Suomelle valtavan paineen? Ja mitä tarkoittaa Skandinaviassa pitkällä aikavälillä syntynyt turvallisuuspoliittinen tasapaino, johon uusien elementtien tuominen synnyttäisi turvattomuutta ja kysymyksiä linjan muuttumisesta?”

Volanen toteaa, että ”Haastattelun mukaan Ruotsi jatkaa sotilasliitto Naton osalta vuoden 1812 politiikkaansa, rakentaa Pohjolaan suoraan Yhdysvaltoihin kytkeytyvää sotilaallista kudelmaa eikä mainitse EU:ta turvallisuuspoliittisena tekijänä.”

Onkohan Niinistö pohtinut tätä samaa kysymystä ja on löytämässä osana ratkaisua EU-illuusion tunnustamisen?

 

 

OlliKotro
Helsinki

Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu