Voiko EU:ta uudistaa?

Tulin juuri laskeneeksi, että olen ollut oikeastaan vuosikymmenen tekemisissä EU-asioiden kanssa, eri rooleissa. En ole EU-asiantuntija, mutta vuosikymmen antaa perspektiiviä. Vuonna 2009 paljastui, että Kreikka oli vuosia vääristellyt tilastojaan ja seuraukset tiedämme jo, rahanmenoa ja vastuita. Harva kuitenkaan muistaa, että huolimatta Kreikan kriisistä tai ehkä jopa sen takia, Lissabonin sopimuksen ratifiointiprosessi eteni maaliinsa vuosina 2008-2009.  Joku voisi kysyä, miksei kriisiytynyt tilanne vaikuttanut mihinkään mitenkään. Voi sanoa, että Euroopan Unionia uudistettiin. Lissabonin sopimuksesta oli tarkoitus luoda perustuslain kaltainen säädös, joka nimenomaan lisää EU-integraatiota.

EU-asioista puhuttaessa onkin tärkeää nähdä narratiivin taakse.  ”Uudistaminen”, ”vahvistaminen” tai ”vaikuttaminen” ovat ilmaisuja, joilla ei tarkoiteta sitä, että edessä olisi jonkinlainen valintatilanne, tienhaara tai objektiivinen analyysi siitä, mitä nyt kannattaisi tehdä. Kyseessä ovat kiertoilmaisut sille, että yhä isompi osa asioista tulisi päättää EU-tasolla. Hyvä esimerkki tästä on EK:n ja SAK:n julkilausuma vuodelta 2017.

”EU:n toimintakykyä on pyrittävä vahvistamaan ja jäsenmaiden yhtenäisyyttä on vaalittava mahdollisimman pitkälle. EU:n ja jäsenmaiden välisiä toimivaltarajoja on kunnioitettava myös uudessa tilanteessa, mutta rajojen uudelleenarviointi voi olla tarpeen pitkällä aikavälillä. ”

Jokainen ymmärtää, mitä rajojen uudelleenarviointi tarkoittaa. Se tarkoittaa lisää EU-integraatiota eli EU-liittovaltiokehitystä. Se ei tarkoita suinkaan sitä, että jäsenvaltioille tulisi lisää sananvaltaa, koska asioita on arvioitu uudelleen.

Perin erikoiseen ajankohtaan vuonna 2017 ajoitettu julkilausuma kertoo siitä, että mitä todennäköisimmin EU-liittovaltiokehityksen askelia on hahmoteltu jo pitkälle tulevaisuuteen päättävässä portaassa. Koronakriisi oli taivaan lahja, joka toi mahdollisuuden yhteiseen EU-velkaan, jota on suunniteltu jo vuosia. Muistakaamme, että Sanna Marinin paras kaveri Emmanuel Macron on vuosia haaveillut tästä. Financial Timesissä 21.5.2017 julkaistu Wolfgang Munchaun kirjoitus ei ole vanhentunut.

 

Helsingin Sanomissa 3.7.2021 haastateltu komissaari Jutta Urpilainen kertoo aavistuksen peitetyin sanankääntein sen, mitä on tapahtumassa. Kyllä, EU uudistuu. Se tosin uudistuu vain yhteen suuntaan, kohti liittovaltiota. Aivan kuten yllä mainittu vuoden 2017 EK-SAK-manifesti, Urpilainen viittaa toimivaltakysymyksiin.

”– Keskustelu varmasti käynnistyy siitä, onko tarvetta tehdä toimivalta­kysymyksiin muutoksia. Pitäisikö EU:lla olla enemmän sananvaltaa esimerkiksi terveyspolitiikassa ja muissa kysymyksissä, jotka vahvistaisivat yhteistä vastustus­kykyämme tulevissa kriiseissä?”

Urpilaisen haastattelu ei jätä arvuutteluille varaa. ”Toimivaltakysymyksiin” palattaneen uusien EU-integraatiota edistävien hankkeiden kanssa. Käytäväpuheissa pyörivät EU-puolustusministeri ja EU-valtionvarainministeri. Niille löytyy Suomesta varmasti tukea erityisesti kokoomuksen piiristä, toki muualtakin.

Se, miten ja kenen toimesta näitä asioita kansalle myydään, on toinen kysymys. Tulemmekin näkemään useita puheenvuoroja puoluekentän eri laidoilta, joissa ehdotuksia kritisoidaan maltillisesti, mutta niihin kuitenkin suostutaan. Ranskan EU-puheenjohtajuus alkaa 1.1.2022 ja maassa on myöhemmin keväällä presidentinvaalit. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Ranskan EU-integraatiota tukeva linja tulee kaikissa tilanteissa jatkumaan, jopa voimakkaammin kuin ennen.

 

Euroopan tulevaisuuskonferenssi tulee sopivasti päättymään ennen Ranskan presidentinvaaleja Ranskan pj-kauden lopussa keväällä 2022. Se tarjoaa Macronille sekä hänen suomalaisille opetuslapsilleen ja aisankannattajilleen monia pelin paikkoja ”uudistaa” EU:ta juuri heidän haluamaansa suuntaan. Vastaus otsikon kysymykseen varmaan selvisi?

+5
OlliKotro
Perussuomalaiset Helsinki

Laura Huhtasaaren avustaja Euroopan parlamentissa. Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu