Orpon hallituksen suuri tavoite röpsöttää jo

Jos rohdot sote-menojen kasvun hillintään eivät tepsi, niin hallituksen urakka koko julkisen talouden tavoitteisiin pääsemiseksi voi kasvaa.

Petteri Orpon (kok) hallituksen talouslinjan keskeinen palanen on hallitusohjelman kirjaus siitä, että hallitus on sitoutunut toimiin, jotka vaalikauden aikana vahvistavat julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla.

On hyvä huomata, että hallitusohjelmasta löytyy myös toinen nurkkapultti hallituksen talouslinjalle.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on kohentaa julkisen talouden rahoitusasemaa siten, että julkisen talouden alijäämä on korkeintaan yhden prosenttiyksikön suhteessa bruttokansan­tuotteeseen vaalikauden aikana eli vuoteen 2027 mennessä.

Syyskuussa budjettiriihen yhteydessä hallitus totesi, että julkisen talouden tilanne on uusien ennusteiden perusteella huolestuttava. Päivittyneen talousennusteen perusteella hallituksen kuuden miljardin euron sopeutuskokonaisuuden toimeenpanon jälkeen hallitusohjelmaan kirjatusta alijäämätavoitteesta jäätäisiin hallituksen mukaan arviolta 0,4 prosenttiyksikköä.

Jos ajatellaan, että prosenttiyksikkö bruttokansantuotteesta on karkeasti kolme miljardia euroa, niin taloustavoitteiden ei tarvitse paljon röpsöttää, kun takamatka tavoitteisiin pääsemiseksi on miljardiluokassa.

Iso kuva julkisen talouden näkymästä on tiedossa, mutta yksityiskohdat tarkentuvat ensi viikolla. Hallituksen budjettiesitys ja julkisen talouden suunnitelma ovat ensi viikon maanantaina valtioneuvoston käsittelyssä ja ovat tulossa julki. Samalla ensi maanantaina julkaistaan valtiovarainministeriön talousennuste.

Mahdolliset lisätoimet pöydällä puoliväliriihessä

Yksi kiinnostava kohta julkisen talouden suunnitelmassa ovat arviot sote-menojen kehityksestä ja hyvinvointialueiden alijäämistä, vaikka päälinjoista budjettiriihen yhteydessä kerrottiinkin.

Tänä vuonna hyvinvointialueiden alijäämät ovat alueiden omien ennusteiden perusteella nousemassa yhteensä yli miljardiin euroon.

Työllisyystoimien ohella keskeinen palanen hallituksen julkisen talouden vahvistamistavoitteissa on hillitä sote-menojen kasvua. Nykyisillä hyvinvointialueiden alijäämänäkymillä se on kova urakka. Jos rohdot sote-menojen kasvun hillintään eivät tepsi, niin hallituksen urakka koko julkisen talouden vahvistamistavoitteisiin pääsemiseksi voi kasvaa.

Budjettiriihen kirjausten mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta seuraa säännöllisesti hallitusohjelman talouspoliittisten tavoitteiden toteutumista. Hallitus kertoo päättävänsä mahdollisista tarvittavista lisätoimista puoliväliriihessä.

Monenlaisia julkisen talouden vahvistamistoimia on hallituksella vireillä, mutta nykyennustein voidaan lisätoimia tarvita, jos hallitus haluaa pyrkiä pitämään kiinni julkisen talouden tavoitteista.

Mahdollisten lisätoimien kasaaminen julkisen talouden vahvistamiseksi voi olla kimurantti urakka, jos moni mahdollinen keino on jo valmiiksi käytössä.

Nykynäkymin talouspolitiikassa vaikeuskerrointa tulee riittämään lähivuosille, olivatpa tuulet politiikassa mitkä tahansa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu