Riikka Purra pudotti 3 miljardin pommin – mutta nämä laskelmat nostivat hiukset pystyyn jo joulukuussa

Hallituksen kehysriihi on huhtikuussa. Hallituksen sisällä vääntö lisätoimista on tiivistymässä. Petteri Orpolla näyttää olevan hurja takamatka tavoitteisiin.

Talouspolitiikassa on edessä raaka kevät.

Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmassa linjattiin, että hallituksen tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Syksyn budjettiriihessä selvisi, että takamatkaa hallituksen tavoitteeseen oli jo kertynyt. VM:stä viime syksynä arvioitiin, että hallitusohjelman alijäämätavoitteeseen pääsemiseksi tarvittaisiin vielä noin miljardin euron verran uusia toimia.

Julkisen talouden näkymä on edelleen synkentynyt talven aikana. Tähän viittasivat jo joulukuussa valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin talousennusteet.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) sanoi viikonloppuna MTV:n Uutisextrassa, että aiemman kuuden miljardin päälle voidaan tarvita jopa kolme miljardia euroa lisäsopeutusta tällä vaalikaudella.

VM:n kansliapäällikkö Juha Majanen jatkoi MTV Uutisille, että jo kevään kehysriihessä pitäisi päättää kolmen miljardin lisäsopeutuksesta. Majanen lisäsi, että on myös olemassa riski, että myöhemmin vaalikauden aikana joudutaan tekemään yhä lisää sopeutuspäätöksiä, kuuden plus kolmen miljardin päälle. Tällöin voitaisiin puhua 1–2 miljardista jo tehtyjen toimien päälle.

Julkisen talouden näkymien kannalta iso merkitys on sillä, miten kovalla prosentilla esimerkiksi hallituksen työllisyystoimet ja hyvinvointialueiden tuottavuustoimet konkretisoituvat julkisen talouden vahvistumiseen.

Jos VM:n tuoreet viestit hätkäyttävät, niin on hyvä huomata, että jo joulukuussa Suomen Pankin julkistama julkisen talouden arvio saattoi nostaa hiukset pystyyn. SP:n laskelmissa välähti muun muassa sellainen laskelma, että vuodelle 2027 asetettu alijäämätavoite voitaisiin saavuttaa yhteensä kuuden miljardin euron tasaisesti kolmelle vuodelle eli vuosille 2025–2027 jaetulla lisäsopeutuksella.

Valmistautuminen kehysriiheen

Hallituksen sisällä vääntö lisätoimista on tiivistymässä. Miljardihuutokaupassa julkisen talouden vahvistamistoimista on myös olennaista kysyä, mihin tavoitteisiin tämän kevään toimilla on tarkoitus päästä. Maaleja on nimittäin useita.

Ensinnäkin hallituksen pitää saada maaliin jo linjattuja toimia. Pöydälle tulee muun muassa se, millaista jatkoa viime syksyn budjettiriihessä nähty maksuimurointi mahdollisesti saa.

Toisekseen tähän mennessä kerrottujen tietojen perusteella hallitus joutuu etsimään kehysriihessä noin miljardin euron lisäsäästöt pitääkseen budjettikehykset kasassa. Verorohdot eivät budjettikehysten osalta auta, sillä verot eivät ole osa kehyksiä.

Kolmanneksi on hyvä huomata, että EU:n komissio voi käynnistää liiallisen alijäämän menettelyn maille, joiden julkisen talouden alijäämä ylittää kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Ilman uusia rohtoja julkisen talouden vahvistamiseksi, on Suomella iski joutua menettelyyn.

Neljänneksi hallituksen hallitusohjelman taloustavoitteisiin kuuluu, että julkisen talouden alijäämä on korkeintaan yhden prosenttiyksikön suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2027 mennessä. Julkisten kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että takamatkaa tähän tavoitteeseen on kertynyt reilusti.

Kehykset olleet talouspolitiikan ankkuri

Asetelma on sellainen, että tänä keväänä hallituksella edessä lähes hallitusneuvottelujen talousvääntöihin vertautuva taloussavotta. Julkisen talouden takamatka on niin suuri, että käytännössä tarvitaan tuntuvasti niin säästöjä kuin veronkorotuksia.

Hyvä kysymys on, miten korkealle rima tänä keväänä asetetaan. Esimerkiksi kehysten kasassa pitämisen osalta linjauksia tarvitaan tänä vuonna.

Viime vuosikymmenet valtion budjettikehykset ovat olleet keskeinen talouspolitiikan ankkuri. Viime vaalikaudella kehykset paukkuivat poikkeuksellisella tavalla kriisien keskellä.

Budjettikehysten ohella vielä laajempi kysymys on, saako hallitus rakennettua uskottavan näkymän velkaantumisen kasvun taittamiseen. Kevään kehysriihi on tällä tietoa 15.-16. huhtikuuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu