SAK:n taktiikkaan tuli selvä muutos – Lakoissa yksi iso kysymysmerkki

Keskiviikkona ilmoitetuissa lakoissa on mukana selvästi vähemmän aloja ja SAK:n liittojen jäseniä kuin esimerkiksi helmikuun lakoissa.

Poliittisten lakkojen kimara on jatkunut jo useamman kuukauden ajan ja ensi viikolla se on saamassa jatkoa.

Maanantaina alkavissa SAK:n liittojen lakoissa ovat mukana Teollisuusliitto, JHL, AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja PAM.

Ainakin keskiviikkona kerrotun perusteella SAK:n liittojen lakkopelikirjassa näyttää tapahtuneen selkeä muutos. Nyt ilmoitetuissa lakoissa on mukana selvästi vähemmän aloja ja SAK:n liittojen jäseniä kuin esimerkiksi helmikuun lakoissa.

SAK:n liittojen lakkojen vaikutukset ovat kuitenkin erittäin isoja, sillä ne osuvat avaintoimialoille, ja lakot ovat kestoltaan kaksi viikkoa.

Ensi viikolla alkamassa oleva uusin poliittisten lakkojen aalto näkyy satamissa, rautateiden tavarakuljetuksissa ja raskaassa teollisuudessa. SAK:n mukaan avainalojen lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää.

Eri teollisuuden aloilla ilmoitettujen kahden viikon pituisten lakkojen lisäksi Teollisuusliitto ilmoitti keskiviikkona päivän kestävistä poliittisista lakoista.

Liiton mukaan nämä työnseisaukset toteutetaan perjantaina 15.3. ja niiden piirissä on 76 toimipaikkaa ja noin 6 500 työntekijää.

Onko pysyvämpi muutos?

Elinkeinoelämän keskusliiton keskiviikkona julkaiseman arvion mukaan kahden viikon poliittiset lakot ovat aiheuttamassa alustavan arvion mukaan 320 miljoonan euron vaikutukset bruttokansantuotteeseen.

Kaikkiaan viime kuukausien poliittiset lakot ovat EK:n mukaan aiheuttaneet Suomen taloudelle, yrityksille ja työpaikoille reilusti yli miljardin euron menetykset.

Poliittisten lakkojen ajoituksesta antoi vihjeitä kalenteri. Edessä on vielä pari täyttä viikkoa ennen pääsiäistä ja nyt lakot ajoittuvat niihin.

Hiihtolomaviikkojen osalta käytiin julkisuudessa keskustelua siitä, että lakkojen vaikutus voisi kääntyä kovastikin itseään vastaan, jos lakkoja olisi ajoittunut hiihtolomaviikoille, ja ne olisivat olleet sellaisia, että usean lomasuunnitelmat olisivat menneet mönkään niiden takia. Nyt niitä ei ole nähty.

Voi olla, että liitoissa käytiin samanlaista pohdintaa myös pääsiäisen osalta. On hyvä huomata, että vaikka nyt ilmoitetuilla lakoilla on laajat taloudelliset vaikutukset, niin ihmisten arjessa ne eivät välttämättä näy mitenkään erityisen laajasti tällä tietoa.

Yksi iso kysymysmerkki ovat kuitenkin polttoaineet. Nesteen viestinnän mukaan lakko aiheuttaa toteutuessaan häiriöitä polttonesteiden jakeluun.

Nyt ilmoitetut lakot ovat päättymässä viikkoa ennen pääsiäistä. Jos yhteentörmäys työmarkkinoilla jatkuu, on kiinnostavaa, onko muutos SAK:n liittojen pelikirjassa lakoista pysyvämpi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu