Missä ovat presidenttiehdokas Haaviston näytöt?
Gallupien mukaan sujuvasti esiintyvällä Pekka Haavistolla katsotaan olevan mahdollisuus päästä presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Siis on perusteltua arvioida häntä ehdokkaana tarkemmin. Haavistosta on blogeissa ollut erilaisia pohdintoja, mutta niistä on vaikeaa saada
kokonaiskuvaa henkilöstä. Siksi yritän koota sellaisen osaltani viran täytöstä päättävänä. Sellainenhan minäkin äänestäjänä olen, tosin vain yksi miljoonista.
Koulutus
Aloitan analyysin koulutuksesta, kuten usein paikan täytössä. Pekka Haavisto on akateemisen kodin kasvatti, joka ei ole suorittanut loppuun korkeakoulututkintoa eikä ammatillista tutkintoa. Kun tällainen aukko on henkilön historiassa, paikkaa täyttävä automaattisesti kysyy: miksi? Joskus tällaiseen on päteväkin selitys. Varsinkin aikaisemmin kun hyvinvointivaltio ei
tarjonnut kaikille mahdollisuutta koulutukseen. Mahdollisuuksien puute ei kuitenkaan tässä selitä asiaa.
Osalla opinnot ovat jääneet kesken, koska on ollut pakko lähteä työhön rahaa tienaamaan. Useimmiten tähän pakkoon on ollut syynä perheen perustaminen ja lapset. Se taitaa olla yleisin syy opintojen kesken jäämiseen. Pekka Haaviston osalta tuo ei selitä asiaa.
Pekka Haavistolla ei ole mitään kelvollista syytä opintojen kesken jättämiseen. Titteli on ylioppilas. Selityksissä joudutaan ilkeämmälle puolelle. Ei ole riittänyt lahjoja, ei ole ollut tarmoa opiskelujen valmiiksi saattamiseen. Tai selityksenä voi olla raadollisesti asenne. Pekka Haavisto on katsonut itsensä sellaiseksi ”yläluokan” edustajaksi, että hänen ei tarvitse puurtaa rahvaan tavalla. Koulutuskysymys heittää syvän epäilyksen Pekka Haaviston ylle.
Kirjallinen tuotanto
Pekka Haavisto on kirjoittanut Inter-Rail oppaan, vihreitä pamfletteja ja kirjan kokemuksistaan YK-työssä. Hän on ollut toimittajana vihreiden lehdissä sekä Rumba musiikkilehdessä. Lisäksi raportti EVA:n sarjassa, elämänkerrallinen teos ja hän on ollut kokoamassa joitakin raportteja.
Kirjallinen tuotanto on sisällöllisesti kevyttä eikä osoita omaperäistä ajattelua. Käytännön oppaita, muisteluksia, poliittisia kirjoituksia. Tässäkään suhteessa ei osoita erityisiä ”presidentillisiä” kykyjä.
Työkokemus
Pekka Haavisto on ollut mukana vihreiden toiminnassa alusta lähtien; Helsingin kunnallispolitiikassa ja vihreänä kansanedustajana. Hän oli 1990-luvulla vihreiden mandaatilla kehitysyhteistyöministerinä vuoteen 1999 asti.
Tähän asti ja sitä eteenpäinkin Pekka Haaviston uralle leimaa antavaa on vauhdin hakeminen politiikasta. Ministerikauden jälkeen hän on toiminut ulkomailla tehtävissä, joihin avaimena on ollut poliittiset nimitykset. Erilaisissa hankkeissa Suomi rahoittajan ominaisuudessa on nostanut häntä erilaisille paikoille. Niitä voi hyvin kutsua poliittisiksi nimityksiksi.
Ministeripostin päättymisen jälkeen 1999 hän on ollut oman kertomansa mukaan erilaisissa YK:n ympäristöjärjestön tehtävissä 1999-2005. Sen jälkeen hän oli 2005-2007 EU:n erityisedustajana Afrikassa, nyt EU:n poliittisesti täytetyssä tehtävässä. YK:n tehtäviin
liittyen hän piti 2002 muutaman tunnin luentoja ympäristöpolitiikasta Bristolin yliopistossa. Tuon vierailun perusteella hän alkoi CV:ssään kutsua itseään professoriksi. Kun Suomen kuvalehden toimittaja kysyi asiaa yliopistosta, oli vastaus:
”Herra Haavisto on pitänyt meille luentosarjan globaalista ympäristöpolitiikasta 2002. Häntä ei ollut nimitetty vierailevaksi professoriksi, vaikka hänen cv:nsä niin väittää”
Tuosta tapauksesta on sitten spekuloitu paljon. On kaivettu Haaviston vanhojen tuttujen vakuutteluja, että Haavisto nimitettiin vierailevaksi professoriksi. Oli totuus mikä tahansa, Haavisto on tuota tapahtumaa käyttänyt harhaanjohtavalla tavalla ansioluettelossaan. Kun katselee Haaviston esittelyjä itsestään kansainvälisissä asioissa, hän saattaa aloittaa lyhyen esittelyn ilmoittamalla olevansa Bristolin yliopiston vieraileva professori. Kaikki tämän kanssa ristiriidassa olevat tiedot koulutuksestaan (ylioppilas, ei tutkintoja), hän on jättänyt pois ansioluettelostaan.
Haaviston kannattajat ovat saivarrelleet siitä, onko Haavisto ollut muutaman tunnin vierailevana professorina vai ei. On saivarreltu siitä, millaisissa asioissa Euroopassa käytetään professorin titteliä. Olennaista on, että tällaisella perusteella Haavisto on esiintynyt professorina häivyttäen tiedon puuttuvasta koulutuspohjastaan. Haavisto on antanut asioista harhaanjohtavan kuvan, joku voisi katsoa hänen suorastaan valehdelleen.
Haaviston koulutus ei Suomen presidentinvaalien osalta ole ratkaiseva. Presidentin ainoa pätevyysvaatimus on, että on syntyperäinen Suomen kansalainen. Sen ehdon Haavisto täyttää. Edes rehellisen ihmisen mainetta ei presidentiltä vaadita, toisin kuin joskus ministereiltä vaadittiin. Sen sijaan viran täyttämisestä omalta osaltani päättävänä äänestäjänä voin asettaa
kovempia vaatimuksia. Vilpillisen ja harhaanjohtavan tiedon antamien ei ole presidentille sopivaa toimintaa. Näitä kriteerejä Haavisto ei täytä.
Haaviston ansioluettelon kaunistelussa on laajempikin ulottuvuus. Vaikka EU:ssa nimitykset käytännössä ovat poliittisia nimityksiä, on EU:n tehtäville asetettu koulutusvaatimuksia. Ylioppilas ei niitä yleensä täytä. EU:ssa tutkintojen vastaavuus on myös yksiselitteistä, koska tutkinnot on pitkälle tehty vertailukelpoisiksi. Ei siis voi vedota termien epäselvyyteen. Siitä huolimatta Haavisto on nimitetty EU:n tehtäviin. Hänen ansioluettelonsa on harhaanjohtava ja antaa kuvan kuin hän täyttäisi tehtävien koulutusvaatimuksen. Onko tässä harhautettu EU:n hallintoa ja onko Suomesta autettu harhaanjohtavan kuvan luomisessa Haaviston koulutustaustasta? Oli asia miten tahansa, Haavisto on nimitetty poliittisilla perusteilla tehtävään, jonka vaatimuksia hän ei ilmeisestikään täytä.
Hän itse kehuu johtaneensa hankkeita, mutta ei ole löytynyt sellaista kansainvälistä raporttia, josta se kävisi ilmi. Asiasta on keskusteltu paljon ja jos sellainen raportti olisi, se olisi oletettavasti saatettu tietoon. On siis lähdettävä siitä, että sellaista raporttia ei löydy. Kansainvälisissä hankkeissa tehdään aina raportti, josta käy ilmi hankkeen johto. On siis tehtävä johtopäätös, että Haavisto ei ole ollut kansainvälisissä hankkeissa johtavassa roolissa, toisin kuin itse väittää. Blogeissa onkin tullut tietoja, joiden mukaan Haaviston tehtävät ovat olleet rutiiniluonteisia avustavia tehtäviä. Eihän niissä mitään hävettävää ole, mutta niiden
perusteella Haavisto esittelee itseään rauhantekijänä, ”miniahtisaarena”-Samanlaista paisuttelua, ja harhaanjohtamista kuin koulutuksenkin osalta tuntuu olevan Haaviston työhistorian kuvaus.
Joku kyynikko ehkä sanoo, että Suomen presidentille valehtelemisen ja harhauttamisen taito voi joskus olla tärkeää. Koskaan ei tiedä, millainen hirmuhallinto naapuriimme tulee. Harhauttihan Rytikin Hitleriä aseavussa 1944 lupaamalla, ettei Suomi tee erillisrauhaa hänen
presidenttikaudellaan. Sellaista varten Haaviston totuuden muuntelut ovat kyllä liian alkeellisia.
Ylipäällikkö
Presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Millaiset valmiudet Haavistolla on tähän tehtävään? Hän on sivari, armeijaakaan ei ole käyty. Hän on kaikessa mennyt näköjään siitä, missä aita on matalin. Esimerkiksi Haavisto on ollut yksi niistä, jotka innokkaasti ovat ajaneet
jalkaväkimiinojen poistamista Suomen armeijalta. Niillä on ollut erittäin tärkeä rooli Suomen puolustamisessa ja ne ovat halpa ase. Perusteluna Haavisto esittää, että noita aseita käytetään afrikkalaisissa sodissa kylvämällä niitä holtittomasti, jolloin ne aiheuttavat vahinkoja siviileille. Siksi Suomesta pitää poistaa nuo miinat, esimerkkinä afrikkalaisille sotapäälliköille.
Tuo toiminta osoittaa, että Haavisto ei ymmärrä tai häntä ei kiinnosta Suomen puolustamisen kysymykset, vaikka väittää omaavansa ”kenttäkokemusta” Afrikasta. Suomessa jalkaväkimiinojen käyttö perustuu aivan erilaiseen toimintaan, kuin afrikkalaisilla sotapäälliköillä. Niitä ei jätetä siviilejä vahingoittamaan. Suomessa yksi armeijan tärkeimpiä tehtäviä on siviilien suojeleminen. Kun Haavisto ei tätä ymmärrä, osoittaa se että häneltä puuttuu perusasiatkin Suomen puolustamisesta. Puheet siitä, että afrikkalaiset sotapäälliköt luopuisivat niiden käytöstä, siksi että Suomi niistä luopuu, ovat sanoisiko naurettavia.
Tuosta Haavistonkin ajamasta jalkaväkimiinoista luopumisesta seuraa, että sotatilanteessa tuhannet suomalaiset reserviläiset kuolevat turhaan asejärjestelmien puuteiden takia. Kauhukuvana voisi kuvitella millaisen lohdutuspuheen jokin kiihkeä kannattaja ylipäällikkö Haavistolle kirjoittaisi pidettäväksi kuolleiden sotilaiden puolisoille, lapsille ja vanhemmille, joista jotkut ovat ehkä äänestäneet ”miniahtisaarena” esiintyvää Haavistoa:
”Tämä raskas uhri oli pakko antaa, koska ilman sitä kansainväliset kaverimme eivät olisi taputtaneet Pekkaa selkään ja kehuneet ”hyvä Pekka”. Jokainen miettiköön asiaa tykönään.
Perhesuhteet
Pekka Haavisto on homo. Sillä ei ole merkitystä arvioitaessa hänen kykyään hoitaa presidentin tehtävää. Presidentti on nykyään suurelta osin edustushahmo kriisitilanteita lukuun ottamatta. Hänen puolisonsa on siis mies. On jokaisen oma asia arvioida edustaako tuo perhekuva sellaista Suomea, jollaista äänestäjä haluaa.
Haaviston puoliso ei ole virallinen valtiollinen henkilö, mutta todellisuudessa hän edustaa Suomea. Tähän saakka hän on kunnostautunut julkisuudessa rattijuoppona ja kapakkatappeluissa. Jos samalla linjalla jatkaisi presidentin puolisona, riittäisi iltapäivälehdillä lööppejä. Tai ehkä Supo onnistuisi hautaamaan töppäilyt kansan näkyvistä suomalaisen perinteen mukaan.
Yhteenveto
Kaiken jälkeen en ymmärrä hypetystä Pekka Haavistosta, en ymmärrä median raivokasta kampanjaa lobata Haavistoa presidentinvaaleissa. Häneltä puuttuu minun analyysini mukaan edellytykset toimia presidenttinä. Pitää siirtyä katsomaan muita ehdokkaita.
Päivitys 27.1.2012 Olen tehnyt jatkon tälle blogille. Sen löytää osoiteesta:
Niinpä niin.
Kaiken jälkeen en ymmärrä hypetystä Pekka Haavistosta, en ymmärrä median raivokasta kampanjaa lobata Haavistoa presidentinvaaleissa. Häneltä puuttuu minun analyysini mukaan edellytykset toimia presidenttinä. Pitää siirtyä katsomaan muita ehdokkaita.
Just näin, ei ole pelkoa, että Haavistosta tulisi presidentti, ei auta edes lehdistö.
Ilmoita asiaton viesti
Ja voi olla, että galluppien ennustukset kakkostilasta ovat kupla, Mutta kun häntä niin tyrkytetään, on paikallaan arvioida häntä. Ja arvion ei tarvitse olla kaunisteleva. Hänhän on itse tyrkyttäytymässä virkaan.
Ilmoita asiaton viesti
EU-vastustajat kuitenkin mieluummin huutelevat puskista, kuin äänestävät Väyrystä. Tämä on tätä.
Ilmoita asiaton viesti
Sori vaan, mutta tämä kommentti ei nyt ihan auennut.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on, että ensimmäistä kierrosta ei moni ota tosissaan, moni taktikoi, mutta toisella kierroksella on tosi kyseessä.
Luulen että Niinistö on ylivoimainen huolimatta siitä kuka on vastassa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän galluppit ennustavat. Mutta käydään ensin ensimmäinen kierros. Ei ole yhdentekevää, kuka valitaan Niinistön kanssa toiselle kierrokselle. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, mistä asioista toisen kierroksen kampanjassa keskustellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka asetelma etukäteen vaikuttaisikin selvältä, empiirinen tilastollinen fakta on se, että tilanne lähes aina tasoittuu huomattavasti.
Lopputulos ei juuri koskaan ole 80/20, ei edes 70/30, vaan korkeintaan 60/40 ja vielä useammin 55/45.
Asiassa kuin asiassa. Syystä tai toisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi ei olekaan yhdentekevää, kuka on Niinistön kanssa toisella kierroksella. Johan tuo tasoittuminen on näkynyt ensimmäisen kierroksen gallup-luvuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletpas sinä nähnyt vaivaa:-) Tuosta voisi heti korjata monta kohtaa, mutta en kokoomuslaisena ole mikään Haaviston suojelusenkeli, niin jätetään homma vihreille. Tulee mielenkiintoisempaakin:-)
Sen verran toki voisin vinkata, että ota lumilapio sisälle, lunta saattaa olla tulossa tupaan:-)
Ilmoita asiaton viesti
Selvä. Olenkin jo aikaisemmin huomannut, että Haaviston tukiporukka on varsin ärhäkkää jengiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kylmä peli ja lunta sukkaan:-)
Ilmoita asiaton viesti
Sukset vai lumikengat?
Ilmoita asiaton viesti
Kira Arn.
Rehellisyyden nimissä, mitä haluaisit korjata mikä oli virheellisesti kirjoitettu? Itse voisin lisätä monia muita valheita Haaviston manipulaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen verran toki voisin vinkata, että ota lumilapio sisälle, lunta saattaa olla tulossa tupaan:-)”
Kira, näin tasa-arvon vuonna: Miten saa tiskikoneesta lumilingon?
˙ɯoıdɐlıɯnl ǝlloɯıɐʌ ɐɐʇu∀
Haavistolta ei tämäkään onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston matkustelusta on kirjoitettu paljon. Mutta missä ne aikaansaannokset ovat? http://patriootti.blogspot.com/2012/01/professori-…. Siis Antonion maahantuontia lukuunottamatta?
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän tässä kysellään.
Ilmoita asiaton viesti
Mäkinen löysi Haavistolle merkittäviä maanpuolustusansioita: http://patriootti.blogspot.com/2012/01/professori-…
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan luvallanne vain kohtaan, josta tunnen jotain ymmärtäväni, sillä alla on tänä vuonna 1. maaliskuuta voimaan tuleva Perustuslain muutos tältä osin.
”Ylipäällikkö”
Perustuslakimme sanoo seuraavaa:
”128 §
Puolustusvoimien ylipäällikkyys
Tasavallan presidentti on Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Presidentti voi valtioneuvoston esityksestä poikkeusoloissa luovuttaa ylipäällikkyyden toiselle Suomen kansalaiselle. (4.11.2011/1112)
L:lla 1112/2011 muutettu 1 momentti tulee voimaan 1.3.2012. Aiempi sanamuoto kuuluu:
Tasavallan presidentti on Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Presidentti voi valtioneuvoston esityksestä luovuttaa ylipäällikkyyden toiselle Suomen kansalaiselle.
Presidentti nimittää upseerit.”
Minä en halua maalata apinaa seinälle, mutta jos joudumme tilanteeseen, jossa hallitus päättää esittää Haavistolle päällikkyyden luovuttamista ja Haavisto jostain syystä esim. rauhan miehenä sanoo jyrkästi ”EI” niin olemmeko silloin samassa tilanteessa kuin Konstantin Pätsin Eestissä, jossa ystävällismielinen naapuri tuli ja toi sen rauhan?
Onko Suomella tässä maailman ruutitynnyrissä varaa muihin kuin oikeisiin miehiin?
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli tarkoitat ”oikeilla miehillä” armeijan käyneitä, niin mielummin sivari, kuin korpraali. Sivari ei tajua armeijan johtamisesta hölkäsenpöläystä ja tietää sen.
Historiasta taas tiedämme ainakin yhden korpraalin luulleen itseään suureksi sotapäälliköksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattele asiaa positiivisesti. Kun tuo korpraali luuli olevansa suuri sotapäällikkö, hän sekaantui sodan käytännön johtamiseen. Sen séurauksena homma meni niin pahasti pieleen, että natsihallinnon kukistuminen aikaistui.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein, ei Tarja Halonenkaan mokannut ylipäällikkönä, vaikka ei ole edes sivari.
Ei ylipäällikkyys ole natsoista kiinni, siellä armejassa on kenraalit sen varalta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo jalkaväkimiinasekoilu oli Tarjan hankkeita suuressa määrin. Sen, mitä asiasta sanottiin Haavistosta, voisi joku ilkeämielinen ehkä haluta yleistää Tarjaankin. No Tarja on reilun kuukauden päästä eläkeläinen. Nyt haetaan seuraavaa ylipäälliköä.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti – Kira Arn – tuo korpraali oli suuri sotapäällikkö. Vaikka hän sekaantuikin Saksan armeijan johtamiseen (otti sen tosiasiassa hallintaansa, jolloin kaikki armeijan taktista asiaa myöten koskevat päätökset OKW:n pöydällä kulkivat hänen kauttaan) – hän myös pitkälti onnistui siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi, että suurimmat mokat tulivat hänen päästään. Mutta onneksi se on historiaa. Nyt valitaan Suomen presidenttiä. Toivattavasti joku yrittää valaista kriitisellä silmällä muitakin ehdokkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Kira Arn.
Vastaa mitä kysyin, äläkä höpötä.
Ilmoita asiaton viesti
Moskovan edustalla 1941-42 Hitlerin voidaan sanoa jäädyttäneen tilanteen Saksan eduksi. Stalingradiiin keskittyminen voidaan katsoa virheeksi. Kurskin ulkoneman keskitys oli asia, jota kohtaan Hitler ei tuntenut luottamusta. Hitlerillä oli toimivia päätöksiä. Ukrainan pääkaupungin motitus oli suurmenestys. Leningradin piiritys onnistui vain sikäli, että siinämenetettiin saksalisten toimesta hirvittävästi inhimillistä elämää. Hitlerin virheenä voidaan pitää niinikään Himmlerin nimitystä Saksan asevoimien ylipäälliköksi (OKW). Sen sijaan hänen nimityksensä Heinz Guderian Saksan panssarivoimien tarkastajaksi oli onnistunut valinta.
Hitlerin olellisin virhe oli hyökätä Neuvostoliittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Teemu. Pyrin pitämään keskustelun Suomen presidentivaaleissa. Siksi toivopisin sinunkin pysyttelevän teemassa. Vaikka mielenkiintoisia asioita onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Kira, halveksi korpraaleja. Isäni taisteli neljä vuotta Itä-Karjalassa ja sai palkkioksi korpraalin natsat.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten turhat pulinat pois. Tiedämme kaikki, kuka (4) on sopivin tehtävään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on sinun tulkintasi Roni. Mutta kiitos kun palasit teemaan. Joku muu voisi tehdä samankaltaista analyysiä muista ehdokkaista.
Ilmoita asiaton viesti
kun kaikkiin viesteihin ei voi alle vastata täytyy vaan taas todeta että kovinpa pintapuolisilla tiedoilla taas siinä kommentoidaan asioita joista ei mitään tiedä eikä ymmärrä ja jotka suorastaan vaativat tarkempaa seikkaperäistä jaarittelua!
Ilmoita asiaton viesti
Kaartinjääkäri Alex Stubb ylennettiin ulkoministerikaudellaan korpraaliksi. Kykypuolue kokoomus nääs.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Stubb hyväksytty aliupseerikouluun? Vaikea uskoa. Vai onko hän ns. sattumakorpraali.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Stubb on ns ”poliittinen sattumakorpraali”. Hieman vaisua on, jos korpraaliksikin ylennetään poliittisilla perusteilla. Siihenhän ei tarvita edes presidenttiä, joka ylentää vain upseerit.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että kysessä on mies – nais näkökulma. Kyse on henkilöstä ja hänen motiiveistaán. Myönnän, että olen joskus seuranut surullisena Halosen toilailuja presidenttinä, mutta hän on pian eläkeläinen.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan, että en tiedä. Mutta kun kokonaisuutena katsoo Haaviston karriääriä, niin siitä tulee aika huolestuttava kuva. Asioita ei hoideta kunnolla, mennään missä aita on matalin. Minä en haluaisi kokeilla tuollaista tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestä sitten muita ehdokkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on pakko tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Soini tai Väyrynen ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen valitsee itselleen sopivan. En ala ketään mainostamaan. Olen yrittänyt analysoida ehdokkaita hieman eri tavalla, kuin Big Brotherissa tai Idolsissa tehdään. Johtunee pinttyneestä tavasta, joka johtunee koulutuksesta. Julkaisin tämän vain, koska Haavistoa tyrkytetään kakkoskierrokselle. Saa nähdä pääseekö edes.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto perusti pienkustantanoman opiskeluaikoina. Työ vei mennessään – omaehtoinen muitakin työllistävä yrittäjyys. Opintoja ei ”jätetty kesken” sillä tavalla kuin annat ymmärtää. Ehkä Haavisto sitten vanhoilla päivillään suorittaa opinnot muodon vuoksi vaikkapa loppun, siinä ei liene mitään vaikeuksia.
Haavisto muuten johdonmukaisesti kutsuu itseään vierailevaksi luennoitsijaksi omissa papereissaan. Vieraileva professori -käännös oli Suomen Kuvalehden keksintö.
Haaviston eduskunta-CV:ssä käy aika selvästi ilmi mitä Haavisto on tehnyt.
http://tinyurl.com/haavistoeduskuntacv
Haavisto on omin käsin rakentanut tulevaisuutensa, ja osaamista ja omakohtaista kokemusta riittää. Tässä esimerkiksi kiinnostava anekdootti YK:n tehtävien ajoilta Genevestä Israel-Palestiina – neuvotteluista: http://www.youtube.com/watch?v=iHgym2q_dJk
Tai kun Haavisto vastaa Jussi Lähteen kysymykseen pitäisikö Valko-Venäjällä järjestää jääkiekon mm-kisat, vaikka maan ihmisoikeustilanne on uhkaava, niin tämä siellä kotiarestissa nyt pidetty presidenttiehdokas (toinen on vankilassa) on käynyt Haaviston luona Teiskossa kylässä henkilökohtaisesti: http://www.youtube.com/watch?v=1Xt1VwCYchk
Tässä vain pieni pintaraapaisu. YK:n tehtävien ajoilta hänellä on suorat yhteydet EU:n, Yhdysvaltojen ja YK:n johtajistoon ja päättäjiin. Muihin ehdokkaisiin verrattuna Haaviston ulkopoliittinen kokemus ja osaaminen ovat omaa luokkaansa – puhumattakaan kotimaan politiikasta ja lähialuilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä yksi esimerkki, miten Pekka Haavisto käyttää (väärinkäyttää) muutaman tunnin esitelmien perusteella professorin titteliä. Suomen Kuvalehdessä olevan Ervastin alkuperäisartikkelin keskustelussa on tällaisia kartoitettu enemmänkin.
”Pekka Haavisto, Finland
Visiting professor at the University of Bristol. Currently chairing UNEP’s Afghanistan Task Force, previously leading UNEP’s Balkans Task Force and Depleted Uranium Assessment Teams in Kosovo, Serbia and Montenegro. Minister of the Environment and Development Cooperation in Finland 1995-99, member of Finnish Parliament 1987-95. One of the co-founders of the Green Party of Finland, chairman of the Finnish Greens
1993-95. Currently co-chairman of the European Greens, EFGP. Invited to the Panel of Eminent Personalities by the Convention to Combat Desertification to prepare a position paper for Rio+10. Website: http://www.europeangreens.org/Paul”
Ilmoita asiaton viesti
Visiting professor liittyy niin tuon Bristolin ohjelman (johon Haavisto kutsuttiin mukaan ansioidensa vuoksi) ja siihen, että se on yleisesti käytetty englanninkielinen termi.
Lisää tuosta: http://www.bristol.ac.uk/ias/fellowships/meakers/
Lainaat tuossa kirjoituksessa myös väärää tietoa siitä, että Haavisto ei olisi ollut tuossa ohjelmassa tuolla nimikkeellä. Sehän on jo todistettu, että Haavisto oli tuolla. Referoit lisäksi väärin tuolla Suomen Kuvalehdessä käytyä keskustelua. Haaviston nimitykset eivät ole sattumaa tai saatu aikaan huijauksella, vaan perustuvat kokemukseen. Vai luuletko todellakin, että hän on vain lähettänyt CV:nsä ja sen pohjalta edes kysytty mihinkään työhaastatteluun? Tehtäviin suositellaan tiettyä koulutustasoa, mutta se ei ole pakollista, jos henkilökohtaiset näytöt ovat riittävät – ja niitäkään ei lueta vain paperilta.
Tuossa lainaamassa pätkässäsi muuten kerrotaan Haaviston johtaneen tuota Balkanin operaatiota: ”previously leading UNEP’s Balkans Task Force and Depleted Uranium Assessment Teams in Kosovo, Serbia and Montenegro.”
Voinet kaivaa esiin riittävän dokumentaation väitteesi tueksi, että Haavisto ei olisi johtanut tuota (tai mitään, jota on väittänyt) operaatiota, koska sellaista väität. Mielenkiintoisesti esimerkiksi UNEPin dokumenteissa hänen sanotaan nimittäin johtaneen operaatiota: ””…. Any soil disturbance at these sites could risk releasing DU particles into the air,” said Pekka Haavisto, Chairman of the UNEP Depleted Uranium Assessment Team.” (http://postconflict.unep.ch/press.php?prog=du#du_1)
Ilmoita asiaton viesti
Onko Haavisto ja tukiporukkansa sitä mieltä, että parin esitelmän perusteella voi kutsua itseään professoriksi? Onko teiltä on kadonnut suhteellisuudentaju vai huijaatteko röyhkeästi?
Tuolla lopussa esitin yhden linkin muistioon, jossa viitattiin Haaviston toimiin Darfurissa. Hän on niissä tehtävissä ollut Suomen (yhtenä rahoittajana) nimeämä. Mielenkiintoista kysymys on, että mis on valtioneuvoston pöytäkirja,jossa päätetään Haaviston minittämisestä tehtäviin? Vai onko asiaa käsitelty vain jossakin valtioneuvoston ministerivaliokunnassa? Silloin tuo Haaviston koulutuksen puutteellisuuskaan ole noussut esille.
Haavisto on dokumentin mukaan todellakin uskonut roolinsa Darfurissa tärkeämmäksi kuin se olikaan. Siitä on ollut seurauksena, että isommat maat ovat heittäneet Haaviston pihalle ja ottaneet paikalle tanskalaisen diplomaatin, joka tiesi toimeksiantonsa rajat.
Nimittämällä (kähmien?) EU:n virkaan Suomesta epäpätevä henkilö, joka ei ole käsittänyt tehtäväänsä ja on jouduttu vaihtamaan toiseen, on varmaankin merkittävästi edistänyt Suomen vaikutusvaltaa kuuluisissa EU:n ytimissä?
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ei kutsu itseään professoriksi siinä missä assistant professor ei kutsu itseään professoriksi vaan yliassitentiksi tai samalla tavalla kuin dosentti ei ole englanniksi docent vaan adjunct professor.
Ainoat, jotka ovat kutsuneet Haavistoa vierailevaksi professoriksi ovat ne, jotka eivät ole kääntäneet sitä Haaviston tavoin oikein vierailevaksi luennoitsijaksi.
Lisäksi tuolla Bristolin yliopiston sivuilla määritellään tuo termi ja ketkä sitä ovat oikeutettuja käyttämään. Haavisto on, ja voi oikeutetusti ja todenperäiseksi sanoa olleensa visiting professor/vieraileva luennoitsija.
Asian pitäisi olla käsitelty tältä osin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee tuohon linkkaamaasi dokumenttiin niin huomasitko mistä siinä edes puhuttiin?
Myöhemmin siellä tulee vastaan nimittäin tällainen kohta
”Haavisto tried to coordinate the EU mechanisms and provide more policy guidance,
disregarding the limits set by the member states. This lead to discontent by a number
of member states who, before long, replaced him with a more suitable successor.
This lack of support for a more proactive and unified approach weakened the mission
and kept the EU from becoming a real actor.”
Eli Haaviston tavalla asiat olisivat menneet paremmin ja EU:sta olisi tullut merkittävämpi toimija.
Kirjoittaisin tuon äskeisen lauseen vahvennettuna, jos se olisi mahdollista, mutta kannattaa vaikka lukea tuo englanninkielinen pätkä ja tuo suomenkielisesti referoima lause vielä toiseen kertaan.
Siinä missä tuo EU:n ulkopolitiikaka arvioiva dokumentti kertoo faktat niin se tarjoaa myös opetuksia: ”
Implementing Peace in Sudan: _Lessons_ for the EU Common Foreign and Security Policy”
Haavisto oli tuon paperin mukaan _oikeilla jäljillä_
Ilmoita asiaton viesti
Pitkiin vuodatuksiin yritän vastata lyhyesti.
Professorin titteli. Muistaakseni Haavisto vaihtoi suomalaiseen versioon termin vieraileva luennotsija sen jälkeen kun asiasta nousi kohu. Haaviston kannattajien selittely antaa aika erikoisen kuvan viimekädessä Haavistostakin. Haavisto esiintyy kiistatta professorina olematta professori. Samalla hän salaa esittelystä koulutustiedot, jotka sen paljastaisivat. Sen sijaan, että Haavisto tukijoukkoineen myöntäisi virheensä ja ehkä jopa pyytäisi anteeksi äänestäjiltä, jatketaan tolkutonta selittelyä. On siis tulkittava, että kyseessä ei ole vahinko vaan tahallinen teko?
Totesin jo edellä, että EU-nimityksissä Haavisto on ollut Suomen esittämä henkilö. En ole löytänyt tietoa, että asiaa olisi käsitelty valtioneuvostossa, kuten normaalisti menetellään. Siinä olisi tullut esiin Haaviston puutteellinen koulutus. Ilmeisesti asia on Suomessa viety jonkin toisen elimen, esimerkiksi hallituksen ministerivaliokunnan kautta. Silloin olisi koulutuspuute jäänyt piiloon.
Siteeraat uutista, jossa Haavisto kertoo köyhdytetystä uraanista balkanilla. Haaviston titteli haastattelussa lienee Haavistolta itseltään. Köyhdytetyn uraanin näytteiden keräämisen perusteellako hän esiintyy ”miniahtisaarena”? Jos noin on, on tosi mini.
Darfurin raporttia tutkitaan aikanaan tarkemmin. Nyt siitä saa irti lähinnä faktoja. Haavisto sooloili ja suututti isot maat. Ne vaihtoivat Haaviston pois toiseen diplomaattiin. Arvioinnit raportista ovat oma luku sinänsä. Kuten raportistakin ilmenee, kyse on poliittisista asioista, joissa Haavisto on ollut aktiivinen. Ennen kuin raportin sisältöä alkaa pohtia, kiinostaa tietää mitä poliittista oppia sen kirjoittaja edustaa. Faktat ovat kuitenkin faktoja.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ei vaihtanut titteliä kohun myötä, vaan Internet Archiven Wayback Machinen avulla voi kaivaa Haaviston CV:n vaikkapa alkuvuodesta 2011, ja titteli on ihan sama eli vieraileva luennoitsija.
Olet asiassa siis absoluuttisesti väärillä jäljillä.
En siteerannut uutista, jos luet tarkemmin, vaan Unepin virallista lehdistötiedotetta.
Eli olet siinä myös väärässä, että Haavisto olisi tittelin itselleen antanut. Jos noin väität niin käytännössä väität Unepin valehtelevan Haaviston tittelistä.
Sanoit hyvin, että faktat ovat faktoja. Niin tässäkin tapauksessa, ja olen pitäytynyt niissä.
Ilmoita asiaton viesti
Fakroja Haaviston nimittämisesä EU:n tehtäviin. Miksi asiasta ei löydy normaaliin tapaan valtioneuviston päätöstä? Sellaisen yhteydessä olisi koulutuksen puutteellisuus tehtävään ilmi. Ilmeisesti asian juonivat saksalainen Fischer (vihreät) ja Tuomioja tiskin alta.
EU:n esittelyssä Haaviston CV poikkeaa kaikista muista. Siinä ei mainita mitään koulutuksesta. Sen sijaan kaikki luennointikeikatkin ym. on lueteltu ja myös ”professuuri”. Yleensä pätevyys tarkistetaan jäsenmaassa jo ennen kuin jotakin ehdotetaan. CV on laadittu sellaiseksi, että siitä ei käy ilmi koulutuksen puutteet. Tässä sitä ei tehty ja CV EU:ssakin tehtiin harhaanjohtavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jotta jokainen voi itse arvioida asiaa, laitetaan näkyville se CV, joka Haavistosta esiteltiin EU:lle silloin, kun hänet nimitettiin erityisedustajaksi Sudaniin. CV:stä on huolellisesti poistettu kaikki, mikä olisi paljastanut koulutuksessa olleet puutteet. Sen sijaan kaikki akateemisiltakin kaskahtavat luentokeikat ”profesuureineen” on laitettu näkyviin.
Sitten vertailun vuoksi tanskalaisen diplomaatin Bryllen normaalin näköinen CV. Brylle nimitettiin tehtävään, kun EU antoi Haavistolle potkut tehtävästään. Jokainen voi vapaasti vertailla. Löytyvät myös netistä.
Curriculum vitae of Mr Pekka Haavisto
EU Special Representative for Sudan
Date of birth:23 March 1958
Nationality:Finnish
Language fluency: Finnish (mother tongue), English (good), Swedish (good), French (fair)
Professional Experience
Since July 2005
EU Special Representative for Sudan
February 2005 – July 2005
Chairman of the UNEP Great Lakes Task Force
November 2004 – July 2005
Leader of the UN Economic Commission for Europe UNECE External Evaluation Team
November 2003 – July 2005
Chairman of the UNEP Liberia Task Force
February 2003 – July 2005
Chairman of the UNEP Iraq Task Force
Since 2002
Visiting Lecturer in NATO School in Oberammergau, Germany
August 2002 – April 2003
Chairman of the UNEP Depleted Uranium Assessment Team to Bosnia and Herzegovina
May 2002 – July 2005
Chairman of the UNEP Palestine Desk Study
March 2002 – July 2005
Chairman of the UNEP Afghanistan Task Force
March 2002 – May 2002
Visiting Professor, University of Bristol
Since October 2001
Visiting Lecturer in Helsinki University
September 2001 – February 2002
Chairman of the UNEP Depleted Uranium Assessment Team to Serbia and Montenegro
January 2001 – June 2001
Consultant for the Artic Council review process
September 2000 – June 2001
Chairman of the UNEP Depleted Uranium Assessment Team to Kosovo
May 2000 – February 2002
Visiting Researcher, The Finnish Institute of International Affairs (Topic: Russian Environmental Policy)
December 1999 – January 2000
UNEP representative to the Cartagena Biosafety negotiations
May 1999 – April 2000
Chairman of the UNEP/UNCHS Balkans Task Force
1995 – 1999
Minister of the Environment and Minister of Development Cooperation,
Member of Government
Member of the Cabinet Committee on Foreign and Security Policy,
Member of the Cabinet Committee on Economic Policy,
Member of the Cabinet Committee on European Union Affairs,
Finland’s representative at the European Union Environment Council and Development Council
1987 1995
Member of Parliament, Helsinki, the Green League
1987 – 1988, 1993
Chairman of the Green Parliamentary Group
1990 – 1995
Member of the Foreign Affairs Committee of Parliament,
Chairman of the Human Rights Group of Parliament
1993 – 1995
Chairman of the Green League, Finland
Curriculum Vitae of Torben Brylle
EU Special Representative for Sudan
PLACE AND DATE OF BIRTH: Copenhagen, 7 July 1948
NATIONALITY: Danish
EDUCATION
Master of Political Science, University of Copenhagen – 1977;
Studies in Economics; African Development (Legon, Ghana)
Languages: Danish, English, French, Swedish
PROFESSIONAL EXPERIENCE
2007 Ambassador (designate) of Denmark to the Arab Republic of Egypt and the Republic of Sudan; residence Cairo, Egypt.
2001 – 2007 Ambassador of Denmark to the Republic of South Africa; accredited to Swaziland, Lesotho, Namibia, Madagascar, Botswana and SADC; Ambassador (designate) to DRC, Equatorial Guinea
1997 – 2001 Under-Secretary for Multilateral Affairs, Ambassador, Ministry of Foreign Affairs, Copenhagen
1996 – 1997 Head of Department (Middle East, the Gulf, North Africa and Latin America)
1994 – 1997 Director of Ministers’ Cabinet (Foreign Affairs and Development Cooperation)
1991 – 1994 Head of Department (Southern Africa)
1989 – 1991 Deputy Head of Department (Policy and Planning)
1987 – 1989 Secretary to the Secretary of State for Foreign Affairs
1986 – 1987 Deputy Head of Department (Development), Ministry of Foreign Affairs
1983 – 1986 First Secretary/Counsellor, Danish Embassy, Paris
1978 – 1983 Ministry of Foreign Affairs, Copenhagen
Ilmoita asiaton viesti
En näe noissa CV:ssä mitään kummallista. Kuten huomaat niin tanskalaisen CV on lueteltu otsikolla ”Professional experience”. Haaviston CV:ssä luetellaan asiat laajemmin, eikä mitään ole poistettu (en ymmärrä miksi käytät tätä sanaa) vaan kerrottu se mitä on jonkinlaisessa aikajärjestyksessä.
Ehkäpä Torben Brylle ei koskaan ole ollut vierailevana luennoitsijana tai ”visiting professor” ominaisuudessa yhtään missään, koska siitä ei ole kerrottu. Onko tuollaisessa spekuloinnissa mielestäsi järkeä?
Pitäisikö siis samalla tavalla väittää, että Bryllen CV:stä on poistettu kaikki tällainen, koska mies ei ole ollut riittävän kiinnostava ja kokenut, jotta häntä, raukka parkaa, olisi kukaan yliopisto koskaan kutsunut yhtään mihinkään?
Ei tietenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Särkelä: hyvin puhuttu.
En ota kantaa kaikkeen Olli Pusan kirjoituksessa sanottuun, mutta sitä haluaisin vielä alleviivata, että tuo kesken jääneet opinnot -kortti (”Pekka Haavisto on akateemisen kodin kasvatti, joka ei ole suorittanut loppuun korkeakoulututkintoa eikä ammatillista tutkintoa”) ei minusta oikein toimi. Jokainen yliopiston käynyt varmasti tuntee useita entisiä opiskelukavereita, joilla opinnot jäivät kesken siksi että ko. henkilö oli työssään liian hyvä ja työelämä tempaisi mukaansa.
Toki on olemassa myös sellaisia tapauksia, joissa syy opintojen keskeytymiseen on alkoholismi, mielenterveysongelma tai vastaava. En tiedä, oliko tarkoituksesi vihjata tällaiseen, mutta Pekan tapauksessa lienee kai aika selvää ettei näin ole.
Ilmoita asiaton viesti
En vihjaa mihinkään. Totean asioita. Ja sen, että minun mielestäni hyväksyttävää selitystä ei ole esitetty. Tässä tietenkin tarkastelen asioita omasta kokemustaustastani, kun olen joutunut pastaamaan ihmisiä esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Siinä kuulee kaikenlaisia selityksiä, eikä niiden paikkansapitävyys ole ei ole tärkeää. Jos selitys on henkilön mukavuudenhalu, se ettei viitsi ponnistella tms. Se kertoo henkilöstä.
Ne kyvyt voi toki osoittaa muullakin tavalla. Mutta jos ura muodostuu poliittisista nimityksistä, on siinäkin menty aidan ali eikä se kumoa aikaisempia epäilyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Olli Pusa, vastauksia pariin kohtaan edellisessä kommentissasi:
”Tässä tietenkin tarkastelen asioita omasta kokemustaustastani, kun olen joutunut pastaamaan ihmisiä esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Siinä kuulee kaikenlaisia selityksiä, eikä niiden paikkansapitävyys ole ei ole tärkeää.”
Minäkin olen ollut palkkaamassa ihmisiä esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Olen ottanut monta sellaista, joilla opinnot olivat jääneet kesken. Hyvin ovat töissä hoitaneet hommansa.
Jos sä hylkäät automaattisesti kaikki työnhakijat, jotka eivät ole valmistuneet, ja olet vielä sitä mieltä, että selitysten paikkansapitävyys ei ole tärkeää (eli et välitä siitä, valehteleeko työnhakija työhaastattelussa vai puhuuko hän totta?), niin sä teet siinä kohtaa pahan virheen. Sulta jää moni sellainen hakija palkkaamatta, josta olisit saanut hyvän työntekijän. Loppujen lopuksi tästä kärsii sun firma.
”Jos selitys on henkilön mukavuudenhalu, se ettei viitsi ponnistella tms. Se kertoo henkilöstä.”
Mistä sä oletat tietäväsi että selitys on mukavuudenhalu tai se ettei viitsi ponnistella?
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olen palkannut ihmisiä, joilta puuttuu koulutustausta. Mutta riippuu tehtävästä. Se on osa henkilön taustaa ja kertoo henkilöstä. Tärkeä osa henkilön arviointia. Ja jos jää kiinni valehtelusta ja peittelystä tällaisessa, …
Sitä ei fanittamalla pestä pois minun silmissäni. Sinulla on vapaus omaan mielipiteeseesi.
Ilmoita asiaton viesti
Se että valikoi oman Curriculum Vitaen sisällön ja jättää ’Education’ kohdan pois ja ymppää listan täyteen nimityksiä ym. antaa ihan tarpeeksi hyvän kuvan siitä minkälaisen ihmisen kanssa ollaan tekemisissä. Vai kuinka moni lukijoista jättää koulutuksensa pois ansioistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkei liity blogin aihepiiriin mutta kysyn silti kun en tiedä. Onko Nexar Antonio Floresilla Suomen kansalaisuutta ja jos ei ole, onko oletettavissa että hän sellaisen saa (liekö hakenut?), etenkin jos Haavisto valitaan presidentiksemme? En tiedä onko tuolla kansalaisuus-asialla mitään merkitystä missään tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullutjossakin, että olisi, mutta en osaa sanoa varmasti. Olettaisin, ettei sillä ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaahan se olla turvallisuusriski, jos presidentti makaa vieraan vallan kansalaisen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla. Pitänee kysyä Supolta lausuntoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Haaviston puolisolla Nexar Antonio Floresilla on Suomen kansalaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tiedosta. Asiaa ei tarvitse pohtia enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Olli, kiitos päivän valaistuksesta. Olenkin jo ehtinyt pohtia ketkä edustavat sinulle auktoriteettia.
Ilmoita asiaton viesti
Auktoriteettiä? Sellaista on ihmisellä, joka sen ansaitsee. Ja se on ansaittava jatkuvasti. Katso pitkään vallassa olleita valtionjohtajia. Alussa he ovat olleet kansalleen auktoritteetteja, lopulta kaikkea muuta.
Sokeaa auktoriteettiuskoa vierastan ja yleensäkin tykkään tarkastaa ”auktoriteettien” mielipiteet itse. Yksi varma asia kuitenkin on, että epärehellisyydellä ja valehtelemisella ei auktoriteettia luoda.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman kaukaa haettu koko Nexar. Equadorfilaisten onni ettei sillä ole yhteistä maarajaa Suomen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo todettiinkin, niin Flores on Suomen kansalainen. Mitä väliä sillä on missä puoliso on syntynyt? Joillekin se nyt vaan tuntuu tässä tapauksessa olevan tärkeää, koska Haavisto on homo. Onko kukaan siitä valittanut, että Ville Niinistön puoliso on ruotsalainen?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisen hyvä ehdokas kun Pusa on noin hätääntynyt. Mäntyniemen tuleva isäntä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vain systemaattinen ja analysoin asiat kunnolla. Saahan sitä uneksia kaikenlaista Haaviston presidenttiydestä. Veikkaan kuitenkin että Niinistö Mäntyniemeen muuttaa. Kupla Haavisto kuitenkin tuntuu olevan.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston eduksi voidaan sanoa suuri suosio, mutta kotona ei kaikki asiat ole aina olleet hallussa.
http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91557-nex…
Ilmoita asiaton viesti
Iltapäivälehdissä poksahtelisivat shampanjapullot, jos Haavisto valittaisiin. Laskisivat myynnin ja liikevahdon kasvavan mehevistä lööpeistä?
Ilmoita asiaton viesti
Börje
Ei Pusa ole edes ehdolla.
Onko teillä siellä vihreissä tai niitä kannattavissa kantaa tai tulkintaa tuohon juridiseen puoleen koskien Perustuslain kohtaa?
Että voisi puhua jonkun kanssa asiaa tämän pakkoväistön ja -suiston sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Presidenttiehdokkaaksi ei joudu vasten tahtoaan. Ehdokas pyrkii virkaan ja siksi on tarpeen arvioida ehdokkaita kriittisesti. Tietenkin ehdokkaiden pitää tietää, että siihen valaistukseen he joutuvat tai ainakin pitäisi joutua. Minä olen tässä pelkästään äänestäjä, en ehdokas. Enkä ole edes kenenkään ehdokkaan vaalityössä mukana. Siksi onkin mielenkiintoista katsoa asiaa ilman vääristäviä laseja.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Börjen mielestä ei ole väliä jos presidentin homopuoliso on rattijuoppo ja kapakkatappelija?
Ilmoita asiaton viesti
Börjellä on oikeus mielipiteeseensä. Ratkaisva kysymys on, kuinka moni muu äänestäjä on hänen kanssaan samaa mieltä. Mielipiteen vapaus meillä kai sentää vielä on, vaikka sanavapautta joku haluaisi rajoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole väliä näillä puolison tempauksilla. Häntä ei nyt äänestetä.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko varma? Äänestäjillä on ihan täysi vapaus päätää äänestyksestään juuri niide seikkojen perusteella kuin haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kysyttiinkin minun mielipidettäni siitä onko puolison tekemisillä väliä. En yrittänyt vastata äänestäjien puolesta. Parikymmentä prosenttia antanee sunnuntaina puolisolle synninpäästön vaaliuurnilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö nuo ole suomalaisen perusmiehen keskeisiä taitoja? Kyllä talossa tosiaankin olisi kaksi isäntää. Kaikin puolin edustavia ja aivan koko kansan presidenttipari.
Ilmoita asiaton viesti
Rattijuoppous? Ei kai sentään, ei edes vihreiden piirissä? Tai sitten olen todella pettynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Lampinen
Tuo ”rattijuopumus” ei olisi ollut rikos Suomessa. 0,39 promillea. Se kohuttu kapakkatappelu tapahtui vuonna 2007.
Ilmoita asiaton viesti
CV:n analyysistä ei nyt enää taida olla mitään iloa. Pitäisi ehkä pohtia miksi ihmiset vimmatusti kaipaavat tätä vastajytkyä, joka kanavoituu nyt Haaviston kautta. Sivistyneet käytöstavat, humaanisuus, suvaitsevaisuus, kuuntelutaito ja sovittelevuus. Millä tittelillä ne kirjoitetaan CV:hen? Jos ei ymmärrä kansakunnan henkistä ilmapiiriä, niin ei voi ymmärtää mitä on tapahtumassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Millä tittelillä ne kirjoitetaan CV:hen?”
Hyödyllinen idiootti.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla CV:hen kirjoitetaan: laiskuus, epärehellisyys, piittaamattomuus oman maan kansalaisten hyvinvoinnista, oman edun tavoittelu?
Inhimillisen elämän vekkuli puoli on se, että asioista ollaan eri mieltä. Joidenkin mielestä esim. Stalin olis nero ja suuri sankari. Joidenkin mielestä hän oli murhanhimoinen psykopaatti. Katsotaan, miten äänestäjät asiat näkevät ja kenet Mäntyniemeen äänestävät. Se kertoo jotakin kansakunnan henkisestä ilmapiiristä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä juuri. Se mitä ja miten puhuu tekee suuremman vaikutuksen kuin ansioluettelo. Ainoassa näkemässäni pressakeskustelussa Haavisto ensimmäisessä kommentissaan sanoi jotenkin niin, että kuunteleminen ja se että ei huudeta toisten päälle, kuuluu hyvään kotikasvatukseen. Kenellekään muulle ehdokkaalle tämmöinen asia ei luultavasti ole edes käynyt mielessä – no Essayahkin oli asiallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Börje.
”Jos ei ymmärrä kansakunnan henkistä ilmapiiriä, niin ei voi ymmärtää mitä on tapahtumassa.”
Kertoisitko tuosta meitä kaikkia suomalaisia koskevasta tulevaisuudesta hieman vähemmän kryptisesti?
Mistä ihanuudesta enemmistö on nyt jäämässä ymmärtämättömyyttään paitsi?
Ilmoita asiaton viesti
Sujuva ulosanti ei ole tae presidentin virassa onnistumisesta. Esimerkiksi USA:n presidentiksi ei voi tulla ilman hyviä puhetaitoja. Mutta se ei riitä. Ennen valituksi tulemista on edessä raaka vaalikamppailu, jossa ehdokkaat testataan. Meillä esim. media on tässä suhteessa kovin lepsu.
Ilmoita asiaton viesti
Kansakunnan ilmapiiriä voi käydä haistelemassa vaikka Haaviston Facebook sivustolla. Sieltä löytyy muutamia satoja vastauksia siihen miksi ihmiset äänestävät Pekkaa.
Vaalislogan valtakunnan sovittelija on osunut hyvin ajan hermoon. Edellisten eduskuntavaalien repivä asenne, jossa pahaa oloa kanavoitiin Persujen kautta, nettikeskustelun vihapuhe, vanhojen poliitikkojen kyyninen katkeruus. Kaikki tuo alkaa kyllästyttää.
Kaivataan yhdistävää ja sovittelevaa hahmoa. Ei komentelijaa, ei kamreeria, ei besseswisseriä, ei narsistia. Haavisto on onnistunut vakuuttamaan kannattajansa riittävästä poliittisesta osaamisestaan, selkeästä ja analyyttisestä ilmaisutaidostaan, kyvystä antaa vastakkaisen mielipiteen omaavalle ihmisarvo ja se kunnioitus mitä hän kaipaa ilman itsekorostuksen tarvetta. Siinä muutamia kiteytyksiä.
Tämän keskustelun kaltainen loanheitto on aivan loistava esimerkki siitä mitä ihmiset alkavat olla kurkkuaan myöten täynnä. Tällaiseen Haavisto ei koskaan syyllistyisi ja saa siksi ihmisten sympatiat ja vaaleissa riittävän äänipotin toiselle kierrokselle. Jos ilmiö ehtii saada riittävästi lisävauhtia, niin se vie Mäntyniemeen saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Börje. Haaviston Facebook sivu ei ole koko Suomi. Kiva, että teill