Mannertenliikunta

Mantereet ovat miljardien vuosien kuluessa liikkuneet paljon. Ne ovat muodostaneet useita supermantereita, joista vanhemmista löytyy merkkejä eri mannerten kallioperässä. Uusimman supermantereen olemassaolosta löytyy jälkiä mannerten muodoista, joita on Amerikassa ja Afrikassa. Pangaiaan on kuulunut kaikki mantereet, kun ne olivat liikkuneet yhteen Permikauden alussa. Sen muodostuminen on saattanut myötävaikuttaa monien elämänmuotojen häviämiseen, kun ilmasto on kuivunut mantereen sisäosissa.

Laattatektoniikka on tieteellinen teoria, joka selittää mannertenliikuntaa. Maan litosfääri on muodostunut useista mannerlaatoista, mitkä liikkuvat jatkuvasti astenosfäärin eli Maan litosfäärin alla sijaitsevan viskositeetin kivikerroksen päällä. Kitka jarruttaa tätä mannertenliikuntaa, mistä johtuu kaikki maanjäristykset. Laatat voivat erkaantua toisistaan, törmätä toisiinsa tai sitten liukua toisiaan vasten. Kun merellinen laatta törmää mantereiseen laattaan, syntyy alityöntöä eli subduktiota. Siinä merellinen laatta työntyy mantereisen laatan alle, jolloin subduktiokohtaan syntyy syvänmeren hautoja ja sen ylle tulivuorisaaria.

Mannertenliikuntojen voimanlähteenä on radioaktiivinen hajoaminen. Lämpöä muuttavat liike-energiaksi konvektiovirtaukset, jotka sitten liikuttavat mantereita. 1990-luvulle asti uskottiin, että Atlantin valtameren keskiselänteen konvektiovirtaukset riittävät selittämään mannertenliikunnat. Nykyään annetaan yhä tärkeämpi rooli saumakohdille, joissa reunat painuvat toisensa alle. Himalaja on syntynyt kahden mantereen törmäyksessä toisiinsa, kun kevyt mantereinen laatta nousee mereisen laatan päälle.

Mannertenliikunnat on huomattu aikaisemminkin. Mutta saksalainen meteorologi Alfred Wegener esitti paleontologisia, paleotopografisia ja paleoklimatologisia todisteita laattatektoniikalle, joka siis selittää mannertenliikuntaa. Mannerliikunnot – WikipediaAlfred Wegenerin kuva mannertenliikunnasta

+1
ollitapiopursiainen
Kokoomus Lappeenranta

Opiskelen geologiaa ja paleontologiaa. Harrastan teologiaa ja historiaa. Opiskeluun kuuluu ympäristö- ja evoluutiobiologiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu