Kuinka suojaat itseäsi netissä?

Netissä liikkuessa kannattaa pitää huoli siitä, että tärkeät henkilötietosi, taloustiedot ja salasanasi ovat turvassa. Käyn tässä kirjoituksessa tiiviisti läpi keskeisimmät asiat, joita sinun kannattaa huomioida internetissä surffaillessasi. Näiden varsin yksinkertaisten vinkkien avulla voit varmistaa, että yksityisyytesi ja henkilötietosi pysyvät turvassa.

Käytä vahvoja salasanoja

Verkkoidentiteetin suojaaminen lähtee liikkeelle vahvojen salasanojen luomisesta. Pahimmassa tapauksessa salasana löytyy sanakirjasta tai on muuten hyvin helpoksi hakkeroitavissa. 

Toinen virhe on käyttää sanoja tai numeroita, jotka on helppo yhdistää sinuun. Kaikista vahvimmat salasanat ovat sellaisia, joissa on numeroita, sekä isoja ja pieniä kirjaimia sekaisin. Mikäli haluat maksimoida turvallisuutesi, niin kannattaa sekoittaa mukaan vielä muutama erikoismerkki.

Lisäksi on tärkeää, että et koskaan jaa salasanaasi kenellekään ulkopuoliselle. Esimerkiksi eron jälkeen kannattaa ehkä vaihtaa salasana, jos on mahdollista, että se olisi tallentunut ex-kumppanisi tietokoneelle. Ylipäätään ei kannata ikinä tallettaa salasanoja minkään koneen välimuistiin, joka ei ole pelkästään sinun käytössäsi.

Varmista nettisivustojen turvallisuus

Nettisivuston salaus kannattaa aina tarkistaa. Erityisesti rahasiirtoja tehtäessä ja henkilötietoja käsiteltäessä on tärkeää, että nettisivuston salaus on kunnossa.

Usein esimerkiksi netin pelisivustoilla tehdään rahasiirtoja ja siksi niiden turvallisuuden varmistaminen on erittäin tärkeää. Netin pelisivustojen salauksen tarkistaminen on erittäin helppoa. Itse olen ottanut aina tavaksi pelisivustoille kirjautuessa tarkistaa, että sivuston osoite alkaa https-lyhenteellä.

Pieni ”s”-kirjain http-osoitteen lopussa yhdistettynä pieneen lukkosymboliin selainrivin oikeassa reunassa kertoo siitä, että olet turvallisilla vesillä. Oli mielessäsi verkkopelaaminen kavereiden kanssa, kolikkopelit tai monien pelaajien nettien roolipelit, niin sivuston salauksen on oltava kunnossa. 

Selainrivin https-tunnus ja pieni lukko takaavat sinulle, että yhteys on turvattu. Voit siis turvallisin lähettää tietosi verkkosivuston omistajalle.

Käytä virustorjuntaa ja palomuuria

Virustorjunnan ja palomuurin tärkeyttä ei voi ylikorostaa tänä päivänä. Kannattaa tarkistaa, että virustorjunta ja palomuuri ovat ajan tasalla. Näiden ohjelmistojen avulla turvata se, että tietokoneellesi ei voida asentaa haittaohjelmia, kuten troijalaisia vakoiluohjelmia. Netissä palomuuriohjelmistosi hälyttää myös silloin, jos hakemasi nettisivuston yhteys ei ole suojattu.

  •       Varmista aina, että virustorjuntasi ja palomuuri ovat ajantasalla
  •       Älä ikinä avaa tuntemattomia liitetiedostoja ja linkkejä

Vältä epämääräisiä sivustoja

Netissä surffaillessa voi olla joskus vaikeaa välttää täysin epämääräisille sivuille päätymistä. Kuitenkin sivustot, jotka lupaavat nopeaa rikastumista, supermallia tyttöystäväksi tai ilmaisia iPhoneja, niin sivuuta nämä sivustot. Kokemukseni mukaan nämä sivut on tehty pelkästään huijaustarkoituksessa.

Vanhassa viisaudessa sanotaan, että se mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei todennäköisesti ole totta. Nettihuijaukset ovat usein varsin taitavasti tehtyjä, eivätkä aina edes asiantuntijat tunnista huijausta. Epäilyttävillä sivustoilla ei yksinkertaisesti kannata surffailla.

  •       Kaikki mitä netissä mainostetaan ei ole totta
  •       Mikäli joudut epäilyttävälle sivustolle, sulje selain heti

Varo tietojenkalasteluhuijauksia

Saamme iltapäivälehdistä jatkuvasti lukea tietojenkalasteluyrityksistä (phishing). Phishing-huijaukset toimivat niin, että huijarit esimerkiksi ottavat sinuun yhteyttä sähköpostilla, jossa kertovat, että tilillesi on murtauduttu tai jotain vastaavaa. 

Huijausyritys voidaan tehdä pankkisi nimissä ja usein huijaukset ovat niin taitavasti tehtyjä, että huijaussivustoa on vaikea tunnistaa aidoista sivustoista.

Näitä huijauksia on tehty kaikkien Suomen suurimpien pankkien nimissä, ja asialla ovat usein ulkomaiset kyberrikollisuuden ammattilaiset. Phishing-huijauksien avulla pitkäkyntiset tavoittelevat luottokorttitietojasi, verkkopankkitunnuksiasi tai henkilötietojasi.

Pelkästään henkilötietojesi avulla voidaan tehdä monenlaisia rikoksia. Jotkut suomalaisetkin verkkokaupat mahdollistavat tilauksen pelkällä henkilötunnuksella, nimellä ja osoitetiedoilla, ilman vahvaa tunnistautumista.

Ole tarkkana kaiken aikaa

Tietojenkalasteluyritykset ovat kuitenkin vältettävissä. Onkin tärkeää, että älä koskaan tai missään tilanteissa avaa esimerkiksi sähköpostin mukana tulleita liitteitä, jos et ole varma lähettäjän luotettavuudesta. 

Myöskään sinulle tuntemattomien sähköpostimainosten linkkejä ei kannata klikkailla. Kannattaa olla myös hyvin varovainen kilpailuihin osallistumisessa, koska niihin tarvitaan osoitetietosi ja henkilötietosi.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu