Hallituksen on tuettava talouden kasvua ei sen kutistamista

Hallitus lähti, valtion ylimmän johdon vahvasti tukemana pelastamaan maatamme velan kurimukselta. Pelastustyö on jäänyt retoriikan tasolle. Velan kasvun pysäyttämisretoriikan oheen kerääntyikin aikeita ja suunnitelmia työvoiman kustannusten hillitsemiseksi ja saatavuuden parantamiseksi. Saatavuutta parannettaisiin kuria koventamalla ja pakottamalla lusmuilijat töihin tukia pienentämällä ja tukemalla näennäisesti työssä käyviä pienillä veronalennuksilla. Kun kokoomuksen ideologia eikä yksityisen yrittäjäkunnan intressit salli sitä, että valtio huolehtisi työn tarjonnasta syntyi vahva liittosuhde hallituksen ja yrittäjäjärjestöjen välille. EK, mutta erityisesti Suomen yrittäjät ry:n johto tarjosi johdattelevilla mielipidetutkimuksilla vahvistetun ajattelunsa tulokset työkurin koventamiseksi ja perussuomalaiset toivat vastaavasti oman panoksensa torjumalla ulkomaalaisten maahantuloa.

Keskittyen taloutta pienentävien keinojen härkäpäiseen läpivientiin hallitus on tyystin jättänyt tarttumasta Suomen todellisiin kohtalonkysymyksiin, pitkällä tähtäyksellä kansantuloa kasvattaviin tehtäviin: infran parantamisinvestointeihin, koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen tukemiseen, vetyprosessin rakentajien ja myös muiden investoijien etsintään, vihreän siirtymän ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen konkretisointiin.

Ainakin suuryritysten on omien liiketoimintastrategioidensa toteuttamiseksi etsittävä keinot hallituksen keinovalikoiman ulkopuolelta. Tässä kuitenkin onnistuvat vain ne, joilla jo on asema globaaleilla markkinoilla ja kanavat hankkia sopivaa työvoimaa kaikille tasoille. Pienyritykset on nyt järjestöjensä ja hallituksen toimesta johdettu harhaan jonkin yleväksi tarkoitetun kurikampanjan toteuttamiseksi. Pienyritykset tarvitsevat tukea markkinoinnissa, tuotekehityksessä, rahoituksessa, klusteroinnissa jonkin isomman yrityksen kumppaniksi – ja tietysti myös varmuutta tarvitsemiensa työntekijöiden saannista. Ei iso eikä pieni yrittäjä voi keskittyä ideologiseksi ja ennakkoluuloiseksi kurinpitäjäksi.

Tuloja on lisättävä investoimalla. Näin ne velat aina ovat hoituneet. Nyt velkaa tosin otetaan liikaa, kun ei rohjeta säästää oikeista kohteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu