Hiihdon opettaminen

Olen nyt joulun jälkeen hiihtänyt jäällä ja lyhyehköllä “ajetulla ladulla”. Tuolla lyhyellä lenkillä näkee monenlaista tyyliä ja eräänlainen samanhenkisyys ja yhteenkuuluvuus luovat hyvää henkeä tarpeellisen hengästymisen ohella.

Silloin kun ei jaksa paahtaa ”täysilä” on mielenkiintoista seurata eri tyylejä hiihtämisen opettamisessa alle kouluikäisille lapsille. Useimmiten opettajana on äiti, sitten isovanhemmat ja isäkin joskus. Koululuokat muuten toivottavasti jatkavat viimevuotista hyvää menoa ladulla.

Viimeksi tänään olin hiihdon opettamisessa olevien erojen kautta löytävinäni periaatteellisen eron yleensäkin taitojen opettamisessa lapsille. Varmuuden vuoksi totean, että olen itse taatusti kaukana oikeasta taitojen opettajasta. Kuitenkin rohkenen analysoida kahta äärimmäistä tapaa tässä suhteessa.

Tänääm ladulla oli näet isä alle kouluikäisen tyttären kanssa. Tytär oli suksilla ja isä kulki jalkaisin vierellä koko ajan tarkasti ohjeistaen tytärtään ja valvoen etteivät muut häiritse tämän suoritusta. Toissapäivänä taas näin mummun hiihtävän lapsenlapsensa perässä normaalin näköistä hiihtoa, kehuen tämän tyyliä ja vauhtia. Ladun viereltä isoisä kannusti iloisesti puuttumatta yksityiskohtiin.

Vaikka sympatiani onkin jälkimmäisen tavan puolella, en ole niin niuho, että tuomitsisin tuon isän metodin. Päinvastoin pidän tuota isää arvossa. No, sukset myös hänellä itsellään olisi tietysti ollut paikallaan. On kuitenkin olemassa niin paljon erityisesti miehiä, jotka viis veisaavat lastensa taidoista ja kunnosta vaivautumatta koskaan edes seuraamaan lastensa harrastuksia. Erityisesti hiihtoahan on muutenkin muodikasta ja miehekästä mollata, vaikka sitä tv:stä onkin kiva katsoa.

Motiivini onkin tehdä laajempi, syvällisempi tarkastelu perus- ja ammattitaitojen opettamisen ja oppimisen metodeihin. Tässä kohden on pakko vedota omiin kokemuksiini. Vaikka näet olen “koulujakäynyt” opin lapsena jo varhain valjastamaan hevosen, ajamaan sillä tiellä ja metsäajossa, tekemäään propsia, hakkaamaan halkoja,lyömään naulaa vasaralla, sahaamaan sahalla, ajamaan niitto- ja haravakonetta ja traktoria. Nämä taidot opin kun minua käskettiin tehdä niin ja aloin itse yrittämään, vaihtoehtoja ei ollut. Tietysti olin nähnyt jonkun tekevän näitä, muutta ei kukaan ehtinyt niitää opettaa minulle.

Hiihtämään opin kun sukset hankittiin ja sanottiin, että ala hiihtämään.

Olen kuullut sellaistakin juttua, että nykyään sähköasentajaksi tai hitsariksi voi oppia netin kautta, sen ääressä istuen. Eihän tämä voi olla totta, eihän?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu