Kekkosen malli käy pohjaksi mutta vaatii päivityksen ajan tasalle

Eva teki äskettäin kyselyn suomalaisten asenteista Venäjää kohtaan. Kyselyn mukaan eri puolueiden kannattajilla on erilaisia suhtautumistapoja Venäjään. Mediassa keskustaa epäillään Kekkosen ulkopolitiikan jatkajaksi ja vihreitä kriittisimmäksi Venäjää kohtaan.

Venäjä-politiikka on aina Suomessa ollut enemmän tai vähemmän Kekkosen mallin mukaista johtajien politiikkaa ja niin on edelleenkin. Kansa seuraa johtajiaan ja demokratiassa siis omien puolueidensa johtajia – ja perinteisesti erityisesti presidenttiä. Kansa meillä ei juuri tiedä Venäjän todellisuudesta eikä myöskään valtion ja talouselämän johtajien välisten keskustelujen sisällöstä. Ulkoministeri Haavisto on tietysti tuonut esiintymään päästessään annoksen avoimuutta keskinäiseen kommunikointiin. Avoimuus ei tietysti pidä olla lapsekasta ja tekopirteää, vaikkapa siihen malliin, että “kyllä englannin kieli riittää kommunikointiin Venäjällä”, kuten eräs entinen pää- ja ulkoministeri sanaili. Talouseliitin ja sen sihteerien kanssa tietysti näin on. Tosin minä kielitaidottomana turistinakin olen päätynyt vilkkaaseen väittelyyn palvelupisteillä. Molemmat osapuolet nauttivat siitä, että toinen otti toisen tosissaan. Valtiotason asioista emme kylläkään ymmärtääkseni keskustelleet.

Esko Aho sanoi Evan selvityksen julkistamistilaisuudessa:
“Venäjä näyttäytyy Putinin Venäjänä ja kaikki mitä tapahtuu, on hänen tekemistään. Pitäisi muistaa, että Venäjä on hyvin suuri ja monikerroksinen ja -ilmeinen maa.”

Jotta moni-ilmeisyys näkyisi, kommunikointia kaikilla tasoilla on rohkaistava, lisättävä. Tulevaisuus poikkeaa aina nykytilasta. Perspektiiviä on hyvä hankkia. Meillä on siihen kyllä päteviä resursseja.

Ahon pragmaattinen suhtautuminen voisi ilmentää myös sitä, että hän uskoo voivansa myös johtaa Suomen ulkopolitiikkaa, jossa Venäjä-suhteet ovat aina avainasemassa. Onhan meillä tietysti muitakin. Kohta vain olisi alettava tulla esiin.

Rahoistaan ulkomailla on tietenkin pidettävä kiinni, samoin omista arvoistaan ja kumppaneistaan. Turvallisuusratkaisut on tehtävä itse. Muodikasta nyrkkiä ei tarvita, avoimuuden lisäämistä ja rohkeutta kyllä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu