Korona sai kansalaiset tottelemaan – velka ei sitä tee

Koronan tavoittaessa Suomen meillä sattui olemaan virkeä, tehokas ja tehtävänsä vakavasti ottava koko kansaa ajatteleva hallitus. Koronan hillitsemiseksi hallitus käynnisti rauhan oloissa täysin poikkeukselliset kansalaisten oikeuksia rajoittavat toimet. Oppositiovoimien, ei yksin oppositiopuolueiden, toimesta arvosteltiin, kadehdittiinkin toimeen tarttumisen ripeyttä, monipuolisuutta ja tuloksia. Joka tapauksessa myös syrjästä katsoneelle eliitille piirtyi kuva siitä, että pelolla kansa voidaan saada tottelemaan.

Viime eduskuntavaaleihin tultaessa perinnäistapojen mukaisesti valtakunnan hallitsemiseen tottuneilla vahvistui kanta siitä, että koronan hallinnan ja ulkopolitiikan alalla mainetta hankkineelle hallitukselle, erityisesti pääministerille on saatava vaihtoehto. Käynnistettiin velkapelottelu ja sen oheen liitettiin jo tuossa vaiheessa epäluulon kylväminen siitä, että erityisesti ”maahanmuutto” lisää velkakuormaa. Velanoton pakollisuus sivuutettiin ja edellytettiin kansankin unohtavan sen.

Kansan saamiseksi tottelemaan tarvittiin siis pelko. Velalla pelottelijat uskoivat, että velka on riittävä pelote. Mutta kun kansalainen tykönään vertailee koronaa ja velkaa hän joko tietoisesti tai tiedostamattaan näkee näissä suuren eron. Korona uhkaa hänen ja hänen läheistensä henkeä tässä ja nyt ja hän tekee kaikkensa pelastaakseen henkensä. On hyvä, jos hallintovalta antaa siihen keinoja, maksoi mitä maksoi.

Velasta kansalainen ajattelee ristiriitaisesti. Hyvin monille velka on ollut väline varallisuuden lisäämiseen ja sosiaaliseen nousuun tai vain kohtuullisen kulutustason ylläpitoon. Monta kertaa olisi käynyt huonosti, jos velkaa ei olisi saanut. Kuitenkin sitä, että valtakunnan ylätasolta varoitetaan velasta, pidetään oikeana, olisihan se kauhistus, jos siellä olisi noita hunsvotteja, jotka jättävät velkansa maksamatta. Ja voiko tuo valtionvelka oikeasti tulla maksettavaksi omien velkojen päälle? Ei noita maahanmuuttajia ainakaan pidä täällä velaksi elättää. On tietenkin oikein huolehtia maanpuolustuksesta vaikka velaksi, mutta onko oikein tukea hyvin toimeentulevia yhteisen velan avulla?

Peloista suurimpia on pelko sodasta. Se on lähellä koronan pelkoa, mutta sen lieventämiseen on tietyllä tavalla standardoituja perinteisiä keinoja: liittoutuminen ja varustautuminen. Siihenkin voidaan toki liittää pelolla johtamisen elementtejä lähinnä vierasvihaa ruokkimalla.

Nyt, kun hallitus on puolisen vuotta selitellyt parhain päin aikeitaan – tekoja ei juuri ole – vitsaillut leikkauksista, tölvinyt maahanmuuttajia, selitellyt vanhoja kannanottojaan ja syyttänyt edellistä hallitusta- ja ottanut lisää velkaa – on ajatteleva kansalainen vapautunut velkapelottelun aiheuttamasta lamaantumisesta. Vain uskolliset fanit uskovat edelleen helppoon tiehen. Hallitus taustavoimineen on uskovinaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu