Lakien perustuslainmukaisuuden arvioinnissa nykyinen tapa on säilytettävä

Lokakuussa 2023 kirjoitin näin Turun Sanomissa:
”Laki (Suomen perustuslaki) on maallikollekin selkeä ja ymmärrettävä. Sen ydintä on kaikkien ihmisten samanarvoinen kohtelu. Yle1:n politiikkaradio-ohjelmassa 12.10.2023 olivat keskustelemassa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok) sekä valiokunnan jäsenet Johannes Koskinen (sd) ja Anna Kontula (vas). Aiheena oli perustuslakivaliokunnan mahdollinen politisoituminen. Keskustelu oli asiallista ja tätä eduskunnan tekemää maailmalla harvinaista ennakoivaa perustuslainmukaisuuden tarkistustapaa arvostavaa.
…………….

Keskustelun loppupuolella valiokunnan puheenjohtaja Vestman esitti ajatuksen, että kun aikaa on kulunut lakitekstin laatimisesta ja ympäristö muuttuu, olisi tämä huomioitava ainakin lakia sovellettaessa. Tämä ajatus avaa reitin perustuslain väljemmälle tulkinnalle ja muutoksille ja siksi perustuslakivaliokunnan toimet ja mahdollinen perustuslain muutosprosessi ovat puolueiden erityistä tarkkaavaisuutta vaativia. ”

Nyt kun paine perustuslain uusille tulkinnoille ja muutoksille on realisoitumassa, on otettu puheeksi peruslakituomioistuin, jossa siis periaatteessa puhdas lain tuntemus – ja tulkinnat ohjaisivat kannanottoja lakien perustuslainmukaisuudesta.

Nykyinen käytäntö, jossa kannanottoja muodostavat yhdessä kansanedustajat ja asiantuntijat on syytä säilyttää. Sen erityinen merkitys on siinä, että se kouluttaa tuohon prosessiin osallistuvia kansanedustajia. Se saattaa parhaimmillaan irtauttaa prosessiin osallistuvan edustajan ennakkoluuloista ja osoittaa populististen menetelmien kestämättömyyden. Tämä vaikuttaa, ainakin sen tulisi vaikuttaa, myös puolueiden ehdokasasetteluun ja nostaa eduskunnan arvovaltaa. Myöskin oikeusoppineiden ajattelu näkyy ulospäin paremmin tässä mallissa kuin tuomioistuinmallissa, tosin riippuen tämäkin toteutustavasta. Yleisessä lainmukaisuuden valvonnassa sinänsä oikeuskanslerin näkyvyyttä on lisättävä. Kuulemme hänestä liian harvoin.

Tietenkin nykytilan mukainen poliittisen ohjauksen tendenssi on aina uhkana mutta se on torjuttavissa niin kauan kuin meillä on rohkeita asiantuntijoita ja vastuullisia medioita- ja poliitikkoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu