”Niin on, jos siltä näyttää”- epäpyhiä alliansseja

Näyttää siltä, ja niin onkin kuten Luigi Pirandello sanoisi, että maahamme on konstruoitu rintamajako, joka voi olla kohtalokasta sekä osapuolille että koko maalle.

Meillä on ryhmä, jonka kelakuvaksi ovat asettuneet pääministeri ja erityisesti valtiovarainministeri ja meillä on ryhmä, jossa eturintamaan on työntynyt ammattiyhdistysliike ja sen taustalla osa poliittisesta vasemmistosta. Nimeän ensimmäisen ryhmän friedmanilais – populistiseksi ja toisen duunarinostalgia-ryhmäksi.

Ensimmäisen ryhmän ideologisena innoittajana on friedmanilaisen uusliberalismin ohella ihmisiä kelvollisiin ja kelvottomiin luokitteleva populismi, jonka ajankohtaisia johtotähtiä ovat Trump ja hänen kotimaiset jäljittelijänsä. Tämä ryhmä koostuu Suomessa varsin erilaisista intressipiireistä: oikeistopuolueet, suuryritykset, aidot pk-yritykset, yksinyrittäjät ja äärimmäisenä puhtaat rasistit. Jo pintapuolinen tarkastelu osoittaa, että yhteenliittymä on keinotekoinen, eihän esimerkiksi suuryrityksen ja pienyrittäjän, yksinyrittäjästä puhumattakaan intressit ole lähelläkään toisiaan ja ainakin suuryrityksille rasismin täytyy olla kiusallista. Tavoitteen täytyy siis olla vain poliittisen vallan hankinta, jotta yhteiskunnan rakenteet ja lainsäädäntö saadaan ”omiin käsiin”.

Toinen ryhmä on muodostunut velvollisuudentuntoisista mutta myös aidosta liberalismista innoituksensa saavasta joukosta. Ammattiyhdistysliike kokee jo perinteiden vuoksi ja asemansa säilyttääkseen pakolliseksi mukana olon tässä ryhmässä, jopa eturintamassa, kun vasemmistopuolueista vain pienempi, vasemmisto, on tosissaan ensimmäisen ryhmän vastavoimana. Tähän ryhmään kuuluu löyhästi myös tutkimuksen ja oikean tiedon puolustajia ja yleisidealisteja.

Hallituksen tasolla ei missään mielessä ole kysymys konsensushallituksesta kuten olisi laita kokoomuksen ja demarien yhteishallituksessa. Tavoitteen täytyy olla vain toisaalta vallan rakenteiden muutos ja toisaalta puolueen etu kuin myös henkilökohtainen maine ja kunnia- ja hyvä toimeentulo. Kuitenkin saadaksemme maamme taas ”maailmankartalle” ja nousuun on hallituksen tehtävä koota yhteen näin pieni kansa. Silloin tänne tulee myös kansainvälisiä meitä vahvistavia toimijoita. Tärkeätä on myös huomata se, että yhä harveneva joukko suomalaisia suuryrityksiä joutuu toimimaan, säilyäkseen suuryrityksinä, maailmassa kuitenkin laajasti hyväksyttyjen arvojen mukaisesti, ainakaan rasismi ei tule kysymykseen. Muuten ei kauppa käy, eikä myöskään pienyrityksillä ole töitä.

”Hyvä hallitusohjelma” olisi varminta panna uusiksi – ehkä myös hallituspohja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu