Poliitikon urakehitys

Mahdollinen tekstini lukija tunnistaa korkeamoraalisen otteeni käsittelemääni asiaan: en käytä otsikossa Sanna Marinin nimeä, vaikka hän onkin pontimena tähän tekstiin. Hänen muista poliitikoista täysin poikkeavan urakehityksensä kautta näet havainnollistuu hyvin tavanomainen poliitikon urakehitys. Marinin poikkeava toiminta synnyttää taivastelua, pöyristyneisyyttä, kateutta, pelkoa ja tietysti tienestejä toimittajille ja mediataloille. Sehän tässä vielä on olennaista, että kansalaisilla on edelleen toivoa ja uskoa hänen paluuseensa johtamaan Suomea. Ymmärretään tietenkin, että hän nytkin on edistämässä positiivista Suomi-kuvaa maailmalla. Siellä tietenkin ihmetellään meillä näkyvää katkeruutta häntä kohtaan. Paluu kotimaan vaikuttajaksi mahdollistuu tietenkin vain jos arvoliberalismi palaa Suomen julkikuvaan.

Tavanomainen poliitikon urakehitys on päätyä kunnassa saavutetun julkisuuden avulla lopulta eduskuntaan. Vaikka kansanedustajia on ”vain” 200, vallitsee siellä tietenkin sama jyrkkä jako kuin muuallakin yhteiskunnassa: ajattelijat ja tekijät (napinpainajat) ovat erikseen. Valiokuntapaikkoja on tietenkin täytettävä myös tekijöillä ja se jo mahdollistaa joillekin tien hyvään tehtävään, jos vaikka putoaisi eduskunnasta. Tavanomainen edustajan tai jopa hänen avustajansa irtautuminen eduskunnasta tapahtuu näet virkautumisen kautta, ellei sitten ole niin tärkeä ja suosittu, että koko työikä kuluu puolueen hyväksi eduskunnassa. Vaikka perinteisiä maaherran virkoja ei enää ole on hallinnossa ja sitä lähellä olevissa järjestöissä hyväpalkkaisia tehtäviä hyvin tarjolla. Näillä virantäytöillä luodaan ja vahvistetaan verkostoja, joiden avulla maata ohjataan. EU-parlamenttipaikka on tietenkin myös käyttökelpoinen palkitsemisen ja sitouttamisen tapa.

Tavanomainen urakehitys synnyttää poliitikolle kiitollisuudenvelan taustavoimille ja varmistaa sen, että hän on lojaali nimittäjilleen. Sanna Marin-tyyppinen poliitikko on irti näistä velvoitteista. Häntä pelätään toisaalla ja toisaalle hän antaa toivoa avoimesta oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta. Idealismiahan se on mutta sitä tarvitaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu