Populismin päätepiste voi tulla yllätyksenä

Voiko olla niin, että noin 30 % suomalaisista tukee politiikkaa, jonka tuloksena heidän lastenlastensa aikana Suomessa on noin miljoona-puolitoista asukasta, on lämmintä ja sateista, lunta on talvella vielä Lapissa, autot käyvät puukaasulla, muutama maajussi ja yksi keskusliike hallitsevat ruokaketjua, maissia viljellään, sellua keitellään tuplamäärä nykyisen verrattuna ja siitä saadut tulot kerääntyvät pienelle eliitille, sotepörriäisyhtiöt hoitavat maksukykyisiä, heikkoja ja sairaita on paljon, ulkorajoilla on piikkilanka-aidat, Nato partioi kaduilla, oma sotaväki on huonokuntoisena lakkautettu.

No, eivät nuo 30 % tämmöistä tulevaisuutta halua. He eivät vain tule ajatelleeksi mihin populismin perustalle pohjaava hallinto johtaa.

Populismi ei sellaisenaan kykene hallitsemaan, sehän vain vahvistaa kansalaisissa sellaisia ennakkoluuloja, joita esiin kaivamalla ja synnyttämällä sitä harjoittavat poliitikot uskovat saavansa kannatusta ainakin itselleen. On riittävästi näyttöä siitä, että tämä onnistuu. Maailmanhistoriassa koeteltu keino on masinoida vihaa kansan tarpeet unohtanutta eliittiä mutta erityisesti vierasrotuisia ja -uskontoisia ihmisiä kohtaan. Kun populisteja kerääntyy yhteen, yleensä jonkun ennakkoluuloja sanoittavan ja vahvistavan mestarin ympärille, alkaa johtajan ohjaamana aktivistien joukossa hahmottua ajatus vallasta, hallitsemisesta. Silloin tarvitaan vähintään idea hallinnon rakenteista ja noudatettavasta politiikasta. Fasismi tarjoaa siihen riittävän valmiin mallin. Vanhat rakenteet, toimintamallit, laitkin joutavat mennä. Luodaan kokonaan uusi järjestys, joka tosin on yksityiskohdiltaan selkeytymätön. Tärkeintä on, että siinä näkyy tuo vallan tuonut viha ”toisia” kohtaan. Muut lupaukset unohtuvat eikä niiden täyttäminen ole enää osana uutta järjestystä, politiikka on opportunistista.

Maailmassa esiintyy tällä hetkellä paljon populismia. Joissakin maissa se on saanut ehdottoman vallan, monissa se täytyy ottaa huomioon valtarakenteita ja politiikkaa tehtäessä. Vastavoimia tietysti on mutta neuvottomuus, usko kuoliaaksi syleilyyn ja myös sopivimman reaktiokeinon ja -tilanteen odotelukin antaa populismiin pohjaavalle vallankäytölle lisää tilaa ja syö sitä demokratialta. Lisäksi vastavoima tarvitsee myös johtamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu