Presidenttiehdokkaita ei kuulu eikä näy
Meillä on uusi presidentti ensi vuoden alkupuolella. Kuka hän on? Media kyllä esittelee pitkän listan potentiaalia. Tässä joukossa on sekä vaativissa Suomea palvelevissa tehtävissä meritoituneita henkilöitä että sitten pintajulkkiksia, jotka ovat tarttuneet mediassa pyöriviin aiheisiin ”persoonallisella” otteella. Tämä kaupallista klikkausmediaa myötäilevä, osin täydentäväkin asioiden pyörittely on tullut yhä helpommaksi erityisesti Suomen Nato-jäsenyysprosessin vapautettua mielipiteiden esiintuomista erityisesti ulkopolitiikassa.
Ulkopolitiikkahan se on, jota presidentin oletetaan hoitavan, johtavankin ”yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Tarvetta tietenkin olisi analysoida ja ohjata myös sisäisiä asioita laajemminkin kuin vain velasta varottamalla. Arvojohtajuudestakin puhutaan ja kaivataan.
Ensi alkuun voisi ajatella, että ehdokkaiden esiintuloa estää pelko siitä, että nykyinen laajaa kansansuosiota nauttiva presidentti ehtii ennen vaaleja torppaamaan ehdokkaan mahdollisuudet, erityisesti jos hän on väärää tyyppiä tai omaa vastakkaisia kantoja asioissa, joissa nykyinen kokee olevansa oikeassa.
Mutta on tässä isompikin asia, joka varmasti askarruttaa ehdokaspotentiaalia. Nyt kun Venäjä- ja Kiina-suhteet säätyvät USA:n, EU:n ja Naton toimien kautta, ei työtä presidentille piisaa sillä sektorilla tarpeeksi, Natokaan ei täytä aukkoa tässä. Kun EU ottaa yhä enemmän vastuuta ulkopolitiikasta ja oikeiden henkilövalintojen jälkeen alkaa varmasti myös toimia ulkopolitiikan alueella, on presidentti pakko kytkeä mukaan nykyistä enemmän EU:n toimiin. Kahden lautasen politiikkaan on melkein pakko palata, ei ehkä konkreettisesti mutta vaikkapa yhteisen ”EU-kanslian” muodossa.
Tai sitten presidentin tehtävä on ”arvojohtajan” homma, jonka sisältö säätyy nykyistäkin enemmän henkilön intressien ja ominaisuuksien mukaan.
Tässä he ovat (veikkaus):
SDP: Jutta Urpilainen
KOK: Alexander Stubb
KESK: Olli Rehn
PS: Jussi Halla-aho
VIHR: Pekka Haavisto
VAS: Li Andersson
KD: Sari Essayah
RKP: Anna-Maja Henriksson
LIIKE: Harry Harkimo
MUUT: pari kansanliikkeiden ehdokasta
Ilmoita asiaton viesti
Olli Rehn, kesk., Pekka Haavisto vihr,, Mika Aaltola, kansanliike/kok.?
– Siinähä ne ovat, tasavertaiset-ja tasapäiset kaikkein todennäköisimmät ja potentiaalisimmat, joista kaksi ratkaisee taiston toisella kierroksella.
( Tämänhetkinen ”ennuste.”)
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on, että me ulkopuoliset voimme median avustuksella hyvin nimetä näkyviä ehdokkaita. Itse lisäisin toiveen Antti Kaikkosen mukanaolosta tai Tytti Tuppuraisen (Sanna Marin kun on kieltäytynyt).
Mutta kuinka moni näistä on itse ilmoittautunut ehdokkaaksi? Niinpä, miksi ei?
No, jos vaikka ihan kelpo ehdokas Stubb ilmoittautuisi, niin helppokos nykyjohtoa kritiikittömästi myötäilevän median vaikkapa Iltalehden on tuhota hänen mahdollisuutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Helpompaa on rajata ne ehdokkaat, keillä on paljon kokemusta ulkopolitiikasta ja ollut tekemisissä. Niinpä sitten lista lyhenee hyvin pieneen yksikätisen merirosvon sormiin.
Ilmoita asiaton viesti
On tietysti mielenkiintoista arvioida ketkä olisivat sopia ja arvuutella ketkä lähtevät tavoittelemaan virkaa, jonka rooli ei ole täysin yksikäsitteinen Suomen valtiojohdossa. Siihenhän presidentti kuuluu, vaikkei hän johdakaan Suomea, senhän tekee hallitus (pääministeri). Tätä eivät mitkään näpäytykset muuta.
Mutta edelleen pointtini on se, että ehdokkaaksi ei ole rohjennut ilmoittautua kukaan tai oikeammin nimitetty ketään.
MIKSI on kysymykseni.
Ilmoita asiaton viesti
No, lähinnä siksi, että tässä ei ole mikään kiire.
Ilmoita asiaton viesti