Puurot ja vellit sekaisin, tahallisesti tosin

Surullinen näytelmä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on antanut käyttövoimaa myös kotimaiseen hybridivaikuttamiseen, tai no, suomeksi: ainakin kahden eri asian sotkemisesta yhteen poliittisen kannatuksen toivossa.

Ehkä aivan aluksi on todettava, että eihän tämä rajalla värjötteleville perheille ole näytelmää vaan tosielämän tragediaa. Siellä on ihmisiä.

Muukalaisviha ja Suomen turvallisuusratkaisut on nyt pahasti mutta tahallisesti sotkettu toisiinsa.

Hesarin tämän päivän juttu itärajalta näyttää hyvin mitä tavallinen kansa ajattelee, tai oikeammin miten se muotoilee sanottavansa niin, ettei sitä jätettäisi oman onnensa nojaan. Toisaalta toivotaan,  että rajalla   konkretisoituvaa epävarmuutta hoidettaisiin ”diplomatian” keinoin, toisaalta ei oikein haluta estää aidantekijöitäkään. Vierasvihaa ei kuitenkaan hyväksytä. Turvallinen, mutta avoin raja on monille rajan asukkaille elinehto. Niin se on Suomellekin. Onneksi ratkaisumalleja on olemassa.

Kansa Suomessa luottaa johtajiinsa. Tämä ilmenee hyvin siinä, että se kannattaa, tai oikeammin hyväksyy johtajien turvallisuuspoliittiset ratkaisut. Gallupit sen näyttävät. Tosin yhä enemmän selkeätä puhetta ja jo päätöksiäkin kaivaten.  Puheet yhteistyöstä monien eri osapuolten kanssa eivät pitkään riitä luottamuksen ylläpitämiseksi.

Tähän turvallisuusratkaisujen totisen pohdinnan sekaan sattui sopivasti mittaluokaltaan pieni mutta riittävän dramaattinen ”pakolaiskriisi”. Joka tapauksessa tämä tarjoaa mahdollisuuden Suomen turvallisuusratkaisujen valmistelun ohjaamisen sivuraiteelle.  Aletaankin sorvaamaan maahanmuuttoa torjuvia lakipykäliä ja kinaamaan aidan teosta, jopa sen korkeudesta. Näin muka varjellaan maata vierailta vääräuskoisilta valloittajilta tai ainakin sosiaaliturvamme väärinkäyttäjiltä. Ja taas voidaan lykätä isoja ratkaisuja.

Kiistatonta on, että Suomen turvallisuusratkaisujen tekeminen ei ole helppoa. Siksikin puurot ja vellit on pidettävä erillään.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu