Siltarumpupolitiikan ajan pitäisi olla jo mennyttä aikaa

Siltarumpupolitiikan kehittyneimpiä ja samalla härskeimpiä muotoja ovat tunninjunahankkeet. Niissä sellutehtaan hinnan verran rahaa pantaisiin siihen, että muutama ”kiireinen” eliitin edustaja pääsisi Turusta ja Tampereelta Helsinkiin kokouskahveille varttia nopeammin kuin nyt. Kyyti olisi tietysti mukavaa jo senkin puolesta, ettei välipysäkeiltä pääse rahvaan edustajaa pilaamaan tunnelmaa änkeämällä viereen istumaan.

Vielä jokunen vuosi sitten matkustin paljon junalla Tampereen ja Helsingin väliä. Ainoa junatyyppi, joka kulki useimmiten aikataulussa oli R-juna. Arvelin sen johtuvan turhan automatiikan puutteesta niissä. Murheellisimpia kulkuvälineitä olivat Pendolinot, joiden kulun ero aikatauluihin oli suoraan verrannollinen ilman lämpötilaan. Lumi oli tietenkin ylivoimainen este. Samainen Pendolino toimi jotenkin paremmin Venäjä-liikenteessä Allegro- junana. Kuljin niillä noin parikymmentä reissua. Tiettävästi Allegron mukana oli aina italialainen huoltomies.

Tiedän tietenkin myös raideliikenteen kurjan tilan Itä-Suomessa ja myös koko maan maantiestön hälyttävän huonon kunnon.

Poliitikoilla, jotka noita tunninjunahankkeita ajavat ei voi olla muuta pyrkimystä kuin kalastella ääniä. Mutta kenen ääniä? Muutaman vaikutusvaltaisen rakentajan? Kaverien? Radanrakentajien? Automaation toimittajien?

Vastuullisen politiikan tehtävä luulisi olevan tuottavien laajavaikutteisten investointien saaminen Suomeen. Niiden saamiseksi on Suomen liikenneinfra kokonaisuutena saatava hyvään kuntoon. Sähkön tekeminen on sentään hyvässä vauhdissa. Sähkö kulkee johtoja pitkin korpimaillakin mutta tavaraa ei saa kuljetettua, jos liikenne ei suju eikä se ole turvallista. Myös uusiutuvaan sähköön liittyvää vetyprosessia olisi nykyisenkin hallituksen edistettävä. Rakentamista siis riittää ja sen tarvitsemia kuljetuksia.

Koko Suomen taloutta edistäviä ja pitkäaikaista työtä antavia investointeja on pakko edistää hömpän sijasta. Hallituksen hyväosaisten suosiminen ja heikompien kepittäminen ei johda talouden elpymiseen. Sopimusyhteiskunta, ihmisten ja alueiden tasapuolinen kohtelu ja suvaitsevaisuus on palautettava arvoonsa jo palauttaaksemme kansainvälisen maineemme. Nämäkin ovat investointien houkuttimia. Siltarumpupolitiikka missään muodossa ei saa olla enää nykypäivän tapa hankkia äänestäjiä. Suurin osa äänestäjistä osaa ajatella, joten se ei kauan toimi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu