Sodan syyt ovat ”kehittyneet”

Sotiin johtaneiden kriisien historia osoittaa, että kriisin ja sitä seuraavan sodan synnyttää aina jokin yhteisö. Tällä yhteisöllä on johtaja, joka liittää kriisiin omat valtapyrkimyksensä ja eskaloi sen. Hän tarvitsee kriisin ”hoitaakseen” tuon yhteisön vaikutusvaltaisen enemmistön tuen. Ulkoisen uhkan kokeminen liittää tehokkaasti yhteisön johtajan taakse.

Historia tuntee myös suoremmin hallitsijan pelkän oman vallan laajentamistarpeeseen perustuvia sotia. Mm Aleksanteri Suuren, Rooman valtakunnan, Euroopan kaupunkivaltioiden sekä myös Ruotsin ja Venäjän lukuisat sodat kuin myös ”uskonsodat” olivat suurelta osin näitä. Messiaaninen ajattelu on tässä vahvasti mukana.

Selvästi havaittava ”kehittyminen” sodan syitä rakennettaessa on ”lebensraum”-ajattelu, jonka selkein lähihistorian edustaja oli Hitler. Tietysti jo Napoleon motivoi samalla ideologialla sotaretkensä.

Nyt kun sotaan valmisteltavat yksiköt, yhteisöt ovat kasvaneet kaupunkivaltioista valtaviksi maanosien kokoisiksi supervalloiksi on silti edelleen myös käytössä vanhanaikainen syy kriisille – ja sodalle: ”Ne jyrää meitin, meidän on laajennettava oma fyysistä elintilaamme luodaksemme turvallisen puolustuslinjan”.

Mutta riittääkö tämä enää kansalle? Kaikki supervallathan eivät enää lainkaan käytä noin suoraviivaisia kriisin luonnin keinoja vallan hankkimiseksi.
Yhdysvallat on jo kauan hankkinut valtaa suuryhtiöidensä ja liitto- ja avustussuhteidensa kautta ja Kiina on toteuttanut omaa lebensraum- politiikkaansa hankkimalla rahalla hallintaansa kokonaisia valtioita Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Markkinoiden- ja erityisesti maailman energiasektorin hallinta on tietysti jatkossa supervaltojen suurena tavoitteena. Tähän pyrkiminen monin eri keinoin on syrjäyttämässä vanhanaikaisen uhriutumisen käytön ja suoran geopolitiikan kriisien ja sotien luonnissa.

Sota vanhassa merkityksessään ei ole enää välttämätön. Asekaupan edistäminen tosin tarvitsee näytöksiä edelleenkin. Myös terrorilla elantonsa hankkivat ruhtinaat ja ammattisotilaat tarvitsevat aseilla torjuttavia keinotekoisia uhkia.

Olisi hyvä jos vaikkapa UPI ehkä jo vähän myöhässä olevien sodanuhka-herättelyjensä ohella toisi julkisuuteen kansalaisten ja kansamme edustajien ymmärryksen lisäämiseen tähtäävää tietoa sodan syntymalleista.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu