Suurvallat rakentuvat eri ideoille, eri kulttuureille

Luen tässä sen kummemmin perustelematta suurvalloiksi Kiinan, USAn, EUn ja Venäjän. Analysoin näitä täysin epätieteellisesti ja suppeasta näkökulmasta. Otan havainnoinnin kohteeksi ylevältä kuulostavan kansallisen itsetunnon ja siitä kumpuavan käyttäytymisen.

Kiinalla valtiona on vahva itsetuntunto. Tietenkin se alkujaan perustuu vahvaan vanhaan kulttuuriin mutta myös itse kiinalaisten rooliin maailman silmissä. He ovat työteliäitä, sopetuvia, hyvin käyttäytyviä, mutta eivät yritä integroitua ympärillä olevaan väestöön. Tietysti nyky-Kiinan imago maailman rahamassina ja sen valtiokoneiston vahvuus sekä valtava valtion hallinnassa oleva väkimäärä lisäävät itsetuntoa.

USAn rooli maailman ”johtavana demokratiana” antaa oikeuden olla aina oikeassa ja levittää vapauden sanomaa koko maailmaan. USAlla on kaikissa toimissaan oikeus mukanaan. Vahva itsetunto on itsestään selvyys. USAta ja dollaria huudetaan ympäri maailmaa hädässä apuun. Toistaiseksi teknologia- ja mediaylivoima tekevät myös ”eetvarttia” itsetunnolle.

EU (Eurooppa) on sivistyksen kehto, niinhän me ajattelemme. Meillä on korkea moraali, tiedämme mikä on oikein, itsetuntomme on perustaltaan vahva. Pelokkuus suurten puristuksessa heikentää kylläkin itsetuntoa eri Euroopan osissa vaihtelevasti.

Venäjä on hybridi. Venäjällä itsevaltaisen hallintomallin perintö on vahva. Se on luonut monikerroksisen kansan. Kerrokset elävät paljolti omaa elämäänsä, alimmat kerrokset ennen kaikkea toimeentulostaan huolehtien. Erityisesti kulttuurin alalla on vahva vuorovaikutussuhde nimenomaan Eurooppaan. Johtajan on siellä koko ajan edistettävä, luotava kansallista itsetuntoa. Keinoina on ennen muuta historian käyttäminen. Siinä kunniakkaat sotatoimet korostuvat. Muita keinoja ovat uskonto, aseet, aseiden rajoitettu näytösluontoinen käyttö, urheilu… Kovilla puheilla ja median avulla varmistetaan kansallinen yksituumaisuus kehittämällä tilaisuuden tullen myös ulkoisia uhkia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu