Tahatonta viihteellistä arkista trollausta

Viha-, vähättely-, iva- ja vääristelypuheiden esilletulokanavina ovat nykyisin pääosin twitter ja jotkut mediat, joilla on levikkiä ja klikkauksia edistämässä tämän sektorin erikoistoimittajia.

Lähtöuutisena saattaa olla joku yhteiskunnan kannalta merkityksetön pikkuasia, mutta leviämisvaihe paisuttaa asian ja löytää nopeasti tarkoitetun poliittisen maalin. Maalin on oltava näkyvä ja myös suojaton. Parin viime vuoden aikana suosituimpia maaleja ovat olleet Sanna Marin, Krista Kiuru, Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo. Opposition johtohenkilöt ja presidentti ovat suojassa. Heistä luodaan hyvän puolella oleva vastavoima noille hylkiöille.

Kahviloihin, baareihin ja muihinkin julkisen palvelun tiloihin kerääntyy päivittäin lähes vakiokokoonpanolla ”eläkeläisporukoita” tai ”äijäköörejä”, joissa tyypillisesti joku esiintymihaluinen pitää yllä ”keskustelua”. Tuolla keskustelun vetäjällä ei itsellään välttämättä ole pahaa tahtoa tai asiaa ajettavana, vaan hän hyödyntää ikään kuin esityksensä käsikirjoituksena median trollausaineistoa. Kuulijat hörähtelevät ja hekottavat esityksen esitystavalle ja rohkeudelle, asiasisältö on toisarvoinen. On siis kysymys viihteestä ja tärkeiden todellista keskustelua vaativien asioiden puutteesta- tai niiden vaikeudesta. Maan asiat ovat kuitenkin yleisesti ottaen hyvin.

Myös aktiiviväessä, nuorissakin on tietenkin omat ryhmänsä, joissa toimitaan periaatteessa samoin ja samasta syystä. Osoittaa valistuneisuutta, jos on rohkeutta nimetä joku tyhmä poliitikko.

Monet toisinajattelijat pitävän noissa tilanteissa suunsa kiinni, mutta äänestyskopissa ja ainakin gallupissa saattavat omat tärkeät käsittelemättömät asiat putkahtaa mieleen ja viihdelinjan ratkaisu tuntua ratkaisulta niihin.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu