Ukrainan merkitys historian kulkuun

Ukraina on ollut historiansa aikana useasti kunniaa tavoittelevien hallitsijoiden taistelutantereena. Sille on langennut hyväksikäytetyn osa. Viljavat maat ja Mustanmeren pohjoisranta ovat kiehtoneet valloittajia. Monet kansallisuudet ja uskonnot ovat tuoneet sinne aitoa suvaitsevaisuutta, joka vaikkapa Venäjältä täysin puuttuu. Kaupankäynti, siihen kuuluvine maasutuskulttuureineen, on vaikuttanut siihen, että maata kulloinkin johtava ryhmä on etsinyt tukea monelta taholta ja enimmäkseen katsoneet oman etunsa perään.

Zelenskyin valinta jäädä Venäjän hyökkäyksen tapahtuessa maahan kansalliseksi vastarinnan symboliksi nosti Ukrainan uudelle tasolle Euroopan valtioiden joukossa. Rohkeus kannusti läntisiä maita tukemaan Ukrainaa ja toivomaan sen voittoa hyökkääjästä. Ilman tätä lännen tukea maa olisi saanut käsittelyn, jonka historiassa ”alempiarvoiset kansat” ovat saaneet. Nytkin tätä käsittelyä on saanut kokea liian moni ukrainalainen.

Zelenkyin vierailu USA:ssa vertautuu lähihistorian suuriin sodanlopettamistapahtumiin. Sekä Wilson WW1:ssä että Roosevelt WW2:ssa taivuttivat amerikkalaiset auttamaan eurooppalaisia Saksan voittamiseksi. Kutsuessaan Zelenskyin puhumaan amerikkalaisille, Biden astelee samoissa jäljissä. Tulos näyttää tässäkin selvältä, sen hinnasta ei vielä ole varmuutta.

Etupäässä rintamatapahtumia seuraava ja Ukrainan sotilaallista voittoa ennustava ja paljolti fraaseja lasketteleva asiantuntijajoukko ei ole nähdäkseni vielä analysoinut Zelenskyin Washingtonin pikapyrähdyksen tuloksia. Teen sen nyt tässä:

1. Zelenskyin syrjäyttäminen ei enää tule kysymykseen
2. USA auttaa Ukrainaa, jos näkyvissä on demokraattinen markkinatalouteen ja USA:n läsnäoloon sitoutunut maa
3. Zelenskyi valtuutti USA:n käymään rauhanneuvotteluja, yrittämään Kiinaa myös mukaan tähän
4. Venäjälle on viestitetty, että kohta sen hallitsevaa luokkaa uhataan tosissaan
5. Venäjän eliitin sisäisestä elämästä tiedetään enemmän kuin kerrotaan
6. Talvi on kova myös Venäjällä, yhteiskunnan kestokyky on koetuksella, sodan priorisointi ykköseksi on vastoin köyhän arvomaailmaa
7. Krimi-ratkaisun maksimi on yhteishallinto tai jako

Tämän vierailun tuloksen Turkin rooli, sen hätäillessä Venäjän Bysantin palauttamishaaveista, vähenee.

Vaikka olen spekulaatioiden tiellä, en uskalla ennustaa, että kuinka laajaan syytesuojaan USA on valmis. Tärkeästä yhteiskuvasta Putin, Shoigu ja Gerasimov puuttuivat Prigozhin ja Kadyrov. Armeijan rooli korostuu toimijana ja vastuunkantajana. Putin sanoi toissapäivänä, että sota pitää lopettaa nopeasti. Joku tieto ja ymmärrys on tämän takana. Tuskin kuitenkaan näemme ”Normandian maihinnousua”.

.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu