Valmistellaanko Euroopassa sotaa – asiantuntijat?

Jos ei kohta joku oikea asiantuntija analysoi tosissaan tätä Venäjän ja USAn keskinäistä Euroopan jakamisena näyttäytyvää konfliktia, niin homma menee lekkeripeliksi.

Mediassa pyöritetään kansalaisia jo niin, että se, jolla on lapio ja vähänkin maata, alkaa pian kaivaa poteroa ydinsodan varalta. Tietysti vahingossa tai provosoitumisesta syttyvä sota on nykyäänkin mahdollinen.

Kuitenkin Venäjän sotavalmistelujen analysointi ja tykkien kantomatkojen mittaukset viine sodan kokemusten pohjalta vievät pahasti harhaan. Tietysti joku muistaa astetta relevantimpia asioita kuten energiatoimitukset ja tietoverkkovaikuttamisen vaikutusvallan hankkimisen keinoina, mutta kovin pinnallista on ”asiantuntijoidenkin” anti.

Yhtälailla tässä tilanteesta harhaan vievät sinänsä mielenkiintoiset analyysit venäläisen kansan sielusta ja kohtaloon uskomisesta. Tässä ei ole toimijana kansa vaan valtansa tueksi kansaa tarvitseva johto.

Mitä johto haluaa? Lähtökohta on Venäjän pakollinen tarve päästä Kiinan ja USAn kanssa samaan kyytiin talouden alalla. Molempien näiden esimerkki kertoo, että maailmaa hallitaan talouden keinoin. Itsetuntoa on vahvistettava, kansa on saatava mukaan. Edelleenkin perinteinen viholliskuvien luonti on otettu keinoksi herätellä kansaa. Sotaseikkailut, vaikkakin melko pienimuotoiset ovat heikentäneet kansainvälistä imagoa ja oma kansa alkaa ihmetellä niiden mielekkyyttä. Siviilithän niissä kärsivät. USA näytti Afganistanissa esimerkkiä siitä, että kun aseiden turvissa aatteen myynti ei toimi, niin keinoja vaihdetaan.

Talouden rakennemuutos Venäjällä on pakollinen. Historian tuomio johdolle tulee siitä, mikä on kansan materiaalinen tyytyväisyys. Muu ”suuruus” ei enää inyt eikä varsinkaan jatkossa riitä. Kylmä lämmittämätön pirtti sammuttaa aatteen palon, usko kohtaloon korvautuu omalla ”käteisellä”. Ei riitä, että sitä on valtiojohdolla.

Kannattaa tässä nyt vielä muistuttaa Suomen asioista, kun ne ovat tulleet puheeksi, että Nato-optiotilasta olisi jo aika mennä selvästi johonkin suuntaan.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu