Venäjä-tutkimus on aktivoitava

Näyttää selvältä, että USA ja Kiina tulevat jakamaan maailman etupiireihinsä. Yhteisiä ja yhteistoimintaakin sisältäviä alueita tulevat olemaan Venäjä, Intia, Afrikka, Eurooppakin tietysti. Mutta korjaako Englanti kuitenkin ison potin Euroopassa? Englannilla on luotettava osin USA:n kanssa yhteinenkin tiedustelutieto käytössään ja sitä myös käytetään.

Englanti, oikeammin Boris Johnson on ollut aktiivinen, näkyvä ja rohkea Ukrainan sotaan liittyvissä toimissa. Kiovan ja New Delhin käynnit, selkeä Venäjän tuomitseminen ja rohkea pakotepolitiikka sekä asetuki Ukrainalle on asemoinut Johnsonin Bideniäkin uskottavammaksi läntisen pragmaattisen ajattelun edustajaksi.

On hyvin mahdollista, että Johnsonin tähtäin on tulevaisuudessa. Venäjällä on USA:n ja Kiinan ohella tilaa myös eurooppalaiselle toimijalle. Riippumattomuus energiatoimituksista antaa rohkeutta. Muutenkin ainekset tulevan Venäjä-suhteen rakentamiselle ovat hyvät Englannissa. Siellä asuvat venäläiset oligarkit, heitä on siellä kohdeltu hyvin, pidetty kuin ”piispaa pappilassa”. Lontoolla on tärkeä rooli näiden ja muutenkin bisnesmaailman tukikohtana, sillä on oma tosin Naton puitteissa oleva sodankäyntivalmius sekä perinteisen avoimen demokratian vahvistama kansan tuki.

Tulevaisuuden rakentaminen realistiselle pohjalle vaatii luotettavaa todelliselle myös ruohonjuuritasolle ulottuvalle Venäjän tuntemukselle nojaavaa tutkimusta ja toimintakulttuuria. Fraseologia ”Venäjän tuntemuksesta” ja pelkän läntisen median seuranta eivät riitä, ei myöskään slavofiilinen lähtökohta. Tarvittavaan organisointiin Englannilla on perinteet ja hyvät mahdollisuudet. Jopa oligarkit saattavat olla valmiita tukemaan ja rahoittamaan kunnon Venäjä-analyysiä säilyttääkseen etuoikeuksistaa edes osan.

Myös Suomessa on joukko Venäjää oikeasti tuntevia resursseja, joilla voisi olla rooli kansainvälisessä Venäjä-analyysin teossa, kunhan saavat siihen hyväksynnän korkealta taholta. Yhdestä vaikutuskanavasta ja mallista on luovuttava.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu