Verottajalla on resursseja ja hyvä niin

Olen aina arvostanut verojärjestelmämme toimivuutta. Kokonaan eri asia on se, että onko verotus oikeudenmukaista. Ymmärrän tietenkin, että verotoimen henkilöt eivät siitä ole vastuussa. Kun tunnen jossakin määrin alaa, olen suuresti arvostanut tietotekniikan poikkeuksellisen hyvää toimivuutta ja käytettävyyttä verojärjestelmässä. Järjestelmää ei selvästikään ole tehnyt toimittaja kammiossaan vaan verotoimen asiantuntemus on ollut mukana.

Nyt kuitenkin verottaja, joka näihin asti on tyytynyt ilmoituksiini ja tarkkoihin kirjauksiini, on selvästi päätynyt epäilemään rehellisyyttäni. Itse ajattelen sen olevan jopa korkeammalla tasolla kuin veroparatiiseja, tosin laillisesti, käyttävillä kansalaisillamme.

Olen kylläkin aiheuttanut tämän epäilyksen omilla möhläyksilläni. Toiminimeni (1 hlö) on ollut käytännössä toimimattomana kolme vuotta. Verottaja on nyt kiinnittänyt parhaat resurssinsa tutkimaan, josko kierrän veroja. On syntynyt epäilys, etten ilmoita ”yritystoimintani” tuloja. Olen näet kirjannut n 500 euroa vuosittain netti- ja puhelinkuluja toiminimelle, ja omaksumani äärimmäisen tarkkuuden periatteen mukaisesti ilmoittanut verottajalle alvit ja saanut ne tietysti takaisin palautuksina. Ymmärrän tietenkin, ettei tämmöinen peli pitkään vetele. Koronarahaa en toki, vastoin muiden nettiliittymän haltijoiden mallia, kehdannut anoa.

En tietenkään pullikoi sitä vastaan, että tähän lopulta puututtiin. Ihmettelen vain sitä, että tämän kokoiseen asiaan on ensimmäisen seikaperäisen ja erinomaista yritystoiminnan tuntemusta osoittavan verottajan kirjeen jälkeen vielä resursseja laatia uusi pitkähkö kirje, johon perehtymiseni on vielä kesken. Vastasin näet jo ensimmäiseen kirjeeseen nöyrästi pahoitellen aiheuttamaani vaivaa ja perustelin noiden kulujen kirjaamista sillä, että olen pitänyt toiminimeni “tilausten odottelu”-moodissa, liian pitkään tietysti. Vuodet vain kuluvat niin nopeasti.

Minulle olisi riittänyt lyhyt viesti: “Lopeta heti se haaveilu, se on nyt loppu, kukaan ei tilaa sinulta mitään, sulje netti ja puhelin”. Olisin kyllä älynnyt ja osannutkin lopettaa toiminimen.

Se on tietysti ilahduttavaa, että tutkintaresursseja on, kenties kuitenkin suuntaamista voisi vielä entrata. Isot rahat ovat näet käsittääkseni toisaalla. Ehkäpä asiointi, viestintä myös voisi olla mutkattomampaa. Toisaalta toiset meistä arvostavat vain kapulakieltä eivätkä tottele muuta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu