Vihreä siirtymä – teollinen vallankumous

Hiihtolenkillä suksia jalkaan kiinnittäessäni vaihdoin jonkin sanan noin ikäiseni veteraanin kanssa. Talvikeli oli parhaimmillaan. Hän kysyi minulta, tiesinkö 30-luvulla olleen useita lähes lumettomia talvia. Sanoin tietäväni, ettei näillä tienoin voi havainnoida suuria muutoksia ilmastossa mutta aloin vaistomaisesti varautua ilmastonmuutoksen vähättelyyn ja säntäsin kaikin käytettävissä olevin voimin ladulle. Varmaankin turhaa herkkyyttä.

Tuo kontakti osoitti hyvin sen, miten helppoa on torjua toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi turhana moraaliposeerauksena: ”Mikään ei ole muuttunut, on tätä ollut ennenkin”.

Teolliseen vallankumoukseen verrattavissa oleva ”vihreä siirtymä” tekee tuloaan. Huolimatta siitä, että se ei sisällöltään ole yksikäsitteinen, ovat sen nimiin varatut määrärahat erityisesti USA:ssa sitä luokkaa, ettei sitä mikään populistinen poliittinen liike enää voi estää.

Uudenlaisen energiatuotannon ja siihen liittyvän muun tuotannon uusien arvoketjujen ohella hiilinielut, tropiikin ja myös pohjoisen metsät, viljelmät, suot ovat nousseet keskustelun aiheiksi. Suomessa vihreään siirtymään liittyvän keskustelun aiheita ovat puhdas energia, vety, metsät – ja sitten poliittista jakoa synnyttävä kysymys ollako etu- vai jälkijoukossa vihreän siirtymän toteuttamisessa.

Paperin ja kirjapainotaidon varaan vuosisatoja rakentunut tietoprosessi tiedon kirjaaminen, säilöminen, siirtäminen ja käyttö on perusteellisesti muuttunut. Vastaava prosessien muutosvaihe on jo alkanut tavaran tuotannon ja sen muun käsittelyn suhteen. Kehitystä ei voi pysäyttää, markkinavoimat ovat sen takana. Tietenkin tämän kehityksen tärkeänä ajurina on ilmastonmuutos, joka on osoittanut, että nykyisen menon resurssipohja on riittämätön ja vanhat menetelmät johtavat yhä huonompiin tuloksiin ja ehkä koko systeemin tuhoon.

On sinänsä hienoa, että tähän teollisten prosessien muutostarpeeseen on liittynyt puhtaan luonnon arvostaminen ja suojelu. Meillä Suomessa on vielä hyvät mahdollisuudet toteuttaa vihreä siirtymä niin, että uusien tuotantoprosessien ohella luonnon virkistyskäyttö säilyy mahdollisuutena ja sekin jopa vastuullisena liiketoimintana.

Kaikkien vastuullisten poliittisten voimien on uskallettava voimakkaasti ajaa vihreän siirtymää ja edistettävä sen konkretisointia. On tuettava uusiutuvia energiamuotoja ja luotava hyvät mahdollisuudet niille toimijoille, jotka ovat tosissaan kehittämässä uusia toimintatapoja ja panostamassa niihin. Suomessa on varmasti resursseja, jotka pystyvät asiatiedoin torjumanaan tähän nyt jo liittyvän tietojen vääristelyn ja humpuukitoiminnan.

”Suomi elää metsästä”-iskulauseen oheen on liitettävä tavoite ”Suomi elää vihreydestä”.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu