Voisiko uusliberalismi toimia Suomessa?
Uusliberalismin ideologian äärimmäinen tiivistelmä on Milton Friedmanin doktriini: ”Liiketoiminnan sosiaalinen vastuu toteutuu sen lisätessä voittojaan.” Osakkeenomistajien etu on ensisijainen, näin vastuu on myös osakkeenomistajilla. Vastuun kantamisen ylevin muoto on hankkia mahdollisimman suuri tuotto liiketoiminalle, siis osakkeenomistajille. Vastavoimana friedmanilaisuudelle voi mainita vaikkapa Hampurin yliopiston sosiologian professori Sighard Neckel, joka toteaa: ”Äärimmäinen vauraus johtaa miljardööriluokan muodostumiseen. Sillä on lähes rajattomat toimintamahdollisuudet politiikassa, taloudessa ja ekologiassa. Alkamassa on feodalismin aikakausi, aristokraattisen vallan yltäkylläisyys.”
Tuon Friedmanin ideologian sovittaminen Suomeen tuottaa hiukan päänvaivaa, Ketkä täällä ovat noita ”osakkeenomistajia”? Olenko minä S-ryhmän yhtenä ”omistajana” yksi tuotonkerääjistä ja siis myös vastuullisista?
Suomessa noiden merkittävien, vaikutusvaltaisten osakkeenomistajien määrä on vähäinen. Niitä on sen sijaan helppo löytää USA:sta, Venäjältä, Intiasta, Brasiliasta, Kiinasta. Kuitenkin meillä on alkamassa merkittävä uusliberalististen aatteiden kokeilu. On vaikea nähdä sille muuta selitystä kuin se, että täällä on joukko noille suuromistajille, ulkomaisillekin, lojaaleja toimijoita, jotka odottavat palkintoa toimilleen. Tietenkin tähän liittyy myös odotus siitä, että oikein toimiessaan ja olemalla ahkera yksilö, perhe tai pieni yrityskin saa palkinnon ja lisää välittömiä tulojaan, joista ylijäämän voi sijoittaa edelleen ja lukeutua näin noihin Friedmanin tarkoittamiin osakkeenomistajiin. Näin jokainen huolehtikoon itsestään, varmistakoon itse toimeentulonsa.
Paljon esillä pidetty pohjoismainen hyvinvointimalli sekä tietysti Suomen historian erityispiirteet johtavat siihen, ettemme houkutuksista huolimatta helposti taivu friedmanilaisen ideologia ohjaukseen. Se, että Suomi on nykyisessä asemassaan maailmassa, on vaatinut valistusaatteiden pohjalta syntyneen terveen kansallistunnon, yhteenkuuluvuuden, kansansivistyksen tärkeyden, tasapuolisuuden vaatimuksen sekä heikoista huolehtimisen itsestäänselvyyden periaatteiden laajan omaksumisen. 1900-luvun alun poliittisten liikkeiden, sosialidemokratian ja maalaisliiton, toimesta noita aatteita sitten vähitellen sovellettiin, tosin rankkojen vaiheiden jälkeen, myös tavallisen kansan elinehtojen parantamiseksi. Tätä nyt jo perinteistä pohjavirettä on vaikea muuttaa muuksi suuntaamalla huomio toisarvoisiin asioihin, yksinkertaistamalla monimutkaisia asioita, viihteellistämällä politiikkaa ja etsimällä syyllisiä omaan pahaan oloon marginaaliryhmistä.
Ehkä Suomen ongelmat tosiaankin johtuvat siitä että sosialismia ei ole vielä tarpeeksi?
Friedman lienee aika kaukaa haettua kun kokoomuskin on yhdysvaltalaisen ajattelun mukaan lähinnä vasemmistopuolue.
Ilmoita asiaton viesti
Teoreettis-pragmaattista pohjaa Chicagon pojista antaisi hyvin kirja Naomi Klein:” Tuhokapitalismin nousu”, Näitä poikia ei kukaan lue vasemmistoon, pikemminkin päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Sosialismin tuominen mukaan on vaikeaa, vaikka sitä mahdollistavaa peruspiirteistöä on hitsautunut meihin, ihan geenitasoa myöten.
Eläinlaji tuskin voi olla tämän sosiaalisempi, tosin kun merkityksellinen osa tätä eläimyyttä, mukana tosiaan helposti sitäkin osuutta, mikä isomman kokoontumisajo-valmiuksien jälkeen avautuu, entistä suurempana.
Lisäksi nuo peruslähestymispoihin liittyvät lähestymistavat, menevät helposti ristiin.
Päätynyt ajattelemaan, että osa välttämättömän järjellistä koordinointia on mm äänestys, ts erityisesti määräpohjaiset mittelöt sillä, mitä on liittää ihmisen perusvahvuuksiin voimakkaimmin, ja toisaalta mahdollisimman helposti.
Kyseessä äänestykset, jotka tosiaan voimien suhteen hyvin matemaattisen reduktiivistävää käyttöperustetta. Erityisen sopiva paikka sille, joka laumaa voi ohjata, vaikka ei sentään ihan suoraan sarviin tarttumalla.
Koska kyseessä vaikuttava kohta… tulee tarkasteluun joka tapauksessa, rakentamista koskevassa mielessä. Tällaisten takia oltava valveutunut, koska demokratiaksi katsottu tosiaan liittyy isompaan ihmismäärään, kuin vain tiettyihin.
Peruskuvioita ja niiden vaikeutta ei kannata kieltää, ja hyväksyä vain siltä osin, kuin voidaan. Näin tämä jollekin voi näkyä, ja kielteisin seurauksin myös tuntua.
Ilmoita asiaton viesti
Keynesiläisyys mureni 70-luvulla ja siirryttiin neoliberalismiin (reaganismi/thacherismi), joka on valtavirtaisen uusklassisen taloustieteen (>1860) yksinkertaistettu ja poliitisoitu haara.
Uusklassinen taloustiede on silkkaa huuhaata: se kuvaa kuvitteellista vaihdantataloutta, jossa vauraus/raha syntyvät yksityisellä sektorilla, jota valtio sitten verottaa käyttöönsä.
Todellisuus on kuitenkin juuri niin kuin Keynes esitti: valtion kulutus luo rahaa, joka ylläpitää yks.sektorin kysyntää ja vakauttaa sen.
Keynesiin tukeutuen Hyman Minsky ymmärsi parhaiten nykyaikaisen rahatalouden toiminnan:
https://talousdemokratia.fi/kirja-arvio-why-minsky-matters-by-randall-wray/
Ilmoita asiaton viesti
”Todellisuus on kuitenkin juuri niin kuin Keynes esitti: valtion kulutus luo rahaa, joka ylläpitää yks.sektorin kysyntää ja vakauttaa sen.”
Tähän kun lisää valtion vastuullisuusvaatimuksen niin avot! Erityisesti tukien nimissä tapahtuva ”kulutus” voi korruptoitua, Joskus on siitä näkevinään merkkejä. Lobbarivoimia ja äänien ostoa on tarkkailtava herkeämättä,
Ilmoita asiaton viesti
Valtion rahanluonti määritellään budjetissa, ja se tulisi toki tehdä järkevästi.
Minskyn mukaan valtiorahaa (keskuspankkirahaa) tulisi luoda pääosin tuotannollisia investointeja varten, eli valtion tapauksessa yhteiskunnallisia investointeja varten.
Pankkien tulisi luoda omaa pankkirahaansa (tilirahaa) yksityisiä investointeja varten.
Käytännössä suurin osa pankkirahasta menee kuitenkin asuntokauppaan/keinotteluun, eikä tuotantokapasiteetin kasvattamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen eräänlainem paradoksi: olisiko meillä niin, että tunnollinen virkakunta on kasvanut tuohon suunnitelmalliseen ”yhteiskunnalliseen” rahanluontiin, mutta hallitus toteuttaa luulotellun tai todellisen kannattajakuntansa etujen mukaista politiikkaa, ja lyhyellä tähtäyksellä lisäksi. Virkakuntakin on tietysti opportunistinen ja ennakoi valtamuutoksia. Nyt taisi käydä niin?
Ison kriisin sattuessa keynesiläisyys on pakollinen talousmalli.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmennys: tämä hallitusohjelma tuli puolueorganisaatioiden ulkopuolelta ja saattoi olla, että korkeita virkamiehiä oli jo siinä mukana ”orientoitumassa”.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Keynesin jalanjäljillä kulkevia ns. jälkikeynesiläisiä ei palkata mihinkään virkoihin ts. kaikki talouden kannalta keskeiset positiot on ”uusklassikkojen” miehittämiä.
Mutta kuten totesit, aina kriisin iskiessä uusklassismi/neoliberalismi lentää romukoppaan ja kaikki ovat keynesiläisiä.
Ilmoita asiaton viesti