HUS-johtaja kävi Lapissa mutta Ruotsin rinnalla sekin on pientä – ”Joku hemmetin roti pitää olla”

Ruotsissa on joulun välipäivistä alkaen kohistu siitä, kuinka pääministeristä alkaen päättäjillä on ollut vaikeuksia noudattaa omia koronaohjeitaan.

Joulukuun 18. päivänä, viimeisenä perjantaina ennen jouluaattoa Ruotsin hallitus ja kansanterveysvirasto määräsi uusia koronarajoituksia ja ohjeisti joulun viettoa. Hallitus jopa vetosi kauppoihin, jotta nämä peruisivat välipäivien alennusmyynnit. Näin kauppoihin ei syntyisi samanlaista tungosta kuin mitä Black Fridayn aikana nähtiin.

Keskeisillä ministereillä sekä valmiusvirasto MSB:n pääjohtajalla on ollut kuitenkin huomattavia vaikeuksia noudattaa omia suosituksiaan. Niiden rinnalla HUS-johtaja Maaret Castrénin Lapin-matka näyttää pieneltä. Ruotsalaisten luottamus viranomaisiin on samalla romahtanut.

MSB:n pääjohtaja Dan Eliasson lensi jouluksi ja uudeksi vuodeksi kahden viikon matkalle Gran Canarialle. Ruotsi suosittaa välttämään kaikkea tarpeetonta matkailua ja MSB on itse viestinnässään korostanut koronatilanteen vakavuutta ja välttämään uusia sosiaalisia kontakteja sekä joukkoliikennettä.

Eliassonin toiminta on nostattanut kritiikkiä ja suoranaista suuttumusta sekä erovaatimuksia.

Eliasson on itse perustellut matkaa perhesyillä. Hänen tyttärensä työskentelee lomasaarella. Sisäministeri Mikael Damberg on kutsunut Eliassonin ”kokoukseen” myöhemmin tällä viikolla.

Julkisoikeuden professori Henrik Wenander Lundin yliopistosta huomauttaa Svenska Dagbladetissa myös, miten kummallista on, että valmiusviraston johtaja kesken kriisin lähtee ulkomaille.

 

Potkuilta hänet saattaa pelastaa kuitenkin se, että hän ei ole ainut, joka on rikkonut Ruotsin suosituksia.

Heti joulun pyhien jälkeen oikeusministeri Morgan Johansson nähtiin shoppailemassa kodinkoneita alennusmyynneistä, vaikka hallitus oli viikkoa aiemmin vedonnut, että ale-kampanjat peruttaisiin ja uhannut, että jos tungosta ei pystytä kaupoissa ehkäisemään, ne suljetaan.

Pääministeri Stefan Löfven arvosteli Johanssonin toimintaa varomattomaksi, mutta pian sen jälkeen julkisuuteen levisivät kuvat hänestä itsestään shoppailemassa joululahjoja tukholmalaisessa ostoskeskuksessa.

Tukholmassa annettiin jo lokakuussa suositus välttää ostoskeskuksia ja kauppoja. Expressenin mukaan Löfven kävi ostoskeskuksessa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli korostanut, että tautitilanne on erittäin vakava. Sosiaalisessa mediassa levisivät pian meemit, joissa Löfven-kuviin oli liitetty tekstejä ”Pysykää kotona – haluan shoppailla rauhassa” ja ”Vältä ostoskeskuksia ja välipäivien alennusmyyntejä, paitsi jos olet ministeri ja on todella halpaa”.

”Jälkikäteen mietin totta kai, että Ullan [Löfvenin puoliso] joululahjan olisi voinut tilata netistä hyvissä ajoin”, Löfven pohti Instagram-päivityksessään uudenvuodenaattona.

Vielä tämän jälkeen julki tulivat kuvat valtiovarainministeri Magdalena Anderssonista, joka sovitteli monoja Sälenin hiihtokeskuksen välinevuokraamossa.

 

Aftonbladetin politiikan toimittaja Lena Mellin hämmästeli joulukuun lopulla, että ”joku hemmetin roti pitää olla pandemian keskellä” ja arvioi, että pääministeri Löfven on itse heikentänyt omaa auktoriteettiaan. Aftonbladet on linjaltaan riippumaton sosiaalidemokraattinen lehti.

”Kuka enää uskoo hänen kehotuksiaan?” Mellin kysyi joulukuun lopulla.

Ruotsalaisten luottamus omiin viranomaisiin on romahtanut pandemian ja erityisesti toisen korona-aallon myötä. Dagens Nyheterin teettämän kyselytutkimuksen mukaan joulukuussa enää 34 prosentilla ruotsalaisista tunsi suurta luottamusta viranomaisia kohtaan yleisesti. Luku oli pudonnut 22 prosenttiyksiköllä syyskuusta.

Aftonbladetin tiistaina julkaistun kyselyn mukaan 56 prosentilla ruotsalaisista on vähän tai erittäin vähän luottamusta pääministeri Löfveniin. MSB-johtaja Eliassonin luku on 76 prosenttia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu