Tämä on suomalaisille karu kertomus – korkeasuhdanne on pyyhitty kuviosta pois
On kuin Suomen taloudessa olisi enää vain kaksi vaihdetta: matalasuhdanne ja normaali.
Maailmantalous näyttää välttävän laman ja saavuttavan niin sanotun pehmeän laskeutumisen syksyn 2022 inflaatiosokin jälkeen. Se on suuressa kuvassa iso onnistuminen, mutta juhlahumusta ei Suomessa ole tietoakaan.
Talouden kasvunäkymät ovat Suomessa niin heikot.
Kesäkuussa Suomen Pankki arvioi, että potentiaalisen tuotannon kasvu on Suomessa vuosina 2024–2026 keskimäärin alle prosentin vuodessa. Siis että normaalisuhdanteen aikaan Suomen talous ei kasva – tai jos kasvaa, niin etanavauhdilla eli nollalla alkavalla luvulla.
Suomalaisille tämä on karu kertomus. Talouden suhdanteissa on karkeasti kolme asentoa: matala, korkea ja normaali. Näistä kaksi – matala ja normaali suhdanne – tarkoittaa suomalaisille nyt ankeutta. Parhaimpana nousukautena voidaan päästä 1,5–2 prosentin kasvuun.
On kuin Suomen taloudessa olisi enää vain kaksi vaihdetta: matalasuhdanne ja normaali. Korkeasuhdanne on pyyhitty kuviosta pois.
Toki suomalaiset voivat lohduttautua tietoon, että koko maailmantalouden kasvunäkymä on heikentynyt.
Maailmanpankki ennakoi, että vuoteen 2026 asti talouden kasvuvauhti on keskimäärin 2,7 prosenttia, kun se ennen pandemiaa edeltävänä vuosikymmenenä oli keskimäärin 3,1 prosenttia vuodessa.
Silti keskiarvoon yltämisestä – tai varsinkaan sen alle jäämisestä – ei palkintoja jaeta. Tarttis tehrä jotain, sanoi Mauno Koivisto.
Kun talouskasvu sakkaa, ja julkinen talous on jäänyt kroonisesti velkarahoitteiseksi, ei kipeiltä leikkauksilta voi välttyä. Hallituksen saneerausohjelma on iso. Mutta sopeutus ei voi olla itsetarkoituksellista. Eivät yrityksetkään voi säästää itseään menestykseen. Rinnalle tarvitaan uusi kasvun idea.
Hallitus haluaa panostaa työn tarjontaan. Viikon kuluttua astuu voimaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusmalli. Toisella kädellä hallitus kuitenkin vaikeuttaa työperäistä maahanmuuttoa samalla, kun Suomi ikääntyy ja työvoimaa poistuu eläkkeelle.
Kehysriihessä saatiin aikaiseksi vihreän talouden kasvuohjelma, mutta investointeja pitäisi saada liikkeelle laajemmalla rintamalla. Yritysveroasteen laskua pitäisi tarkastella vakavammalla mielellä. Vastapainoksi voisi tarkistaa, että listaamattomien yritysten osinkoverotus kannustaa etenkin suuria yrityksiä investoimaan.
Suomi harjoittelee yhä siirtymää paperi- ja kännykkätaloudesta aidoksi palvelutaloudeksi. Siksi on surullista, että suuryritysten osuus kasvuyritysrahastojen rahoituksessa on eurooppalaisittain surkealla tasolla. Innovaatioita ei edes haluta tarkastella.
Hyvä Kauppalehden toimittaja Ossi,
Suomen media / journalistit ovat traagisella tavalla pettäneet Suomen kansan, sillä sen tehtävänä olisi varsinkin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana pitänyt olla tämä: Varmentaa ja eritellä tietoa ja esittää se joukkoviestimien avulla uutisten muodossa. Sen kohteena ovat erityisesti yhteiskunnallisesti tärkeät, ajankohtaiset ja kiinnostavat asiat ja ihmiset.
Tässä kevennetty pakina aiheesta:
Kovassa myrskyssä seilaavasta Suomi-laivasta ovat peräsin ja kompassi nyt rikki.
Komentosillalla laivaa ohjaavat kapteeni Stubb, ensimmäinen perämies Orpo, toinen pränainen Purra ja konemestarina Satonen. Varustamon johtaja taitaa edelleen olla Suomen viisain mies, harmaa eminenssi Sauli Niinistö.
Rannalle ruikuttamaan ovat jääneet maailman viimeiset sosialistit, turvasatamaansa nimeltä Marxila. Marxilaan iski ensimmäinen taloustsunami 90-luvulla, joka tappoi Nokian, toinen 2008 kun kaikki kynnelle kykenevät yhtiöt evakuoituivat sieltä.
Näistä Marxila ei ole vieläkään toipunut vaan räpeltää kurkkua myöten veloissa.
Konemestari Satosen Suomi-laivan peräsimen korjaaminen on melkein mahdoton tehtävä, sillä Marxilassa mikä tahansa korjaus vaatii ”Perustuslakivaliokunnan yksimielisen päätöksen” ja taloustodellisuudesta irronnut ay-liike heittää jakoavaimia yhteiskuntamme rattaisiin joka suunnasta.
Suomen besserwisser-intelligentsija puolestaan ei ole huomannut, että EU:n Geen Deal on kovassa realismi-vastatuulessa. Se on jo raunioittanut Euroopan talouden ja vetytalous-idea on täysi disaster kun vety on kolme kertaa kalliimpaa kuin fossiiliset!
Miten sitten sen kompassin korjauksen laita?
Kompassi pitäisi korjata niin, että se osaa antaa Suomi-laivalle suunnan “turvasatamaan”.
No missä se turvasatama sitten oikein on?
Se on USA:ssa, New Yorkin pörssissä Wall Streetilla.
Perustelut:
Meneillään oleva globaali talousmyrsky ei ole ollenkaan hellittämässä. Päinvastoin!
Koskapa Kiinan ja Euroopan taloudet painivat “korjaamattomien MEGA-ongelmien syövereissä”, USA ja sen dollari ovat kiistattomia maailmantalouden “ikuisia”, dynaamisia kehitys-moottoreita loputtomasti jatkuvassa talousmyrskyssä.
Tässä myrskyssä luotettavin kehityksen seuraaja ja “mittari” on Wall Street, joka seuraa kaikkea globaalia talouskehitystä millisekunnin tarkkuudella. Yli 60 % kaupasta tekevät pikakauppaa käyvät automaatit, high frequency trading AI-algoritmit.
Wall Street antaa jatkuvaa tietoa globaalista talouskehityksestä ja pakottaa yhtiöt ja valtiot tekemään tarvittavia korjauksia kun talous jollakin alalla joutuu vaikeuksiin ja toisaalta antaa tietoa siitä, mihin sektoreihin kannattaa panostaa.
Marxilan sosialistien, ay-liikkeen ja besserwisserienkin on jo korkea aika ruveta toiminaan isänmaamme edun mukaisesti ja osallistua täysillä kompassimme ja peräsimemme korjausprojektiin.
Talous-journalistienkin pitäisi kompata tätä täyspäiväisesti!
Muuten SDP:n entisen viisaan puheenjohtajan, Paavo Lipposen sanoin, ”Nahkurin orsilla tavataan!”
Seppo Korppoo, 50 vuotta 24/7 viemässä suomalaista huipputekniikkaa armottomille globaalitalouden jatkuvasti myrskyäville merille…
Motto: ”When the going gets tuff, the tuffs get going…”
Ilmoita asiaton viesti
Voi kumpa olisin maailman viisain suomalainen ja tietäisin perus syyn pahoinvointiimme. Itse yritän kartoittaa sitä sanaleikeillä, eli kumpi valitaan?
– Lisää velkaa vai leikkaukset.
– Enemmän verotusta vai vähemmän.
– Lisää yhteiskunnan palveluita vai vähemmän.
– Enemmän julkisia työpaikkoja vai vähemmän.
– Kuunnellaan työllistäjiä vai työntekijöitä.
Jotain valintojahan nyt todellakin tarttis tehdä. Ja onko noihin aina paras vastaus: molempia?
Ilmoita asiaton viesti
Mauno ”maammemyyjä” Koivistoa ei kannata paljoa kuunnella saatikka ottaa mallia hänen menettelytavoistaan jossa pankit saivat erityisluvan kera lunastaa härskisti Suomen kansan pienyritykset, maat ja varat, ja ajaa vararikkoon kymmeniä tuhansia pienyrittäjiä, velkaannuttaa perheet kymmeniksi vuosiksi ja lamaannuttaa kehityksen niin, että näiden uudempien lamakausien notkahdukset ovat vain pieni lisä samassa paskassa jota myös ”maailmantaloudeksi” kutsutaan.
Vinoutunutta keplottelua tämä koko pankkitoiminta on ihan koko maapallon mittakaavassa, ihan jo kun miettii että kaikki valtiot ovat velkaa, niin että kenelle täällä kaikki ovat sitten velkaa. Toinen toisilleen? Vaiko yksityisille rahanpainajille, maailmanpankille sun muille itse itsensä puolijumaliksi ylentäneille ”elitisteille” joille ihmisyys, luonto, rakkaus, myötätunto, toisten auttaminen, terveydenhuolto, tieteen kehitys ja muut oikeasti tärkeät asiat ovat täysin vieraita ja turhia ilmiöitä koska eihän niillä voi tahkota rahaa tyhjästä!
Toinen toistaan turhemmat finanssialan sutenöörit käärivät valtavat rahasummat kaikennäköisillä aivan hatusta keksityillä mekanismeilla, kuten esim. johdannaiskaupat, koronkoronkoronkiskontaa, valuuttamarkkinoiden kikkailut sekä arvopaperimarkkinat, joissa pyörivät luvut eivät yleensä korreloi minkään reaalielämän tekijän tai muuttujan kanssa. Ja ne ahneet siathan sitä suurimmat voitot keräävät, tekemättä päivääkään oikeita, ihmisiä ja ihmiskuntaa auttavia ja eteenpäinvieviä töitä. Tämä on mielestäni yksi maapalloa pahiten riivaavista tekijöistä tällä hetkellä, joka valitettavasti vaikuttaa sitten ihan käytännön elämään täällä Suomessakin, kun katsoo miten nykyinen hallituskin potkii työttömiä ja pätkätyöläisiä sekä vielä huonommissa elämäntilanteissa olevia päähän minkä ehtii, porkkanat ovat unohdettu jo aikoja sitten kun ministereinä on ”ihmisiä” joiden mielestä ”empatia ei kuulu politiikkaan” (Saksikäsi-Purran ”viisauksia”), joten pelkkää keppiä on tarjolla Suomen kansalle näiden natsien toimesta. Ja veikkaisin että kunhan Suomen kansalaisomaisuutta on saatu jälleen kerran myytyä tarpeeksi, ja kansaa köyhdytettyä entisestään jotta saataisiin rikkaille vielä lisää rikkauksia, niin palkintona on sitten Orpolle paikka Euroopan komissiosta tai keskuspankista, sehän tämä maan tapa on ollut, kaikki kokoomushallitukset viimeisen 20-vuoden aikana ovat tehneet samaa, eivät vielä aiemmin näin härskisti mutta taustaidea on pysynyt ennallaan.
Eli: ”Kunhan pelaat pankkiirien ja suuryritysten taskuun ja myyt sielusi rahalle ja pilaat lastesi tulevaisuudennäkymät siten, että vain ja ainoastaan pieni promille entuudestaan törkeän rikkaita hyötyy, niin paikka auringossa on juuri sinullekin avoinna!” -lienee jonkun Bilderberg-kokouksen brosyyrin takakannen kannustavana lauseena.
Ja voi! Kyllähän sinne hinkua kokkarien leirissä olisi!
Joten kyllä perustavanlaatuisille uudistuksille olisi tarvetta jotta talouskasvua olisi joskus vielä minunkaan elinaikanani mahdollista tehdä, niin että siitä kasvusta olisi oikeasti hyötyä ihmisille eikä vain pienelle piirille, ja että osattaisiin nähdä asioita enemmän isoina, toisiinsa vaikuttavina kokonaisuuksina. Ei täällä paljoa tehdä millään talouskasvulla jos sen saavuttamiseksi on uhrattava ihmisiä, pilattava luonto flooraineen ja faunoineen ja vietävä kansoilta usko tulevaisuudesta.
Tuskin viimeinen ihminen aution ydintalven keskellä vatsaansa bittiavaruuden miljardeilla dollareillaan täyttää….
Ilmoita asiaton viesti
Kurki-Suonio on kirjoittanut artikkelin ihan tilaustyönä Orpo-Purran hallitukselle.
Peloitellaan maailman katastrofeilla ja heinäsirkkaparvilla.
Tilannehan ei ole ollenkaan tämä. Kurki-Suonio jättää tarkoituksella mainitsematta esim. että vuosi 2023 oli suurille ja ks. sijoittajille ennätys hyvä. Kysykää vaikka keltä ulkomaista sijoitustoimintaa harjoittavalta.
Rahalla rahan tekeminen on varmaa ja verotonta. Rahalla ei ole kotimaata.
Nämä ”uusoikeistolaiset” nuorkokoomuslaiset eivät ymmärrä taloudesta mitään. Olisiko syynä, ettei Marxin kaltaisia ( talous-) filosofeja lueta, siis lukemalla lueta, ja tutkita enää Hankenissa, Turussa tai KKK:ssa.
( Unohtamatta sitä, että Marx oli ensimmäinen joka kieltäytyi ”marxismista” ).
Sekun nyt vain on niin, ettei Valtiota johdeta ja ohjata kuin yritystä.
Joka muuta väittää, puhuu silkkoa potaskaa.
Kuten Hjallis sen sanoi, Kokoomus on yli kolmenkymmenen vuoden tuhonnut Suomen taloutta. Siihen nähden Suomella menee vielä verrattain hyvin, voisi hyvin mennä paljon huonomminkin.
Luojan kiitos meillä EI ollut tätä hallitusta korona-sota-venäjänkaupan loppuminen -aikana!
Nyt kun työntekijät syksyllä vaativat oikeutetusti osansa firmojen voitosta, panee EK, hallituksen tuella, Suomen taas kiinni…
Tämä hallitus on pahempi kuin mikään tsunami. Tämän hallituksen harkittu Suomen jakaminen harvoihin voittajiin ja suureen häviäjien joukkoon tulee vaatimaan ainakin kaksi hallituskautta tulevilta hallituksilta.
Kurki-Suonio päräänkuuluttaa vielä aitoa ”modernia palveluyhteiskuntaa”, juuri kun palveluiden alvia on nostettu, joka laittaa tavallisen KULUTTAJAN, kaikki kunnia hänelle, että yhteiskunta toimii, miettimään tarkkaan, onko ko.palveluun varaa.
Ilmoita asiaton viesti
ALVi pitäisi poistaa palveluista kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Alv, sekin, Mehrwertsteuer, tulee mutkankautta Marxin keksimästä käsitteestä lisäarvo ( joka taas tulkitaan monella tapaa…itse käsittäisin sen arvoksi jonka yritys saa tuotteestaan, jolla sitten maksetaan palkat ja tehdään voittoa, mutta voin olla totaalisen väärässä…).
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaan uusia kasvun ideoita.
Suomalaiset eivät ole keksineet uusia innovatiivisia ideoita tällä vuosituhannella, miksiköhän?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä Sauna, Sibelius ja Sisu.
Nyt on vain niin, ettei 95% prosenttia ulkomaalaisista, kaikista ilmansuunnista, tiedä, että ne ovat juuri Suomesta.
Who cares!
( anteeksi, salmiakki unohtui )
Ilmoita asiaton viesti