Uusi moderointilinja

Olen pitkällisen harkinnan jälkeen päättänyt uudistaa omien blogausteni moderointilinjan.

Perinteisesti olen noudattanut periaatetta ”antaa kaikkien kukkien kukkia” ja hyväksynyt kritiikittä kaikki kommentit, joita kirjoituksiini on tullut. Minun nahkani on sen verran paksu, että se kestää myös perusteettomat haukkumiset ja valheelliset väitteet.

Minua ei myöskään oikeasti hetkauta tipan vertaa se, jos saan päälleni lokaa ”kokoomuslaisesta riistäjästä”, ”homoläskipossusta”, ”neekerinnuolijasta” tai ”Zykon-B:n suihkuttajasta”. Kaikki nämä ovat aitoja esimerkkejä oikeasta lukijapalautteesta. Tällaiset kommentit kertovat enemmän niiden kirjoittajasta kuin itse asiasta. Ja minä olen tyypillisesti näitä kohdatessani lähinnä kohauttanut olkapäitäni ja jatkanut matkaani.

Sanavapauden nimissä myös ääliömäisillä mielipiteillä on oikeus tulla ilmaistuksi. Ja jos minä kirjoitan huonosti, siitä tuleva kritiikki pitää myös kestää.

Mutta.

Vanha viisaus sanoo hyvin: jos lähtee väittelemään typeryksen kanssa, on pidettävä huolta ettei itse muutu sellaiseksi.

Tämä pätee myös blogauksiin ja niiden kommentteihin. Blogauksien kiistaton hyvä puoli on mahdollisuus kaksisuuntaiseen keskusteluun: palautteeseen ja siitä keskustelemiseen.

Mutta keskustelua ei edistä lainkaan se, jos blogiin tarttuu lauma aivottomia mölyapinoita. Seurauksena on viestikaupalla kiihkeää, tunteiden täyttämää ja ajattelematonta mölinää, joka jättää asiallisen keskustelun varjoonsa. Apinalauman öyhötys myös karkoittaa asiallisesti keskustelevia.

Niin paljon kuin nautinkin sanan säilällä sivaltamisesta, idioottien kanssa väitellessä täytyy pitää huolta, että ei itse muutu sellaiseksi.

Tästä eteenpäin tulen kylmästi poistamaan kaikki sellaiset kommentit, jotka ovat asiattomia. Kaiken asiallisen kritiikin – olipa se miten ilkeää tahansa – toivotan tervetulleeksi. Linjanvedot tulevat varmasti olemaan vaikeita, mutta täysin rajoittamaton keskustelu ei hyödytä ketään ja sitä on rasittavaa seurata.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu