Harhaluuloja Kivinokasta

Kivinokan alue on ryteikköinen ja kehittymätön metsikkö keskellä Helsinkiä. Sen tulevaisuudesta päätetään tulevalla valtuustokaudella. Minä haluan kehittää aluetta joko asumiskäyttöön tai virkistyskäyttöön. Mieluummin molempiin. Mutta omia ja lähipiirinsä etujaan vahtiva citymökkieliitti vastustaa tätä ja haluaa puolustaa muiden kaupunkilaisten maksamaa nautinto-oikeuttaan.

Puhuttaessa Kivinokan alueen tulevaisuudesta on moni keskustelijoista vedonnut useaan kertaan siihen, että alueen kakkoislaidassa sijaitseva Herttoniemen siirtolapuutarha estää alueen kehittämisen. Tämä harhaluulo on aika kumota. Museovirasto on lausunut, että alueen siirtolapuutarha on historiallisesti merkittävä, mutta tämä ei ole este kaavoitukselle ja alueen kehittämiselle.

Alueen käyttötarkoituksesta on täysin mahdollista päättää yleiskaavalla tai osayleiskaavalla. Ja näin ollaan juuri tekemässä. Tämä selviää hyvin, kun katsotaan kaupunkisuunnitteluviraston piirrosta asemakaavan muutosalueesta. Tämä selviää osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Ilmakuvasta näkyy myös hyvin selvästi, miten suuren osan alueesta Herttoniemen siirtolapuutarha syö.

En keksi ensimmäistäkään perustetta sille, miksi Kehä I:n sisällä täytyisi ylipäätään olla siirtolapuutarhoja. Ne eivät ole puistojen kaltaisia kaupunkilaisten yleisiä virkistysalueita, vaan suljettuja pienen eliittipiirin citymökkeilyharrastuksen nautintaoikeuksia – jotka vielä muut kaupunkilaiset maksavat.

Toinen keskustelussa yleisesti esiintyvä argumentti painottaa Naturaa. On totta, että Kivinokassa osa alueen metsiköstä kuuluu Natura-alueeseen. Mutta tätä on vain hyvin pieni osa. Oheisessa kartassa on merkittynä vaaleanpunaisella oikeat suojelualueet.

Kivinokan pohjoispuolelta alkaa Vanhakaupungin lahti, joka on aitoa Natura-aluetta. Luonnollisestikaan tätä täytyy suojella ja sopivaa olisikin tehdä alueelle 30–50 metrin levyinen vihervyöhyke, joka suojelee alueen pohjoisrantaa. Tällä vihervyöhykkeellä voisi kulkea kävelyyn ja lenkkeilyyn sopiva pururata tai muu kevyen liikenteen väylä.

Kivinokka on tärkeä alue, koska se sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Kulku alueelle on helppoa järjestää rakentamalla Kulosaaren pohjoispuolelta silta Vanhakaupungin lahden yli.

Alue ei sijaitse myöskään liian kaukana metropysäkeistä. Oheisessa kuvassa 950 metrin matka suhteutettuna Vuosaaren Aurinkolahteen ja Kivinokkaan.

Periaatteessa Kivinokkaan voitaisiin rakentaa aurinkolahden kaltainen korkeatasoinen asuinalue. Tällöin Kivinokka näyttäisi jatkossa oheisten kuvien kaltaiselta.

Rakentaminen voitaisiin tehdä joko keveästi townhouseilla tai puukerrostaloilla. Viimeksi mainittuja on syntynyt Viikin pohjoisosaan ja ne ovat hämmästyttävän hienoja.

Tulevalla valtuustokaudella meillä on päätettävänä minkälaisen Helsingin haluamme: saavutettua etua puolustavan eliitin, vai asuntoja tarvitsevien kaupunkilaisten.

Minun valintani ovat kaupunkilaiset.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu