Kokoomus: mamut duuniin ja kouluun

Vuosaaren Kokoomus ja Kansalliset maahanmuuttajat Kamut järjestivät tiistaina 9.10.2012 maahanmuuttajien työllistymisen ja koulutuksen seminaarin Vuosaaren lukiossa. Tilaisuudessa puhuivat kansanedustaja Kari Tolvanen, Vuosaaren lukion LuVa-ohjelman projektipäällikkö Katja Mannerström, setlementtisäätiön asiamies Hannu Ahti ja kansainvälinen bisnesosaaja Jens Sörensen.
Panelisteina Ossi Mäntylahden isännöimässä keskustelussa olivat Kokoomuksen Johanna Sydänmaa, Catherine Malingrey sekä vuosaarelainen opettaja Jaana Lahtinen. Muina keskustelijoina ja osallistujina paikalla olivat Nur Mohamed, Radu Szekely ja Ilona Ylinampa.
Tilaisuuden pääpuhujana toimi kansanedustaja Kari Tolvanen, joka kertoi tilaisuuden avauspuheenvuorossa Kokoomuksen maahanmuuttopoliittisesta linjasta:
– Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Väestö ikääntyy ja tarvitaan lisää työikäistä väestöä tuleviksi vuosiksi. Kokoomus tukee työperäistä maahanmuuttoa.
Tolvanen kehottaa yhteiskuntaa kuitenkin katsomaan peiliin kotouttamisessa. Suomessa on 50 000 nuorta, jotka ovat joko jo syrjäytyneitä, tai heitä uhkaa syrjäytyminen. Heistä neljäsosalla on maahanmuuttajatausta.
Vuosaaren lukion projektipäällikkö Katja Mannerström antoi keskusteluun hyvän pohjan kertomalla lukioon valmentavasta ohjelmasta. Setlementtisäätiön asiamies Hannu Ahti kertoi säätiönsä työstä syrjäytymisen ehkäisyssä. Lopuksi panelistit ja yleisö siirtyivät Jens Sörensenin johdolla viereisen kirjaston Pokkari-kahvilaan, jossa juttua jatkettiin kahvikupillisten ääressä.
Vaaliradion (89,7 MHz) toimitus ehti jo tehdä paneelista artikkelin otsikolla Kokoomus patistaa maahanmuuttajat kouluun ja töihin.
Videot
Tilaisuuden videot ovat Youtubessa:
.be
.be
.be
.be
Miksi käytitte pääkielenä englantia?
Ymmärrän, että esimerkiksi kysymyksiä saa esittää myös muilla kielillä, mutta ihan koko seminaari vieraalla kielellä.
Tämä on mielestäni yksi maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista Suomessa – ei uskalleta vaatia suomen kieltä, vaikka se loppujen lopuksi on edellytys integroitumiseen.
Kokoomus ei nyt näytä kovin hyvää esimerkkiä tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Käytimme pääkielenä englantia, koska suurin osa yleisöstä oli ulkomaalaistaustaista ja ymmärsi englantia paremmin kuin suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Kölhi on oikeassa, kyllä kieli on erittäin keskeinen asia töihin pääsyssä ja koulussa menestymisessä, puhumattakaan muusta yhteiskunnallisesta integraatiosta.
Jotenkin tuntuu että maahanmuutto ja kansainvälisyys sekoitetaan usein holtittomasti keskenään. Molemmat ovat minusta hyviä asioita mutta eivät sama asia. Kansainvälisyys pitää sisällään ihmisten, kaupan, asioiden ja ideoiden liikkuvuuden, monikielisyys kuuluu kuvaan samoin kuin tämän ajan lingua franca, englanti. Maahanmuutto taas koskee ihmisiä joilla on halu ja aikomus rakentaa itselleen ja jälkeläisilleen pysyvämpi tulevaisuus nimenomaan Suomessa. Kotimaisen kielen käytön oppiminen on siinä hyvin tärkeä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Vai vielä paneelikeskustelu englanniksi? Eiköhän suomessa pitäisi sentään puhua suomea?
Ilmoita asiaton viesti