Onko lähikirjastoissa järkeä?
Helsingin Uutisissa on esillä kuluneelta viikolta artikkeli, jossa käydään läpi helsinkiläisten kuntavaaliehdokkaiden kantoja lähikirjastoihin. Pontta artikkeli on saanut siitä, että ”kulttuuri”- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kieltäytyy osallistumasta valtion rahoin Helsingin uuden keskuskirjaston rahoittamiseen. Arhinmäeltä löytyy kyllä fyrkkaa Stadionille ja aikaa urheilulle, mutta ei kulttuurille tai sivistykselle.
Mutta takaisin kirjastoihin. Pääsääntöisesti kuntavaaliehdokkaat lupaavat tuttuun vaalienalustyyliin kaikkea hyvää kaikille. Lähes kaikki ehdokkaat ovat halukkaita säilyttämään lähikirjastot ja torjuvat alueelliset keskuskirjastot. Asia ei jaa puolueita.
Lehtiartikkelissa nostetaan oma vaalikonekommenttini esiin:
”Kirjastotoimeen pätee sama kuin sairaanhoitoon: suurissa yksiköissä palveluntuotanto on tehokasta ja laatu korkealla. Kirjastojen osalta mielipiteeni ei kuitenkaan ole järin vahva. Jos joku esittää minulle selkeitä hyötyjä lähikirjastoista, olen valmis harkitsemaan kantaani uudestaan.” – Ossi Mäntylahti
Suuruuden ekonomia
Kirjastopalveluun pätee sama suuruuden ekonomian logiikka kuin muuhunkin palveluntuotantoon. Suurempi yksikkö pystyy tarjoamaan saman palvelutason vähemmillä resursseilla kuin hajauttamalla resurssit moniin pieniin yksiköihin. Vaihtoehtoisesti suuri yksikkö voi tarjota paremman palvelutason samoilla resursseilla.
Kirjastojen osalta tämä palvelutaso tarkoittaa esimerkiksi laajempaa varastoa, suurempia tiloja, ryhmätyöhuoneita ja pidempiä aukioloaikoja. Nämä ovat asioita, joista kaikki kirjaston käyttäjät hyötyvät.
Sen sijaan jos kirjastot hajautetaan noin sadan neliömetrin kokoisiin pikkulaitoksiin, lähialueen asukkaille tarjottava palvelu jää liian suppeaksi. Olen esimerkiksi arvostamani kokoomuskollega Jarmo Niemisen kanssa eri mieltä. Suppea pikkukirjasto ei ole vältämättä alueellisen identiteetin ydin.
En itse esimerkiksi juuri koskaan käynyt Lassilan tai Kannelmäen koulun kirjastoissa, kun asuin alueella. Pasilan suuressa kirjastossa ja erittäin keskeisellä paikalla sijaitsevassa Kirjasto 10:ssä sitä vastoin olen käynyt todella monesti.
Yksi per 13 000?
Helsingissä on kaikkiaan 40 kirjastoa ja tämän päälle vielä erilaiset laitoskirjastot, kirjastoautot ja erityiskirjastot kuten monikielinen kirjasto, eduskunnan kirjasto ja kirjastojen kaukopalvelu. Tämän lisäksi julkisia kaikille kansalaisille suunnattuja kirjastoja on myös yliopistoilla, eduskunnalla ja kirkolla. Kaikki yhteen laskettuna Helsingissä erilaisia kirjastolaitoksia on väestöpohjaan suhteutettuna yksi per 13 000 asukasta.
Vuosaaressa on vajaat 40 000 asukasta ja alueella toimii uudenaikainen kirjasto. Jos kirjastoja rakennettaisiin Vuosaareen keskimääräisellä tiheydellä, Vuosaareen tulisi kolme kirjastoa. Tällaisia ideoita on heitelty myös vaalikentillä: jotkut haluaisivat oman kirjastonsa Meri-Rastilaan ja vanhaan Vuosaareen.
Suhtaudun varauksellisesti tällaisiin ajatuksiin. Vuosaaren nykyinen kirjasto Vuotalossa puoltaa paikkaansa, koska väestöpohja on riittävän laaja ja tilat ovat nykyaikaiset.
Itäisen Helsingin osalta haluaisin uusien sivukirjastojen perustamisen sijaan keskittää resursseja ennemminkin Itäkeskuksen kirjaston kehittämiseen. Itiksen kirjaston pitäisi itse asiassa olla yhtä vaikuttava ilmestys kuin tulevan keskustakirjaston. Asuuhan helsinkiläisistä noin puolet jo idässä ja kasvua syntyy nimenomaan idän alueella. Erityisesti kun Östersundomin asuttaminen pääsee vauhtiin.
Digitalisoituvan maailman kirjastolaitos
Kirjastolaitos on osannut ottaa digitalisoituvan maailman mukanaan tuoman muutoksen erinomaisen hyvin huomioon ja osaa uudistua. Kaupungin päättäjien tulee puolestaan antaa tälle soveliaat puitteet. Kirjastojen on turha hirttäytyä sadan vuoden takaiseen palvelumalliin, jossa pelkkien niteiden sisältämien hyllymetrien kuvitellaan sisältävän kaiken oleellisen tiedon. Kirjoja ja lehtiä tuotetaan yhä enenevässä määrin suoraan sähköiseen muotoon ja kirjastojen täytyy olla tässä kehityksessä mukana tekemällä yhteistyötä esimerkiksi Amazonin Kindlen ja Elisan e-kirjan kanssa.
Minä näkisin erittäin mielelläni itäisen Helsingin alueella uusia kirjastoinnovaatioita. Miten olisi esimerkiksi nouto- ja palautusyhteistyö R-kioskien kanssa tai 24h kirjastokioski Itäkeskuksen metroaseman yhteyteen? Tai kirjasto, jossa tuotettaisiin leffakäännöksiä ja oppikirjoja joukkoistamalla? Viimekesäisestä Design-museon Paviljongista voitaisiin myös varmasti ottaa oppia.
Niin ikään olisi aiheellista miettiä miten Helsingin kaupunginkirjasto ja Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston sekä ammattikorkeakoulujen kirjastot voisivat tehdä yhteistyötä. Onko esimerkiksi perusteltua pitää yllä näissä kaikissa erillisiä kokoelmia ja hallintorakenteita? Miksi Helsingin kaupunginkirjastoista ei voisi olla pääsyä kaikkiin yliopiston kirjaston tutkimuksiin ja julkaisutilauksiin – myös sähköisesti.
Oma huumorinsa on myös siinä, että Helsingin lisäksi myös Espoolla, Vantaalla, Kauniaisilla ja lähialueen muilla kaupungeilla on kaikilla omat kirjastonsa. Näitä palvelee yhteinen HelMet-verkosto, mutta jo sen olemassaolo kertoo siitä, että päällekkäisten hallinnollisten organisaatioiden pyörittäminen ei ole missään nimessä tarpeellista.
Lähikirjastoilla on kirjastotoimen ohella myös muita tehtäviä. Ne ovat usein myös eräänlaisia kansalaisten olohuoneita, jossa voi viettää aikaa, lukea lehtiä ja jonka tiloissa paikalliset toimijat saavat usein myös kokoontua.
Monilla alueilla ainoa vaihtoehto kirjastolle saattaa olla esimerkiksi baarit tai ravintolat.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Ja senpä takia onkin varsin perusteltua, jos kirjastojen aukioloajat olisivat pidempiä. Tämä kuitenkin vaatii joko lisää resursseja (= lisää rahaa ja tätä ei ole) tai palvelutuotannon uudelleenorganisoimista.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko lähikirjastoissa järkeä?”
Ehdottomasti ei ole. Muistamme myös valtionvarainministeri Sauli Niinistön järkevän ehdotuksen aikanaan: Lainauksista tulee ottaa maksu. Ikävä kyllä tämä ei toteutunut.
Yleiset kunnalliset kirjastot eivät hyödytä ketään. Ne vievät vain rahaa. Kokoomuksen linja on ainoa oikea. Nämä kunnalliset kirjastot on lopetettava ja ulkoistettava yksityisen yritystoiminnan piiriin. Näin saamme varmasti parempaa kirjastopalvelua.
Jos oikein hyvin käy, niin joku kansainvälinen yritys laittaa byrokraattisen kirjasstolaitoksemme todella kuntoon.
Ratkaisevinta on tietenkin se, mitä palveluja saamme rahoillamme. Jos meille tarjotaan hyvät palvelut ja yritys on rekisteröity veroparatiisisaarelle niin so what? Pääasia on palvelut ja niiden hinnat.
Ilmoita asiaton viesti
Äläpä vääristele.
Ilmoita asiaton viesti
Espoon suurista kirjastoista on tehty nuorisotaloja ilman mitään kansalaiskeskustelua. Suurin käyttäjäryhmä on nuoriso, mutta he eivät lainaa kirjoja vaan pelaavat netissä ja biljardia talon pöydällä!.
Kirjastomaksu veisi viimeisetkin perinteiset kirjastonkäyttäjät. Sen jälkeen sinne voisi asentaa jo rahapeliautomaatitkin.
Ilmoita asiaton viesti
lähikirjaston etuja:
1) kynnys lähikirjastoon menemisestä on matala. Useimmiten lähikirjastot on tarkoitettu sisältönsä puolesta kouluikäisille.
2) jos aineistoa ei lainata usein, niin ne eivät myöskään kulu käytössä. Esimerkiksi CD-äänikirjat ovat usein lähikirjastoissa erinomaisessa kunnossa, jotta ne on helppo ripata kovalevylle. Tälläin juoksevat ylläpitokulut ovat matalat ja kohdistuu lähinnä nopeasti vanhenevaan aineistoon.
3) kirjasto on sosiaalinen ympäristö. R-kioski on kaupallinen ympäristö.
4) henkilökunnan palkkaaminen ei ole kallista yhteiskunnalle. Esimerkiksi ne tarjoavat mielekkäitä työpaikkoja sivareille, mutta tärkeää on että lähikirjastontäti on tärkeä markkinatalouden toimija eli kuluttaja. Kirjastotädit ovat ideaaleja kuluttajia ja heidän kulutusvalintansa puolestaan pitävät markkinataloutta pyörimässä, mikä aiheuttaa voimakasta talouskasvua. Nykyisin meillä on ongelma, että yhteiskunnassa on varallisuutta vaikka muille jakaa, mutta ongelma on siinä, ettei se jakaannu kuluttajille, joten markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan laki yskii, kun kotimarkkinoilla ei ole tarpeeksi kysyntää. Tarvitaan siis lisää kirjastovirkailijoita pelastamaan kysyntävetoinen markkinatalous! Talouskasvun näkökulmasta työikäisistä vain alle 10 % tekee talouskasvua edistävää työtä, loppujen rooli on olla kuluttajia ja ohjata markkinataloutta kysynnän ja tarjonnan lailla, mutta on kasvun kannalta melko hyödytöntä mitä he tekevät, kunhan eivät ole destruktiivisella finanssialalla.
*
Olet oikeassa että kirjastojen tulee uudistua, koska erinomaiset digitaaliset lukulaitteet tulevat ennemmin tai myöhemmin. Itse olen myös siirtynyt jo aikapäiviä sitten digitaaliseen kirjallisuuteen. Jää siis kysymys että kuinka lähikirjasto pystyy luomaan vapaaehtoiseen ja koulun ulkopuolella tapahtuvaan sosiaaliseen oppimiseen? Siten että se jatkuu vielä aikuisiällä.
Tärkeää kuitenkin on ymmärtää, että kirjastotoimintaa pitää perustella aina sivistyksen näkökulmasta. Tästä annoit ymmärtää että olet samaa mieltä. Eri juttu on tietenkin miten tähän päästään. Onko laatua suuri valikoima vai erinomainen palvelu, jossa lähikirjastotäti tuntee kirjastonsa kokoelman yksityiskohtaisesti. Kuitenkin kaukolainauksella saa lähikirjastossakin käyttöönsä helposti koko kaupunginkirjaston aineiston.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei lähikirjastoja voida laittaa koulujen yhteyteen toimimaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen vastavalmistunut Myllypuron terveyasema. Uudenaikainen ja riittävän suuri yksikkö houkuttaa paremmin henkilökuntaa ja osaamista, kuin vastaavasti sitä edeltänyt entinen Itäkeskuksen terveysasema. Kyllä, suuruudella on omat etunsa.
Nyt on kysymys siitä minkä kokoinen on järkevä kirjasto. Sen tulisi olla riittävän kokoinen, jotta aukioloajat ja kävijämäärät ovat järkevät. Samalla kirjaston pitäisi pystyä tarjoamaan riittävästi tilaa erilaisten asiakkaiden tarpeille. Myös etäisyys asiakkaan kodista on yksi tärkeä kriteeri, mutta se ei saisi olla ainoa.
Yhden ainoan suuren kirjaston, kuten ei myöskään terveysaseman, malliin en usko. Mutta kirjastoverkosto voisi olla nykyistä harvempi, mutta samalla entistä monipuolisempi. Vuosaaren kirjasto on erinomainen malli.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi – varsinkin kokoomuslaisten uuslipilaarien – pitää ehdottomasti pyrkiä ”korjaamaan” jotain mikä ei ole rikki? Uuslipilaarien motiivina on ainoastaan ideologinen yksityistäminen – johon liittyy tietenkin tässä tapauksessa olennaisesti myös vakavasti harhainen usko rahan kaikkiparantavaan voimaan – näissä heidän lapsellisissa ja turhissa ehdotuksissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjastotoimi on koko ajan jatkuvan kehityksen kourissa. Se ei ole mikään ”kone, joka ei ole rikki”. Se kehittyy myös ilman meitä oikeistoliberaalejakin. Meidän tehtävämme on antaa kirjastolaitokselle hyvät eväät tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Lähikirjasto on myös lasten ja nuorten saavutettavissa. Niihin voi myös tilata minkä hyvänsä kirjan muusta kirjastosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vanhusten, joille liikkuminen on haastavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi järkevää perustaa jonkinlainen kulttuuripiste. Olisiko sellainen sopiva per 10 – 20.000 asukasta?
Kirjasto olisi siinä se pääelementti, mutta myös kokoustiloja voitaisiin tarjota paikkakunnan rekisteröityneille yhdistyksille, joku kohtaamispaikka ja yleinen ”seinä” johon kuka vain saisi laittaa erilaisia ilmoitusluontoisia asioita, yms.
On niin myöhä, etten nyt jaksa ideoida enempää, mutta nuorisolle voisi olla joitain toimintoja jne.
Nämä rahotettaisiin tietysti rikkaita kokoomukselaisia verottamalla.
Köyhiä Koksuja ei pidä verottaa, koska ne ovat niin elämässään banaaninkuoreen likastuneita, että oikeasti heitä pitäisi kaikin tavoin auttaa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö pornoa saada kirjastoihin?
Ilmoita asiaton viesti
Hei,
Yksi seikka jota et ole analyysissäsi mielestäni riittävästi huomioinut, on palvelun tavoitettavuus.
Henkilö, jolla on vahva lukuharrastus tai joka haluaa tosissaan etsiä tietoa lähtee kyllä hakemaan haluamaansa kirjaa, vaikka kaupungissa olisi vain yksi kirjasto.
Sen sijaan kun puhutaan vaikkapa lapsista tai nuorista, joiden lukuharrastus on hyvin satunnainen tai liikkuminen rajoitetumpaa, voi suuri merkitys olla sillä, että kirjasto on lähellä. Itse kävin lapsena lähikirjastossa lukemassa paljon lehtiä ja lainaamassa kirjoja. Myös kirjastoauto kotikulmilla muodostui tärkeäksi lukemisen kannalta (lasken tässä kirjastoauton lähikirjastopalveluksi). Tuskin olisin kovin usein lähtenyt julkisilla kovin kauas toiseen kaupunginosaan kirjojen perässä.
Lähikirjastot eivät välttämättä myöskään ole automaattisesti vastakohta suuruuden ekonomialle, vaan ne voidaan nähdä myös osana hajautettua järjestelmää. Kirjojen tilaaminen eri kirjastoista omaan lähikirjastoon toimiin niin hyvin, ettei jokaisen kirjaston kannata pitää samaa kokoelmaa, eivätkä lähikirjastojen palvelut siis ole kokonaan päällekäisiä.
Kirjastolaitoksella on ollut tärkeä rooli suomalaisen kilpailukykyisen korkean koulutustason hyvinvointivaltion luomisessa. Sen tärkeä tehtävä on paitsi tarjota mahdollisuutta lukuharrastukseen, myös innostaa ihmisiä sen pariin. Siinä lähikirjastoilla on iso rooli.
Ilmoita asiaton viesti
On.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjastolaitos on hienompia keksintöjä ja palveluita mitä meille voidaan tarjota.
Tosin sen merkitys tulevaisuudessa tulee radikaalisti muuttumaan digitalisoitumisen myötä.
Mitä tulee lähikirjastoihin olen vahvasti pienten yksiköiden kannalla. Toki oma lehmäkin on ojassa kun lapset käyvät koulua kiinteistössä jossa on kirjasto. Mielettömän hieno yhdistelmä ja laajentaa opettajien mahdollisuutta kannustaa lapsia lukemaan. Eikä ole ainoa koulu Helsingissä.
En näe mitään järkeä keskitetyssä kirjastolaitoksessa. Mitä se hyödyttää lähiön asukasta jos keskustassa on hieno kirjasto??
Kirjasto jos joku on LÄHIPALVELU, jonne päästään vaikkapa kävellen.
Ilmoita asiaton viesti