Miksi vihreiden puheenjohtaja vastustaa tekijänoikeusaloitetta?
Käsi ylös ne, joitten mielestä vihreät ovat edistyksellisiä
ja teknologia-asioista paljon tietäviä.
Aivan kuten arvelinkin, käsiä nousi melkoisesti. Myös
omanikin. Vihreät todellakin nauttivat tällaista mainetta.
Tämä muistaen olikin varsin yllättävää lukea, kuinka Helsingin
vihreiden puheenjohtaja Hannu Oskala
ilmoittaa Facebookissa vastustavansa
Avoimen ministeriön, TTL:n, Effin ja lähes kaikkien poliittisten puolueiden
nuorisojärjestöjen kannattama Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitetta.
Helsingin vihreiden puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen
jäsen Hannu Oskala on kiistatta
Stadin vihreiden vahvoja nimiä. Pääkaupungin vihreiden linjauksissa ei paljon
mitään tapahdu, jos Osakala ei ole jonkun asian kannalla.
Sääli. Tällä linjauksellaan Oskala liittyy samaan
teknologiavihamieliseen vihreiden joukkoon, johon Heli Järvinen puoluetta asemoi vaatimalla
piuhoja poikki piraateilta ja kasettimaksujen ulottamista kännyköihin.
Oskala ei näe metsää puilta. Tekijänoikeuslakialoitteen
kannattamisilmoitus tässä vaiheessa ei tarkoita sitä, että tulisi seistä
kaikkien ehdotettujen pykälämuutosten takana. Kansalaisaloitteet eivät mene
binääriseen kyllä tai ei -äänestykseen.
Kannatusilmoitus tarkoittaa
sitä, että allekirjoittaja haluaa tekijänoikeusjärjestelmään huomattavan
rakenteellisen uudistuksen. Eduskunnan on käsiteltävä nykyisen Lex Karpelan
epäkohdat ja uudistettava lakia merkittävästi.
Tekijänoikeuslain uudistusta vaativan aloitteen voi
allekirjoittaa vielä tänään ja huomenna osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70.
Vihreillä ja koko hallituksella on melko vähän valtaa Suomen asioihin ja vaikutusmahdollisuuksia.
Lainaan Väinö Linnaa: ”Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja viita paskaa vetää.”
http://pjotrhadermann.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145…
Ilmoita asiaton viesti
Mihinköhän perustat tuon väitteen, ettei kyse ole ”binäärisestä kyllä tai ei -äänestyksestä” kun Eduskunta omilla sivuillaan kertoo nimenomaan käsittelyn olevan tällaista (”asia käsitellään toisessa käsittelyssä, jossa päätetään lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä”). En tiedä mikä osa tässä on ei-binääristä: vaihtoehtona ei ole osan hyväksyminen ja toisen hylkääminen vaan koko ehdostus joko hyväksytään tai ollaan hyväksymättä.
Mielestäni ehdotus itsesään on hyvää tarkoittava, mutta se syyllistyy ehkä juurikin siihen, että se pyrkii muuttamaan liian suurta osaa tekijänoikeuslaista ja samalla puuttumaan rikoslakiinkin. Voi olla verrattain vaikeaa saada Eduskunnan tukea tällaiselle laaja-alaiselle muutokselle. Muutoinkin tuntuu, että osa ehdotuksista joita aloite sisältää on enemmän lainaa yhdysvaltalaisesta keskustelusta kuin varsinaisesti tarpeellista kansalliselle tekijänoikeuslaille. Onkin ehkä hieman helppoheikkimäistä kirjoittaa, että vastustamalla tekijänoikeus-kansalaisaloitetta vastustaisi teknologiaa ja kehitystä.
P.S. Uskoisin muutoinkin, että ajaisit parhaiten sanomaasi asiaa (aloitteen läpimenoa) tukemalla sen allekirjoittamista ja antamalla lukijoille hyviä syitä aloitteen allekirjoittamiseen, kuin että käytät aloitteen tarjoamaan julkisuutta omien (poliittisten?) päämäärien ajamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kannatan tätä aloitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta et varsinaisesti kylläkään kerro sitä, vaan kerrot Hannu Oskalan olevan aloitetta vastustava typerys. Muutoinkaan et kommentoi mainitsemassasi Facebook-kommenttissa olevaan varsin kattavaa perustelua sille, miksei Oskala katso voivansa tukea aloitetta. Perusteet ovat mielestäni oikein kelvolliset ja niistä ja niiden sisällöstä sietäisikin keskustella.
Sen sijaan että olisit varsinaisesti osallistunut tähän keskusteluun aloitetta kohtaan nostetusta kritiikistä ja pyrkinyt löytämään perusteita sille että esitetyt huolet ovat liioiteltuja (tai kuviteltuja), toteat vain toisen poliitikon olevan teknologiapelkoinen samoin kuin koko puolueensa. Jos olisin jonkin puolueen kannattaja niin voisin veikata, etten tällaisen ”myyntipuheen” jälkeen kokisi aloitetta kovinkaan omakseni.
Voit toki kannattaa aloitetta, mutta ei mitään maailmassa kannata kannattaa vain sen tavoitteiden vaan myös sisällön perusteella. Moni aate on todella kaunis ja melko hienossa paketissa, mutta käytännössä toimimisen kanssa voi olla vähän niin ja näin. Se oli varsinaisesti oman kritiikkini ydin, johon et vastaa (joskaan et vastaa myöskään tuohon binääriys-väitteeseen, joka oli kommenttini varsinainen pihvi). Onnea kuitenkin itse aloitteelle, hyvältä näyttää läpimenon kannalta tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi Mäntylahti tuo tässä esille arvokasta informaatiota. Näin turkulaisena en ollut tietoinen siitä, että Hannu Oskala on Helsingin Vihreiden puheenjohtaja, mutta Ossi toi sen ilmi ja demokratiassa kansalaiselle on tärkeää saada tietää, mitä päättäjät ajattelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Oskala on Helsingin vihreiden PJ ja tässä kaupungissa päättää todella monista vihreiden linjauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Kanssaturkulaisena voin jakaa tämän. En toki tiennyt edes Hannu Oskalan olemassaolosta ennen tätä kirjoitusta, joten siinä mielessä häneen mahdollisesti liitetyt tittelitkään eivät nyt ehkä kovin paljon merkitse. On eittämättä tärkeää saada tietää mitä päättäjät ajattelevat, mutta voisin esittää kritiikkinäni että Oskalan mielipide tässä asiassa on yhtä merkityksellinen kuin minunkin — hän ei ole päättäjän asemassa edes siinä tilanteessa, että aloite menisi eduskuntakäsittelyyn hän kun ei kansanedustaja ole.
Ehkäpä siksi yksittäisen ihmisen kirjoittaman mielipiteen ekstrapoloiminen kattamaan puoluetta ja sen suhtautumista digitaaliseen talouteen ja tekniikkaan yleensä on perusteetonta, täysin siitä riippumatta miten vaikutusvaltainen henkilö herra Oskala Helsingin kaupungin asioista päätettäessä liekään. Suomi ei ole Helsinki eikä kansalaisaloitetta lie tehdyn vain Helsinkiä varten, siten on verrattain vähäpätöistä mitä helsinkiläinen kunnallispoliitikko asiasta miettii. Kaiken lisäksi, kuten yllä kirjoitin, Oskalan perusteet ovat kuitenkin ihan tervejärkiset, joten siinäkään mielessä tällainen osoittelu ei ole paikallaan. Jos kaikki lakialoitteen allekirjoittaneet ovat yhtä hyvin perillä sen sisällöstä kuin Oskala tuntuu olevan, kansalaisaloite on enemmänkin kuin täyttänyt tehtävänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Helsinki on maan pääkaupunki ja vihreät on täällä todellinen voimatekijä.
Oskala ei näe metsää puilta. Olen kirjoittanut asiasta tarkemmin täällä: http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogit/ossi/mina…
Ilmoita asiaton viesti
Minusta aloitetta kannattaa tukea, jotta eduskuntaa voitaisiin pakottaa perehtymään tai ainakin heittämään läppää tekijänoikeuksista vähän aikaa. Parempi se kuin nykyinen pää puskassa-linja, jonka mukaan Lex Karpela ei olisi tuottanut yhtäkään ylilyöntiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä olet Thomas aivan oikeassa. Jos aloitteen jättää nyt kannattamatta, tarkoittaa se samaa kuin nykytilan hyväksyntä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä voi muuten vertailla Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen ehdottamia muutoksia nykylakiin ihan itse. http://www.cs.helsinki.fi/u/okraisan/tol-diff.html
Ilmoita asiaton viesti
Ts. Ellet ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan. Itse kannatan analyyttisempaa lähestymistapaa. Etenkin kun kysymyksessä on sangen monisyinen asiakokonaisuus. Aloitteen tekijät ovat tunnistaneet monia todellisia ongelmakohtia. Esitetyt ratkaisut eivät ole kaikilta osin loppuun asti harkittuja. En allekirjoita.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa vihreitten joukossa on sekä niitä, jotka kannattavat aloitetta että niitä, jotka vastustavat. Luulen että lakialoitteen kannattajia on enemmän. Ja näyttää myös siltä, että vastustajien joukossa on enimmäkseen muusikoita ja kirjailijoita. (Näin ihan puoluekannasta riippumatta.) Kieltämättä se panee hiukan epäilemään koko aloitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Mika varmasti oikeassa siinä, että kannattajakunnasta löytyy kumpaakin.
Mutta puolueen johto on ikävä kyllä selvästi aloitetta vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Katainen on allekirjoittanut vai onko hän selvästi aloitetta vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Opettajien ja opettamisen kannalta nykyinen laki johtaa älyttömään tilanteeseen. Musiikin tunnilla et voi tallentaa A-ryhmän Villen mallisuoritusta nykykappaleesta esittääksesi sen B-ryhmälle kitaransoittoa opettaaksesi. Samoin ongelmia tulee muissa videoleikkeissä muilla tunneilla ja ongelmat vaan suurentuvat, kun leikkeessä esitetään musiikkia, joten käytännössä laki estää youtube-videoiden käyttämisen opettamisessa. Luonnollisesti tämä on suurten kustannustalojen etu, sillä he voivat nyt markkinoida omia ”oppimisalustojaan” kouluille hyvään hintaan.
Ei kenenkään intresseissä ole antaa piraateille oikeuksia artistin kustannuksella, mutta lisää järkeä pitää saada tekijänoikeuslakiin ja se taas onnistuu vain tuomalla asia yleisen keskustelun piiriin. Keskustelussa pitää pystyä erottamaan omaan taloudellista etua havitteleva kopioiden edelleen myynti (piratismi) ja opetus tai levyn kopionti ja tallennus pilvipalveluun omaa käyttöä varten. Ei se voi olla vaikeaa kuin silloin, jos unohdetaan faktat ja mennään tunteet edellä keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Täähän oli hauska kirjoitus! Olisi siistiä asua Ossin maailmassa, jossa olisin lähes omnipotentti! 🙂 Valitettavasti todellisuus on aika rankasti erilainen, mutta eipä siinä.
Todellisiin tekijänoikeuskantoihin Mäntylahden olkiukkojen sijaan voi tutustua vaikkapa blogillani. Tässä muutamia ajatuksia:
http://hannuoskala.fi/2013/02/helposti-laillisesti/
http://hannuoskala.fi/2010/03/suoja-ajoista/
http://hannuoskala.fi/2010/12/hyvitysmaksuista-osa-3/
Yst.terv.nimim. ”Les Verts, c’est moi.”
Ilmoita asiaton viesti
Oskalan blogi kyllä paljastaa, että vihreät eivät enää edusta kovinkaan edistyksellistä teknologia-ajattelua.
Ainakin tuo ”helposti laillisesti” -mielipide vaikuttaa Teoston ja TTVK:n propagandalta ilman kritiikin poikastakaan, jota vihreiltä yleensä on osattu odottaa.
Ilmoita asiaton viesti