Ylen turhat YT:t

Yleisradio on tänään ilmoittanut aloittavansa isot YT:t. Neuvottelut koskevat kolmasosaa talon väestä ja neuvottelujen seurauksena odotetaan jopa 185 työsuhteen päättyvän. Todennäköisesti lähtijöitä on vielä paljon enemmän, koska osa-aikaisten ja keikkatyöntekijöiden vähentäminen edellyttää suhteessa enemmän lähtijöitä.

Yksityisen sektorin vannoutuneena kannattajana minä ihmettelen Ylen perusteita irtisanomisille. Yle perustelee irtisanomisia sillä, että Yle-veroa ei ole nostettu.

Kun taantuman aikaan yritysten liikevaihto on junnannut paikoillaan, ei yksityisille firmoille ensimmäisenä tule mieleen käynnistää YT:tä ja irtisanoa liki kuutta prosenttia henkilökunnastaan. Kovin kumman kireää on Ylen taloudenpito, jos välittömästi pitää alkaa irtisanoa porukkaa, jos ”liikevaihto” ei kasva.

Oman osasyynsä Ylen YT-neuvotteluihin saa toki kantaa ammattiyhdistysliike. Jos Ylen journalistien palkat pysyisivät edellisvuoden tasolla, ei yhtiöllä olisi tarvetta vähentää henkilökuntaa palkankorotuksista johtuvasta inflaatiosta.

Ammattiyhdistysliike voisi itse asiassa tulla YT-neuvotteluissa vastaan ja ehdottaa kollektiivista kahden tai kolmen prosentin palkanleikkausta. Tällainen määrä ei hetkauttaisi kenenkään taloutta, mutta pelastaisi useampia työpaikkoja.

Ikävä kyllä ay-liike ei tähän ole valmis. Se suojelee mieluummin töihin jäävien saavutettuja etuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu