Bitcoin-piraatit rikkonevat vaalirahoituslakia
Bitcoin-piraatit rikkonevat vaalirahoituslakia
Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö ja uusmaalainen ehdokas Janne Paalijärvi ovat nostaneet iloisina esille puolueen saamat bitcoin-vaalirahoitusvarat. Puolue on saanut 66 lahjoitusta ja yhteensä runsaat 46 bitcoinia. Eurorahassa mitattuna lahjoitussummat vastaavat runsasta 11 000 euroa.
Valitettavasti näyttää siltä, että piraattien bitcoin-lahjoituksilla kerätyt varat ovat laittomia. Ne rikkovat lakia puolueen vaalirahoituksesta.
Valtiotalouden tarkastusviraston ylläpitämä vaalirahoitus.fi –sivusto kertoo asiasta seuraavasti:
Tuen vastaanottamiseen liittyvät rajoitukset
Tukea, jonka antajaa ei voida selvittää, ei saa vastaanottaa. Tämä ei kuitenkaan koskisi tavanomaisesta keräystoiminnasta saatua tukea. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin korostanut, että velvollisuutta selvittää tuen antaja tulee tulkita suhteellisuus huomioon ottaen. Säännöksessä tarkoitettu selvittelytyö tarkoittaa lähinnä tuen lähettäjälle tai antajalle kohdistettavaa tiedustelua tuen alkuperäisestä lähteestä, jos on syytä epäillä, että tuen antaja toimii vain välikätenä. Tällaista tilannetta koskee myös ilmoitusvelvollisuus välitetyn tuen antajasta. Valiokunnan mielestä selvittämisvelvollisuus laajenee tuen arvon kasvaessa. Jos tuen antaja jää kokonaan tuntemattomaksi tai tuen välittäjä kieltäytyy ilmaisemasta tuen lähdettä, tällaista tukea ei saa ottaa vastaan.
Samalta tukijalta ei saa vastaanottaa tukea arvoltaan 30 000 euroa enempää kalenterivuodessa. Sanottu tukikatto olisi tukija- ja vastaanottajakohtainen. Sama tukija voisi siten katon rajoittamatta tukea esimerkiksi saman puolueen useita puolueyhdistyksiä, kunhan kunkin vastaanottajan saama tuki jäisi alle laissa säädetyn rajan. Tukikatto ei koskisi puolueen lähiyhteisön antamaa tukea puolueelle tai puolueyhdistykselle eikä myöskään testamentilla annettua tukea.
Piraatit ovat saaneet ainakin Paalijärven blogin mukaan useita yli 2 000 euron lahjoituksia. On paikallaan kysyä miten nämä suhtautuvat vaalirahoituslainsäädännön säädöksiin välitetystä tuesta. Vaalirahoitus.fi kertoo seuraavaa:
Tuen saajan on vaalikampanjan kuluja ja rahoitusta koskevassa erittelyssä ilmoitettava myös tieto välitetyn tuen antajasta, jos tuki sisältää kolmannelta välitettyä tukea vähintään 1500 euron arvosta. Kolmannella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, joka antaa tukisuorituksensa edelleen toimitettavaksi tuettavalle. Tämä liittyy kieltoon vastaanottaa tukea, jonka antajaa ei voida selvittää.
Lisäksi on aiheellista kysyä mistäpäin maailmaa piraattien vaalirahat ovat peräisin. Bitcoin on anonyymi valuutta ja sen lähteiden selvittäminen on vaikeaa. Väistämättä herää kuitenkin kysymyksiä miksi ensimmäisiä blockchain-vahvistuksia lahjoituksista tulee muun muassa Venäjältä.
Vaalirahoitusvalvonta.fi –sivusto kertoo ulkomailta saatavista lahjoituksista seuraavasti:
Puoluelakiin sisältyy kielto vastaanottaa ulkomaista tukea. Tarkoitus on rajoittaa epäasiallista ulkomaista vaikuttamista Suomen poliittiseen toimintaan. Kielto ei koskisi tukea yksityishenkilöiltä eikä puolueen aatesuuntaa edustavilta kansainvälisiltä yhteisöiltä ja säätiöiltä. Ehdotettu sääntely sallisi siten tuen vastaanottamisen esimerkiksi puolueen eurooppalaiselta kattojärjestöltä tai Euroopan parlamentista oman parlamenttiryhmän kautta.
Haluankin siis kysyä piraattipuolueelta: miten varmistatte, että puolueen rahoitus on vaalirahoituslain mukainen?
Bitconeissa on se ikävä puoli, jotta darknetissä ne tunnetusti ovat huumekaupan valuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei ole Bitcoinin ikävä puoli. Eihän Euronkaan ikävä puoli ole se, että se on kadulla tunnetusti huumekaupan valuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjassa asustellessa on aika helppo ostaa euroilla katukaupasta vaikkapa marihuanaa tai kokaiinia. On aika mielenkiintoista jos tämä käy argumentista euroa vastaan valuuttana. Onko Kokoomus muuttanut suhtautumistaan euroon persuhtavaan suuntaan vai onko tämä vain Mäntylahden näkemys? Voi olla myös niin, että Mäntylahti vain puhuu itsensä pussiin yrittäessään löytää piraateista jotain paheksuttavaa vaikka väkisin.
Ilmoita asiaton viesti
Bitcoinin ja käteisen rahan välille ei tässä voi tehdä eroa. Molemmilla on mahdollista maksaa pimeästi. Toisin sanoen ei eroa paljoa nykyisestä valuutasta, paitsi että bitcoin on teknisesti vanhoja maksumalleja edistyneempi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuo onnistu niin, että lompakon haltija kierrättää coinit vaihtopalvelun kautta, maksaa niistä verot ja lahjoittaa ne vaalirahaksi. Jos ei käy, lisää vaan välikäsiä niin pitkään kun käy. Mitään ei voida todistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi, minä kyselin jo aikoinaan vaalirahoituslakia uudistettaessa sen julkaisutilaisuudessa, että miten toimitaan jos joku sulloo rahankeräyslippaaseen tuhansia euroja. Vastaus oli pienen epäröinnin kautta yksinkertainen: Jos lahjoittaja ei ole tiedossa, eli rahoja ei voi palauttaa, niin kyllä ne silloin puolueen käyttöön jäävät. Ei-toivottua, mutta liian vaikeaa estää.Korostin jo tuolloin, että uudistettuun vaalirahoituslakiin oli kolme räikeän selvää kiertotapaa tai muuten vain haitallista puutosta, joiden vuoksi koko uudistus oli aika vesittynyt. Piraattipuolue ei moisia tapoja ole kuitenkaan kiinnostunut hyödyntämään, vaan keräämään ihan normaalein nykyaikaisin ja rehellisin keräystavoin.
Bitcoineilla tehdyt lahjoitukset rinnastuvatkin lähimmäksi nimenomaan käteislahjoituksiin, jotka tiputetaan rahankeräyslaatikkoon. Bitcoinilla suoritetuissa maksuissa tilinsiirtokulut ovat hyvin pienet ja siten se soveltuu todella hyvin myös pienten, vaikka vain yhden euron lahjoitusten keräämiseen. Tilisiirto taas ei samaan sovellu, sillä jokaisesta siirrosta menee 10-50 senttiä kuluja pankille riippuen pankista ja käytetäänkö siirrossa viitenumeroa vai viestiä.
Tätä muuten tukee sekin, että jos katsot Piraattien saamia lahjoituksia, suurin osa on arvoltaan noin kymmenen euron luokkaa, mutta myös vain n. euron lahjoituksia löytyy seasta.
Vaikka jostain syystä ulkomailta keräämisen nostit esille, Piraattipuolue ei ole mainostanut Bitcoin osoitettaan ulkomaille. Piraattipuolueita kylläkin on kymmenissä maissa ja siten saman aatesuunnan yleisöltä kerääminen olisi helposti sallittua ja jopa kannattavaa, kiitos ideasta.
Ilmoita asiaton viesti
Piraatit ovat saaneet myös useiden tuhansien eurojen lahjoituksia. Eivät kaikki ole pieniä ja pörröisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, kyllähän niitä on suorastaan mainostettu ja kuva noista kahdesta oli sinullakin blogauksessa. Eli ei ainakaan voi sanoa että olisi yritetty peitellä. Nostin esiin pienet lahjoitukset esimerkiksi siitä, mihin bitcoin soveltuu tarkoituksenmukaisesti paljon paremmin kuin muut lahjoitustavat.
Onneksi puolueet, jotka eivät ymmärrä kryptovaluutasta, voivat jatkaa mm. satojen vaalimukien ja kirjojen myymistä.
Ps. Siinnä on muuten yksi niistä kolmesta esillenostamastani kiertotavasta. Vaalirahoituslaki ei koske kymppitonnilla myytyä vaalimukia omalla lärvikuvalla.
Ilmoita asiaton viesti
Piraatit eivät riko vaalirahoituslakia. Asia on tarkistettu sekä poliisin arpajaishallinnolta että Suomen pankilta. Tämä johtuu siitä, että bitcoinia ei käsitellä Suomen lainsäädännössä virallisena valuuttana.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kysymys on vaalirahoituksesta. Ja bitcoineilla on ihan selkeä mitattava arvo. Myös työsuoritukset, ilmaiset mainostilat ym. ovat katettu vaalirahoituslaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joka tapauksessa poliisi on eri mieltä kanssasi ja tietoinen tästä bitcoin-keräyksestä.
Vastaus siis kysymykseesi ”miten varmistatte, että puolueen rahoitus on vaalirahoituslain mukainen?” on ”kysymällä viranomaisilta”.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kun bitcoinia ei ole eksplisiittisesti kielletty vaalirahoitukseen, ehkä Kokoomuksenkin kannattaisi harkita sen käyttöä. Kokoomus voisi neuvoa rahakkaita yksityisiä tukijoitaan antamaan lahjoituksensa anonyymisti bitcoineina. Tämä olisi kätevää, kun lahjoitukset siirtyisivät anonyymisti vaikka lahjoittaja olisi kuinka upporikas megakorporaation omistaja. Tästä huolimatta Kokoomus voisi helposti paistatella julkisuudessa ”työväen puolueena” tai vaikka köyhien puolustajana, kun kukaan ei voi todistaa että sikarikkaat ylikansallisten yritysten omistajat sitä rahoittavat. Hyvä kaimani, sen sijaan että itket Piraattipuolueen vielä hyvin pienimuotoista rahoitusta voisit pikemminkin neuvoa emopuoluettasi käyttämään tätä samaa porsaanreikää (jos nyt otetaan hetkeksi annettuna, että se edes sellainen on). Puolueesi hyötyisi tämän käytöstä vieläkin enemmän kuin piraatit. Kyllähän Kokoomus näyttää vähintään hiljaisesti hyväksyvän myös Mehiläisen varojen siirtämisen veroparatiiseihin, joten miksi se ei voisi hyväksyä myös edellä kuvailemaani vaalirahoitusmetodia?
Ilmoita asiaton viesti
”Transaktioita vahvistetaan mm. Venäjältä. Miksi?”
Sen vuoksi, että bitcoin-verkko vahvistaa transaktioita kaikkialta, jossa bitcoin-verkkoa on. Vähän sama kuin ihmettelisit, että Venäjällä on Internet.
Mitä helvettiä, Ossi, nyt taas.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen Ossi syyttää piraatteja pitcoin näpertelystä, vaikka oma puolue on syyllistynyt miljardien veroeurojen hävittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
No joo, jos nyt ihan tuota ekaa virkettä korjaisit sen verran että puolueen nykyinen puheenjohtaja on Tapani Karvinen ja Janne Paalijärvi varapuheenjohtaja. Muutoin tämä keskustelu menikin jo linjalleen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
En tiennytkään Kivistön kauden loppuneen. Milloin vaihto tapahtui?
Ilmoita asiaton viesti
Viime syksynä puolueen jäsenkokouksessa puoluehallitusvaalien yhteydessähän se vaihdos tapahtui. Ei se mitään, en minäkään kerkeä kaikkien puolueiden kaikkia tiedotteita lukea, etenkään jos ne ei päädy uutisiin asti.
Mutta kun puolueiden rahoitus nyt on tässä tapetilla, niin sinulla olisi nyt tilaisuus olla ensimmäinen ehdokkaana reilumpaa puoluetukea kannattava Kokoomuslainen. Kansanedustaja Lepomäkihän eduskuntaan saatetun lakialoitteen taannoin allekirjoitti.
http://puoluetuki.fi. Sillä tavalla on helppo erottautua oikeudenmukaisuuden kannattajaksi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt, kun Ossille on jo monta kertaa ilmoitettu hänen virheestään, niin olisiko kenties ihan hyvien tapojenkin mukaista, että Ossi myös korjaisi sen tuonne blogauksensa alkuun?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentteissa jo aikaisemmin mainittuihin virheisiin voisi vielä lisätä että bitcoin ei ole anonyymi valuutta, kuten väität.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aiemmin valtakunnallisissa äänestänyt Kokoomusta, vaan se taisi nyt mennä uusiksi. Kiitos Ossi valaisusta.
..äänet kertyy ja lakeja muutetaan..
Ilmoita asiaton viesti
Miksei kukaan nosta älämölöä dollareilla käytävästä kaupasta? Vielä nykyäänkin suurin osa huumebisneksestä käyttää käteisiä dollareita. Miksi dollareiden käyttöön ei puututa?
Ja Ossille: se, että teidän puolue oli mukana varmistamassa vaalirahoitusuudistuksen käytänössä kusemisen täysin, jottei Kokoomuksen käyttämä välikäsiyhtiö joutuisi kertomaan kenen välikätenä toimivat, kertoo kaiken. Lisäksi te halusitte vaalirahoituksen olevan salaista. MItä helvetin hyötyä on vaalirahoitusilmoituksista, jotka ovat salaisia, ja joita äänestäjät (eli ne, joiden kuuluu tietää kenen asioita oikeasti ajat) eivät saa tietää?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on hienoa, että kokoomuslainen kaimani tuo ilmaista lisäjulkisuutta Piraattipuolueelle paheksumalla tekopyhästi piraattien bitcoin-vaalirahoitusta. Toivottavasti hän paheksuu Piraattipuoluetta lisää, lisäten ko. pienen puolueen julkisuutta entisestään. Pienet puolueethan eivät saa puoluetukea joten kaikki ylimääräinen huomio Mäntylähden kaltaisilta paheksujilta on vain kotiinpäin. Hyvä Ossi, jatka samaan tapaan!
Ilmoita asiaton viesti
Te rikotte lakia tietoisesti ja hiphurraatte, kun tieto tästä tulee julkisuuteen?
Ilmoita asiaton viesti
Laillisuudesta on jo kommentoitu mitä on, mutta ei tässä todellakaan olla mitään salaamassa, toisin kuin Kokoomus. Piraattien vaalirahoituskuviot on avoimempia kuin millään muulla puolueella, myös ennen vaaleja. Piraatin blogauksestahan sinäkin nuo tiedot löysit. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä te? Minulla ei ole mitään yhteyksiä Piraattipuolueeseen. Mutta kuten edellä on todettu, Piraattipuolue on hoitanut vaalirahoituksen avoimuuden paremmin kuin Kokoomus, joten kritiikkisi on siksi huvittavaa. Tämän voi todeta olipa piraateista tai heidän politiikastaan mitä mieltä hyvänsä. Se on sitten eri keskustelu se. Pysytään kuitenkin tässä asiassa: sen sijaan että yrität syytellä piraatteja vilpistä, voisit yrittää vaikuttaa omaan puolueeseesi. Vai ajatteletko niin, että se on tässä vaalirahoituksen avoimuudessa kunnostautunut paremmin kuin Piraattipuolue? Jos ajattelet, perustele tuo näkemys kertomalla millä tavoin Kokoomus on vaalirahoituksen suhteen avoimempi puolue. Se on relevanttia siksikin, että ko. puolueen rahat liikkuvat aivan toisissa luvuissa. Lisäksi Kokoomus on ollut hallitusvastuussa nyt ja useasti aikaisemminkin, joten vallankäytön näkökulmasta sen tarkastelu on paljon perustellumpaa kuin pikkuruisen Piraattipuolueen. Mutta kuten sanoin, en minä sitäkään paheksu että haluat Piraatteihin huomion kiinnittää. Tällä hetkellä se nimittäin näyttää pelaavan ennen kaikkea Piraattien itsensä pussiin, halusit sitä sitten tai et.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessahan sinulla ei ole valtaa tai osaamista sanoa, mikä on laillista ja mikä ei. Se, että toistat tuota ”rikotte lakia!”-mantraa, ei vaikuta toiminnan laillisuuteen mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi, osoittaudu edes vähän mieheksi ja paiskaa jo pyyhe kehään.
Ilmoita asiaton viesti
Viime vaaleissa eräs satakuntalainen ehdokas keräsi romutavaraa vaalikampanjaansa varten. Lupasi siis hakea ilmaiseksi ihmisten vanhat metalliromut ja muutti ne sitten rahaksi romuyrittäjän varastolla.
Äitini lahjoitti hänelle vanhan emalikylpyammeen. Järkyttävää rahanpesua ja vaalirahoituslain kiertämistä, siis.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka niin? Minusta tuo vaikuttaa aivan hyväksyttävältä tavalta kerätä vaalirahoitusta. Mikä sinusta tuossa on lain hengen tai kirjaimen vastaista?
Ilmoita asiaton viesti
Vai mielestäsi hyväksyttävää? http://www.taloon.com/kylpyamme-norden-steel-700×1…
Ilmoita asiaton viesti
Voisin nyt vähän selventää Bitcoin-verkon toimintaa, sillä kommentti ”Venäjältä peräisin” olleista siirroista oli aika kummallinen.
Kun Bitcoin-siirto lähetetään, se kuulutetaan Bitcoin-verkkoon joka on vertaisverkko. Bitcoin-lompakko on normaalisti yhteydessä muutamiin muihin käyttäjiin, joille tämä siirto siis kuulutetaan. Normaali määrä on esimerkiksi 8 muuta käyttäjää.
Nämä 8 käyttäjää saavat välittömästi tiedon tästä siirrosta. Sitten he ilmoittavat siitä kaikille niille käyttäjille, joihin he ovat yhteydessä. Ja niin edelleen.
Jos siirtoa seuraa esimerkiksi Blockchain.info -palvelun kautta, näyttää Blockchain.info mistä siirto on peräisin *kyseisen palvelun näkökulmasta*.
On hyvin epätodennäköistä, että kyseinen palvelu olisi ollut suoraan yhteydessä siirron tehneeseen käyttäjään, vaan huomattavasti todennäköisempää on se että siinä välissä on yksi tai useampi ”välittäjä”. Ja blockchain.info näkee, ja rekisteröi, ainoastaan sen viimeisen.
Suomesta lähtevissä transaktioissa on melko yleistä että se levittyy maailmalle Venäjän kautta. Ihan siitä syystä, että Suomi on Venäjän lähellä ja Venäjällä on myös paljon Bitcoin-käyttäjiä. Suomalaisten Bitcoin-käyttäjien lompakko-ohjelmat ottavat siis jonkinverran yhteyksiä venäläisten käyttäjien ohjelmiin ja sitä kautta se leviää maailmalle.
Yhtälailla se voisi levitä toisaalta vaikkapa Ruotsista. Tuo on melko sattumanvaraista mitä kautta ne siirrot leviää eikä tuo kyseinen tieto Blockchain.infon palvelussa kerro oikeastaan mitään muuta kuin sen, että on todennäköistä (mutta ei varmaa) että siirto on lähtenyt suurinpiirtein jostain sieltä päin maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koska olemassaolevaa lainsäädäntöä ei suoraan tähän tapaukseen ole sovellettavissa (kuten jo ilmi on tullut, se on selvitetty viranomaisilta), tästä voi tulla se ennakkotapaus, jonka mukaan sitten myöhemmin lakia sovelletaan. Näin varmistuu, että oliko toiminta lainmukaista vai ei.
Käsittääkseni nykyinen laki ulkomailta tulevaan rahoitukseen vaalirahalaissa kuuluu näin:
”Ehdokas, ehdokkaan tukiryhmä ja muu yksinomaan ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhteisö saavat vastaanottaa ulkomaista tukea vaalikampanjaan vain yksityishenkilöiltä sekä ehdokkaan aatesuuntaa edustavilta kansainvälisiltä yhteisöiltä ja säätiöiltä.”
Eli saamme mainostaa ulkomaillekin piraattiagendaa suosiville yhteisöille ja vastaanottaa rahaa, joilla on sama aatesuuntaus.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi M – tämän keskustelun hävisit 6 – 0 .
Tukiyhdistysten kautta tuleva ja niitä rahoittavien (säätiöt, rahastot, (a)yhdistykset yms antama vaalitukikin jää piiloon.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalirahoituslaki antaa selvät linjaukset säätiöiltä ja tukiyhdistyksiltä tulevista rahoituksista.
Minusta on kummallista, että kaikki muut puolueet ainakin pyrkivät noudattamaan vaalirahoituksesta annettua lakia. Piraatit eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Piraattipuolue edesauttaa sitä, että ymmärrys bitcoinista syntyy ja saadaan sille jonkinlainen laillinen status. Hoituu se lainsäätäminen täältä ulkoa käsinkin tarpeen vaatiessa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla sattuu olemaan yksi fyysinen Bitcoin kolikko. Jos jätän sen Piraattien keräyslippaaseen tai jonkun ehdokkaan lippaaseen niin se ei eroa siitä, että lunastaisin kolikon arvon ja lähettäisin sen digitaalisesti. Yhtä hyvin siinä näkyy nimeni kuin perinteisessä käteisessä.
Lahjoittajat eivät välttämättä edes ole ulkomaisia.
Mainittu suhteellisuus huomioiden Piraattien ehdokkaiden budjetti lienee sadoista euroista pariin tuhanteen, kun nimekkäimpien ehdokkaiden budjetti on kymmeniä tuhansia, ja puolueiden budjetti on sadoista tuhansista yli miljoonaan, kun se Piraateilla on kymppitonni.
Mutta ihan hyvä, että seuraat Piraatteja ja että toiminta kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamilla ehdokkailla se budjetti lähtee siitä 0:sta eurosta. Kun ei vain ole löysää rahaa, ei edes Bitcoineja. Eikä puoluetukea, vielä. Eikä poliittisia etujärjestöjä joiden kautta voisi ujuttaa varoja tilille.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Olli! Tässä olisi yksi ”rikollinen” lisää listallesi! Minä kerjäsin suoraan Suomessa käytettäviä EuroopanKriisiPankin painotuotteita.
Vai mitä häh ?
http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189561…
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas, Ossi käynyt itsekin lahjoittamassa. Näyttää viimeinen lahjoitus tulevan Ulisevat Kokkarit ry:ltä. Hienoa Ossi, ilmoitusvelvollisuuskin hoidettu tunnollisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vakavasti puhuen, olen sitä mieltä että esimerkiksi bitcoin on tullut jäädäkseen. Jos lainsäätäjä ei pysy teknologian kehityksen perässä, niin vika on lainsäätäjissä, ei teknologiassa eikä sen hyödyntäjissä. Kyllä Kokoomuksenkin tulisi ottaa oppia Piraattipuolueesta eikä yrittää torpata hyviä ideoita.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaapitäville mikään ei olisi niin kivaa kuin torpata kaikki edistys.
”…kun tiede edistyessään voimaannuttaa yhteisöjä ja yksilöitä, tulee uusia ja uusia alueita elämässämme joilla voimme uusin keinon vähentää ja pysyvästi hävittää hallinnon voimaa puuttua oikeuksiimme, mikäli hallitus jatkaa huonoa käytöstään ja vähät välittää kansalaisistaan. ” -Snowden
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Ossi, joku lahjoitti vitosen aiheellisin terveisin: https://blockchain.info/tx/c15a03d6d8aa47683f3e6ff… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi ylittää jo säälittävyyden huipun. Kokoomuksen pääjehujen vaalirahoitus on korkeimmillaan ollut joku 100 000e per nuppi ja sinä, Ossi, itket siitä, että Piraatit, joiden vaalibudjetti 0e (epätasa-arvoinen vaaliraha -laki), saavat muutaman hassun tonnin bitcoineina, josta poliisi on antanut lausunnon ettei lakia rikota. Mahdatkohan ymmärtää edes kuinka typerältä tuo kuulostaa, puhumattakaan siitä, että et tiedä kuinka bitcoin edes toimii. Tervetuloa vaan tälle vuosituhannelle. Jos et pysy kehityksen mukana, sopiikin kysyä, onko eduskunta oikea paikka sinulle jossa päätetään ihmisten tulevaisuudesta.
PS. Tämän blogin ”innostamana”, muistin juuri että minulla on bitcoin -lompakossa hieman kolikoita. Voisinkin tehdä pienen lahjoituksen. Ei tarvitse varmaan mainita, että kenelle menee. 🙂
PPS. Olisin myöskin halukas kuulemaan kokoomuksen vaalirahoista niinkuin aiemmin pyydettiin. Sieltä varmasti löytyy vaikka minkälaista teollisuuden lobbaria lahjusrahoineen. Odotukset eivät ole tosin kovin korkealla asian suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän Mäntylahden kauhistelun inspiroimana Itsekin saattaisin harkita bitcoininen lahjoittamista Piraattipuolueelle jos minulla niitä olisi. Ikävä kyllä ainoat kryptovaluutat joita omistan ovat dogecoineja.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Ossi Mäntylahti valaisevasta blogistasi. Ilmaisit juuri kuinka takapajuinen puolue nykypäivän Kokoomus on. Yritätte taistella kehitystä vastaan tekopyhillä argumenteilla, jotka ontuvat sekä perusteiltaan että moraaliltaan.
Kävin juuri lahjoittamassa 20 mBTC:n suuruisen (noin 5 euroa) vaalirahan Piraattipuolueelle. Aion lisäksi tulevissa vaaleissa äänestää kyseistä puoluetta, ihan piruuttani.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista tilannettako edesmennyt Juice Leskinen spekuloi runossaan ”Demokratian Olemus”??
”Ministeri tärkeilee kuvassa
totisena
kainalossa nippu demokratiaa
hän ei tiedä mitä sillä tehdä
mieli tekisi heittää koko läjä roskiin
mutta ministeri tietää että
heti joku tulee sanomaan
että ministeri heitti meidän demokratiamme
roskiin
vaikka se onkin ministerin
omaa demokratiaa
koko nivaska”
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miten sen kokoomuksen vaalirahoituskuviot menikään tällä kertaa Ossi? Minuakin kiinnostaisi tietää mistä ne miljoonat teidän kamppanjaanne tulee?
Niin ja vastaisitko sitten samalla miksi edustamasi Kokoomus hallituspuolueena on ajanut maamme talouden kasvun kurjimpaan jamaan sitten vuoden 1860 ?
Ilmoita asiaton viesti
Koska bitcoinien käyttö voidaan rinnastaa minkä tahansa tosiallisen valuutan käyttöön sikäli, että niiden euromääräinen arvo voidaan niiden realisoinnin yhteydessä määritellä, en näkisi että ne eroavat keräyslippaaseen pudotetusta käteisestä rahasta käytännön tasolla millään tavalla.
Toki voimme kannustaa lahjoittajia myös ilmoittamaan bitcoinlahjoituksestaan, mutta nimettömiä lahjoituksia ei tulisi tässäkään tapauksessa estää.
Yhdyn siis poliisin kantaan: Mitään laitonta ei ole tapahtunut.
Pitää myös pohtia vaalirahoituksen sääntöjen henkeä. Säännöt ovat olemassa väärinkäytöksien estämiseksi, ja näkisin niiden tarkoituksena tehdä politiikasta avoimempaa ja demokraattisempaa.
Vaikka Piraattipuolue ei pysty lahjoitusten alkuperää täydellisellä varmuudella selvittämään, on se ollut avoin rahoituksestaan. Eikö juuri tämä ole vaalirahoitussääntöjen tavoite?
Ja kun nyt rahoituksesta puhutaan, pohditaan samalla hieman puoluetukia.
Monen piraattipuolueen ehdokkaan vaalibudjetti on alle tuhat euroa, ja ehdokkaat maksavat kampanjastaan aiheutuvat kulut pitkälti tai täysin omasta pussistaan. Piraattiehdokkaalla ei ole taustallaan kampanjapäällikköä tai kampanja-avustajaa, puhumattakaan puolueen rahoittamista mittavista mainoskampanjoista. Syy tämän taustalla on helposti osoitettavissa.
Eduskunnan ulkopuolisen puolueen käytössä oleva varallisuus koostuu suurilta osin lahjoituksista, sillä puoluetukea maksetaan vain eduskunnassa edustettuina oleville puolueille. Tästä syystä puolueen on mahdotonta tukea ehdokkaitaan samalla tasolla kuin valtapuolueilla.
Valtapuolueet saavat miljoonien eurojen puoluetukea.
Rafael Paasiota lainatakseni: ”Pidän valtion rahoitusta puolueille tärkeänä kansanvallan tehokkaan toteutumisen kannalta.”
Mikäli vain edustettuina olevat puolueet saavat tukea toimintaansa vaikka kasvava osuus kansasta kannattaa tuoreimpien tutkimusten myös puoluetuen ulkopuolelle jääviä puolueita, pitää koko puoluetukia puolustavan väittämän sovellettavuutta nyky-yhteiskuntaan miettiä.
Näin karkeasti tiivistettynä: Jos puoluetukia maksetaan kansanvallan toteutumisen takeeksi, miten voi olla perusteltua että niitä maksetaan vain osalle puolueista? Ovatko tukien ulkopuolisten puolueiden kannattajien mielipiteet jotenkin eriarvoista kansan ääntä?
Kansanedustajaehdokkaana haluaisin rehellisesti kuulla kantasi asiaan. Edistääkö tämä mielestäsi tervettä demokratiaa?
(Minua voi äänestää numerolla 7, Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Pähkäilyihini ja kantoihini voi tutustua vaikka FB:ssä. Minua saa myös nykiä hihasta ja lähestyä henkilökohtaisesti. 😉 )
Ilmoita asiaton viesti
Päivän huumoriannos. Kokkare ulisemassa laittomuudesta. Ja jatkaa ulisemistaan samasta aiheesta vaikka viranomaiset todennu ettei ole laitonta. Ihme ku ei ulise että kaikkien muiden paitsi kokkareiden tukeminen on laitonta (varmaan haluis tommosen lain saada läpi).
Mutta täytyy myöntää että on menny niin pelleilyks tuo touhu sielä pääkallopaikalla. Oikeesti ala-asteen hiekkalaatikko tappelut ollu mielikuva edellisten kansanedustajien toimista.
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa toimivaltainen viranomainen (valtiontalouden tarkastusvirasto) _EI_ ole todennut menettelyä lailliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi, lain henki ei ole sellainen, että kaikki joka ei ole erikseen sallittua, on kiellettyä. Sen sijaan jos asiassa toimivaltainen viranomainen olisi ilmoittanut menettelyn olevan laiton, en itsekkään puolustaisi puoluetta johon minulla ei ole mitään kytköksiä. Muista, että edes perusteltu mielipide ei välttämättä ole tosiasia.
Ilmoita asiaton viesti