Julkkari-tietojärjestelmät – /facepalm

Julkisen sektorin hankerekisteri on ehtymätön ihmetyksen paikka.
Miten vaikeasti ja monimutkaisesti hankintapäätökset julkisen sektorin organisaatioiden käyttöön voidankaan tehdä. Jos asia ei olisi vakava, nauraisin ääneen.
Jos yksityisellä puolella ketterät projektinhallinnan menetelmät tuntuvat liian kuumilta, dippaus hankerekisteriin viilentää kummasti.
Julkiselle sektorille on peseytynyt järjetön määrä tehottomuutta ja kankeutta. Tämä tulee tietojärjestelmäprojektien kautta hyvin esille. Aivan liian usein yritetään automatisoida vanhoja prosesseja ja käyttää tietokoneista, kuin ne olisivat vain älykkäitä kirjoituskoneita.
Ei näin. Huono prosessi automatisoimalla tulee vain tuotettua entistä suurempi määrä roskaa automaattisemmin ja nopeammin.
Suomen julkisen sektorin tietojärjestelmien on kehityttävä ja hyödynnettävä tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia merkittävästi nykyistä tehokkaammin ja innovatiivisemmin. Tämä ei kuitenkaan onnistu yksin ohjelmien avulla. Tarvitaan myös muutoksia organisaation ja organisaatioiden rajat ylittäviin prosesseihin.
Ja ohjelman tekijä oli? Jätän tässä ääneen lausumatta erään tunnetun valtion hovihankkijan nimen, jonka ’tuotteista’ olen kuullut avautumisia niin monet kerrat.
Mielestäni valtionhallintoon, siis muuallekin kuin eduskuntaan, pitäisi ottaa töihin tarpeeksi IT-alaa ymmärtäviä joilla olisi valtaa vaatia parempia ohjelmistoja käyttöön.
Siis se, että ’ihmiseltä menee kaksi vuorokautta ja purkki Diapameja että saa matkalaskun tehtyä’ *EI* ole oikea tapa käyttää valtion, kuntien, korkeakoulujen, sairaanhoitopiirien ja vastaavien organisaatioiden resursseja.
(Pitäisi tehdä ihan blokaus tästä)..
Ilmoita asiaton viesti
Joanna, erinäisten toimittajien tuotoksissa on varmasti omat huvittavuutensa. Mutta ihan tarpeeksi huvitusta saa, kun katsoo tarjouspyyntöjä.
Lähes jokainen julkishallinnon tietojärjestelmä odotetaan toimitettavaksi kiinteähintaisella sopimuksella, kiinteään aikatauluun ja korkealla laadulla.
En ole vielä noin 15-vuotisella alallaolemisellani törmännyt sellaiseen fakiiriin, joka pystyy tekemään täydelliset määrittelyt tuotettavasta ohjelmistosta.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä niitä täydellisiä määrittelyjä tai kerrasta kuntoon ohelmia ole näkynyt vaikka alalla olisi ollut pidempäänkin. Aloitin itse rahaneteisen sivutoimi-koodaamisen joskus 1985-87 paikkeilla (C64:lle) enkä muista että tuommoista ihmettä olisin nähnyt.
Tajusin vasta nyt toista viestiä aloittaessani että onpas penteleen tutun tuntuinen nimi. Selvisihän se syy, olet ollut mukana tekemässä Sosiaalisesti Rajoittuneita. Hieno sarjis, tykkään.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin.
Kyse ei ole siitä mitä ohjelmistotalot haluaisivat toimittaa, vaan siitä mitä julkishallinto haluaa ostaa. Prosessikehitystä tehdään harvoin ja jos prosessit joskus määritelläänkin, niin työlle annetaan sellaiset reunaehdot ja siihen osallistuu sellainen lauma eri puolilta asiakkaan organisaatiota, että käytännössä määritellään ne olemassa olevat käsityöt tietojärjestelmällä tehtäväksi, ei muuta. Asiakas ei saa hyväksytettyä työn lopputulokseksi muunlaisia prosesseja omista sisäisistä syistään. Eikä niitä saada määriteltyäkään, koska laajasta ryhmästä löytyy aina joku taho, jolle muutos ei sovi.
Tarjouspyynnöt ja niiden sisältö ovat neljässä tapauksessa viidestä sellaista silppua, että kun niiden perusteella pyydetään kiinteähintainen tarjous kiinteässä aikataulussa, tietävät toimittajien tarjousryhmät, että projekti tulee menemään satavarmasti pieleen. Niistä näkyy, että asiakaskaan ei oikein tiedä mitä haluaa, mutta kiinteällä hinnalla se pitää saada, ja täsmälleen vaaditussa aikataulussa. Sanktiot kyllä osataan jo kirjoittaa.
Tarjouksiin joudutaan leipomaan eri mekanismeilla sellaiset varmuusvarat ja sellaiset klausuulit, joilla edes jotenkin päästään muutoshallintaan ja siten laskutettavaan lisätyöhön käsiksi, koska huonot määrittelyt yhdistettynä kiinteään aikatauluun johtavat taatusti siihen että varsinainen projekti tulee menemään tappiolle.
Toimittajan organisaatio pakotetaan alusta saakka pelkkään kriisinhallintaan ja tappioiden kasvun estämiseen eli asiakkaan harvojen innovatiivisten henkilöiden liian myöhään tulevien oikeasti kehittävien ajatusten torpedoimiseen niiden kustannus- ja aikatauluvaikutuksen takia.
Tässä kaikessa jää täysin sivuseikaksi miten sillä toimitettavalla systeemillä oikein saadaan ne työt tehtyä ja onko se sen tuottavampi kuin se entinen käsityönä tehty työkään. Usein ei ole, samalla tavallahan se käytännössä tehdään kuin ennenkin, edellä mainituista syistä. Sillä olevinaan älykkäällä kirjoituskoneella.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä sitä onkin työsarkaa seuraavalle eduskunnalle. Saada byrokraatteja oppimaan uusia temppuja. Joskus toivoisi että he näkisivät omat etunsa hieman laajemmin, mutta koko organisaation etu on liian kaukana.
Onkos niiden firmojen pakko muuten suostua tekemään tietoisesti sutta jos asiakas semmoista haluaa? Tiedän että on olemassa taloudellinen puoli asiassa, mutta jos kerran projekti kusee alusta asti, niin eikö olisi rehellisempää sanoa se suoraa ja jättää väliin?
Tiedän.. ei pitäisi sotkea etiikkaa ja bisnestä samoihin laskelmiin. Siitä ei tule hyvää bisnestä.
Ilmoita asiaton viesti
Rajapintakaaos vai Tiedon monopoli? On tietentin selvää, että tilaaja-tuottaja -mallissa, jossa ostaja ei osaa yhtään mitään, voi sattua, mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin näissä hankinnoissa suosittiin kummin kaimaa. Sekä pienissä että isommissa kylissä. Ratkaisuita tekevät ihmiset eivät ymmärtäneet enemmän kuin käyttäjätkään. Soppahan siitä syntyi. Ja taloudellisesta hyödystä oli kyse. Jotkut silloinkin hyötyivät enemmän.
Tottahan edelleen läheisilleen taloudellisesti turvallisia ratkaisuita yrittää luoda. Ei silti ihan vippaskonstein. Kai siinä jos samanarvoisia ja laadullisesti toimivia suunnitelmia on esittää, saattaa oman asuinpaikan ihminen hankinnan saada.
Mutta pitäähän järjestelmien jo nyt olla yhteensopivat ja tietyin ehdoin käytettävissä eri julkisten toimintojen osalta.
Ilmoita asiaton viesti