Miksi Helsingin terveyskeskusten vastaanottopalvelua ei saa kilpailuttaa?

Varsin moni vasemmistolaisesti ajatteleva on sitä mieltä, että julkisessa terveydenhoidossamme ei ole varaa minkäänasteisiin tehostamistoimenpiteisiin. Ainoa tapa palveluiden kehittämiseen on lapata lisää rahaa julkkaripuolelle ja kiristää veroja.

Voi kuinka väärässä tämä väki onkaan.

Janne Järvenpää kirjoittaa Kauppalehden Viivan alla -blogissa erinomaisen hyvin ja antaa yhden konkreettisen kehitysehdotuksen: kilpailutetaan terveyskeskusten vastaanottopalvelut.

Terveyskeskusten vastaanottopalvelut ovat rutiininomaista asiakaspalvelutyötä, jonka haastavin osuus tuntuu olevan omakohtaisten kokemusteni pohjalta keksiä millä verukkeella aikaa varaavalle potilaalle voidaan tarjota eioota. Silloin tällöin palvelu kuitenkin toimii ja ajan saa.

Aika kuitenkin pitää varata henkilökohtaisesti puhelimitse. Ja aikaa varatessa asioidaan terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneiden ihmisten kanssa.

Miksi ihmeessä ajanvaraajan täytyy olla lähihoitaja tai sairaanhoitaja? Jos asia koskee neuvon kysymistä terveysongelmaan, silloin alan ammattilainen on paikallaan. Mutta näin ei kovin usein ole. Miksi rutiiniasioiden käsittelyyn täytyy tuhlata ammattihoitajien työpanosta?

Miksi rutiinikäyntien aikoja ei voi varata itse Internetistä?

Pääosa puhelinpalvelustakin voitaisiin vallan hyvin hoitaa keskitetysti suuresta call centeristä, jonka ei tietenkään tarvitse edes palvella vain Helsingiä saati sitten sijaita Helsingissä. Kaikki tämä voitaisiin vallan hyvin hankkia ulkoistettuna palveluna.

* * *

Terveyskeskusten vastaanottopalveluissa on varmasti tehostamisen varaa.

Kyse on merkittävistä summista. Järvenpään mukaan Helsingin kaupungin terveydenhoidon omat menot olivat viime vuonna 637 miljoonaa euroa. Tästä viidennes kuluu vastaanottopalveluihin.

127 miljoonaa euroa vuodessa on iso raha.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu