Vistbackan potkut olivat viesti persuille: Kepu, RKP, Vihreät ja KD näkevät yhteistyön vaikeaksi

Leuka loksahti auki, kun uutisissa kerrottiin perussuomalaisten Raimo Vistbackan heittämisestä ulos Pohjoismaiden neuvoston Keskiryhmästä. Ryhmän puheenjohtaja Terhi Tikkala käytti harvinaisen kovaa kieltä leimatessaan persuja ruotsindemokraattien kaltaisiksi räyhärasisteiksi ja näytti puolueelle ovea.

Hetkinen, askel taaksepäin. Mikä ihme on ”Keskiryhmä”?

Ammattipoliitikkoja lukuun ottamatta kukaan tuskin on koskaan kuullutkaan Keskiryhmästä. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että kyseessä on Europarlamentin ryhmittymään (esimerkiksi EPP, johon Kokoomus kuuluu muiden vastuullisten oikeistopuolueitten kanssa) vastaava ryhmittymä Pohjoismaiden neuvostossa.

Suomesta Keskiryhmään kuuluvat Keskusta, Vihreät, Kristillisdemokraatit ja RKP.

Muut PN:n puolueryhmät ovat vasemmistososialistinen vihreä ryhmä, sosiaalidemokraattinen ryhmä, ja konservatiivit. On kieltämättä vähän hassua, että Suomen Vihreät kuuluvat Keskiryhmään, eivätkä vasemmistovihreisiin, jossa Suomea edustavat mm. Vasemmistoliiton Kari Uotila ja Paavo Arhinmäki. Yhtä lailla on hassua, että patapietistiset Kristillisdemokraatit on osa Keskiryhmää.

Pohjoismaiden neuvosto ei luonnollisesti käytä yhtä paljon valtaa kuin Europarlamentti, mutta sen aikaansaannoksia ovat muun muassa Pohjoismaiden keskinäinen passivapaus ja yhteiset työmarkkinat. Koko PN:n tärkein funktio on parlamenttien välisen yhteistyön koordinointi ja tälle on kyllä vielä EU:ssakin tarvetta.

Persujen potkut kertovat Suomen ja Ruotsin sisäpoliittisen jännitteen leviämisestä ulkopolitiikkaan.

Muistakaamme perussuomalaisten imevän kannatusta erityisesti Keskustasta ja olevan poliittisesti erittäin kaukana Vihreitten, Kristillisdemokraaattien ja RKP:n aatemaailmasta. Näin  persujen ulosheitto Keskiryhmästä asiallisesti ymmärrettävää. Edustajalistauksesta selviää, että asia on myös vierallisesti päätetty: Vistbacka kuuluu nyt ryhmittymien ulkopuolisiin jämäedustajiin.

Keskiryhmän hallituksessa suomalaisia edustajia ovat Vihreitten Ville Niinistö ja Keskustan Janne Seurujärvi. Tässä jäljet kyllä osoittavat sylttytehtaalle. Tuskinpa ryhmän hallitus ihan oma-aloitteisesti keksi alkaa käsitellä asiaa.

Asiallisesti erottaminen on ymmärrettävää, mutta tapa, miten asia hoidettiin, on harvinaisen tökerö. Viestinkulussa on ollut pahoja puutteita, jos ja kun asia saatetaan osallistujan tietoon vasta paikalle saavuttaessa.

Tulee väkisinkin mieleen, että tässä haluttiin antaa julkinen protesti: Vihreitä, RKP:tä, Keskustaa ja Kristillisdemokraatteja ei kiinnosta poliittinen yhteistyö Perussuomalaisten kanssa.

* * *

Hallituksen muodostaminen ensi vuoden vaalien jälkeen tule olemaan erittäin mielenkiintoista.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu