Miljoonan markan rotanloukku Dodolta

Kokoomusnuoret julkisti tänään linjauksensa, jonka mukaan nykymuotoisesta kehitysavusta on luovuttava. Linjaus on nuorten tyyliin kohtuullisen raflaavasti laadittu, mutta sen taustalla on vakavaa asiaa.

Vaimonhakuilmoituksestaan tunnetuksi tullut Henri Heikkinen käsittelee asiaa tarkemmin omassa blogissaan tarkemmin, joten en lähde toistamaan kaikkia hänen argumenttejaan. En myöskään ole Henrin kanssa kaikista asioista yhtä mieltä – minusta ei saa maahanmuuttokriittistä.

Kehitysapu on kuitenkin asia, joka hyödyttää nykyisellä toimintatavallaan lähinnä avustusteollisuutta ja mahdollistaa monien ekoaktivistien reissaamisen ympäri maailmaa. Apu on hajautunut lukemattomiin pieniin hankkeisiin ja siltä puuttuu tyystin kokonaiskoordinaatio. Niinkin alkeellista asiaa ei ole esimerkiksi saatu strukturoidusti aikaiseksi, kuin avustusprojektien loppuraportointia ja vaikutusten arviointia.

Jaa mitä vaikutusten arviointia? No esimerkiksi jos suomalaiset rakentavat Nepaliin lastensairaalan, pitäisi pitkäaikaisseurannassa seurata mikä on rakennuksen käyttöaste. Vastaavasti jos suomalaiset auttavat viljelyssä, pitäisi seurannassa arvioida, miten viljely parani entiseen verrattuna. Somalialaisten lasten puuseppäkoulutuksessa puolestaan pitäisi arvioida, kuinka moni saikaan koulutusta vastaavaa työtä.

Avustushankkeita voi käydä tarkastelemassa Ulkoministeriön sivuilla ja siellä kieltämättä on monia ihan järkevän oloisia hankkeita, kuten esimerkiksi oikeusneuvontaa.

Mutta aivan liian moni hanke on täysin päätön.

Esimerkiksi Madagaskarin rotanloukkuhanke, tai virallisemmalta nimeltään Tany maitso, Vihreä maa.

Ulkoministeriö on myöntänyt ympäristöjärjestö Dodolle vajaat miljoona vanhaa markkaa ekologisten rotanloukkujen kehittämiseen Madagaskarilla.

Oikeasti. Referenssit täältä ja täältä.

Hanke on kestänyt ainakin kolme vuotta ja kunakin vuonna hankkeelle on myönnetty määrärahaa noin 50 000 euroa. Yhteensä siis vajaa miljoona vanhaa markkaa. Vuoden 2010 määräraha ei ole tiedossa, mutta hanke on käynnissä edelleen.

Lopputuloksena on CTBS, eli Community Trap Barrier System. Suomeksi hieman rapumertaa muistuttava värkki, jolla viljelyksille yrittävät rotat saadaan kiinni. YouTubessa on aiheesta video. Käyttöohjeissa muistetaan vielä mainita, että rotat saadaan näin pidettyä elävinä.

Onko meidän oikeasti järkevää käyttää verovarojamme tällaisen toiminnan rahoittamiseen?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu