Reaalitakuut valtion obligaatioihin – persut lietsovat paniikkia

Perussuomalaisten ja osittain SDP:n johtama pelonlietsontakoneisto on ollut vahvassa vauhdissa, kun Irlanti ja eurovaluutta ovat taistelleet tietään nykyisestä kriisistä läpi.

Perussuomalaisittain ajattelevan blokin mukaan Irlantia ei saisi tukea ja sen pankkien tulisi antaa kaatua. Ja jos tukea annetaan, pitää siitä saada vähintään maaomaisuutta lainojen vakuudeksi. Lisäksi ”ahneita rahoittajia” vaaditaan vastuuseen.

Tällainen ajattelu on vastuutonta ja siitä puuttuu realismia.

Ensinnäkin: valtioitten obligaatioita on perinteisesti pidetty sijoituskohteista kaikkein vähäriskisimpinä, jopa riskittöminä.

Kuka oikeasti kuvittelee voivansa pyytää – saati sitten saada – esimerkiksi Suomen Valtion obligaatioiden vakuudeksi reaalivakuuksia?

Ahneitten sijoittajien vastuuseen paneminen puolestaan tarkoittaisi Suomen tapauksessa sitä, että kotimaisten eläkeyhtiöiden tulisi menettää sijoituksensa. Yksin Kuntien eläkevakuutuksella oli Kreikassa puolen miljardin euron sijoitukset. Irlantiin kotimaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet noin miljardin euron verran.

Ihanko oikeasti nämä tahot pitäisi laittaa kärsimään, jos muita vaihtoehtoja on olemassa?

Myös maa-alueiden vaatiminen lainan tai takuiden vakuuksina on realismista kaukana. Ei lainojen lyhennyksissä myöhästyminen todellakaan voi tarkoittaa sitä, että karttoja lähdetään piirtämään uusiksi.

Omistukset julkisissa yhtiöissä (postit, rautatiet ym.) sen sijaan ovat vakuuksia, joita voidaan hyvinkin edellytää annettavaksi pantiksi, jos takuihin tai lainoitukseen pitää lähteä.

* * *

Ylipäätään Kreikasta ja Irlannista käytävä keskustelu on turhan skandaalinhakuista. Ilta-Sanomien alla nykyään toimiva Talous*Sanomat on tästä hyvä esimerkki.

Jäitä hattuun!

Eurooppa ja euro tulevat selviämään tästäkin kriisistä. Ja kasvamaan niiden myötä entistäkin vahvemmaksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu