Onko seuraavan hallituksen pakko leikata?

Raimo Sailas kirjoittaa Ylen kolumnissaan otsikolla Tosi kyseessä oleellisesta asiasta: meidän tulee ensi vaalikaudella kuroa valtion budjettivajetta umpeen kaikkinensa noin kymmenen miljardia euroa.

”Kaikkinensa” tarkoittaa sitä, että budjetin loppusumman on oltava neljän vuoden päästä joko tulopuolelta kymmenen miljardia euroa suurempi, menopuolelta kymmenen miljardia euroa alhaisempi tai näiden yhdistelmä.

Valtionvarainministeriön suunnitelmissa on kuroa tätä aukkoa umpeen 1,5 miljardia euroa joka vuosi ja samalla rakenteellisilla uudistuksilla kattaa puuttuva neljä miljardia euroa. Käytännössä ”rakenteelliset uudistukset” tarkoittavat sitä, että eläköityvien tilalle ei palkata läheskään poistumavauhtia vastaavaa määrää uusia työntekijöitä. En oikein usko julkisen sektorin suuriin YT-neuvotteluihin.

On päivänselvää, että verotusta ei voi korottaa joka vuosi 1,5 miljardilla eurolla. Tämä tyrehdyttäisi taloudellisen toimintaympäristön ja yhteiskunnan dynamiikan tyystin. Verotusta voidaan jonkin verran korottaa, mutta missään nimessä työn verorasitusta ei.

Julkista sektoria on yksinkertaisesti pakko leikata parempaan ja tehokkaampaan kuntoon alkavalla vaalikaudella. Tämä yksinkertainen totuus pätee riippumatta hallituksen muodostavista puolueista.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten ministerilistoja luova Timo Soini saa tämän markkinoitua kannattajilleen.

Etlan ja Kaupan liiton ekonomistit sanovat samasta asiasta Kauppalehdessä hyvin:

Nykyisen talouspolitiikkamme lähtökohta on väärä. Meillä pohditaan, kuinka paljon ikääntyvässä Suomessa on kerättävä veroja julkisen sektorin ylläpitämiseksi, kun pitäisi pohtia, kuinka suuren julkisen sektorin yksityinen sektori kykenee kustantamaan talouskasvun ja työllisyyden vaarantumatta.

On hyvä ymmärtää, että taloudellinen tuotto tulee vain yksityiseltä sektorilta. On koko yhteiskunnan etu, että julkinen sektori ei kohtuuttomasti rasita tätä.

Työn vero alas, työtä kansalle ja kansa töihin, kiitos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu