Hetemäen esitys on myrkkyä työtä halveksuville

Sain vast’ikään luettavakseni Hetemäen verotyöryhmän esityksen. Ennen kuin ehdin lukea itse edes sen yhteenvetoa, alkoi ympäriltä kuulua kauhea itku ja poru.

Vasemmistolaisittain ajattelevat ovat tyrmänneet koko esityksen ja kauhistelevat, miten ”kokoomuslainen raportti” voi ollakaan näin regressiivinen ja viedä isänmaalta liki kolme miljardia euroa veroa kun samalla terveyskeskuksien hoitajien käytöstä pitää maksaa (noin 9 euroa per käynti) ja ”lapsiperheiden palveluihin ei ole rahaa”.

Hyvät ihmiset! Oletteko edes lukeneet koko esitystä??

Hetemäen työryhmän mallissa verokertymä pysyy ennallaan! Kokonaisverotus ei sen mukaan kiristy tai löysty. Lukekaa vaikka yhteenvedon taulukko sivulta 15.

Toinen veroesityksestä esiin noussut väittämä on, että siinä köyhät kärsisivät. Ei pidä paikkaansa. Katsokaa esityksen sivua 19, tai tämän jutun toista kuvaa. Verotuksen kokonaisvaikutus tulokymmenyksittäin on seuraava:

desiili    muutos

1. -1,8%
2. -1,2%
3. -0,7%
4. -0,3%
5. 0
6. + 0,2%
7. + 0,3%
8. + 0,5%
9. + 0,6%
10. -0,3%

 

Veromuutosten tulonsaantiin vaikuttava muutos on varsin pieni. Ja tässäkin tapauksessa ylimmät luokat pannaan maksamaan ja alimmat luokat saavat hyötyjä. Aivan ylin tuloluokka saa käteen 0,3% enemmän koska marginaaliveron leikkaus ja tuloveroasteen lasku vaikuttaa kaikkiin keskituloisiin ja pääomavero kiristyy.

Ei tätä linjausta voi pitää mitenkään erityisesti hyvätuloisia suosivana, kun muistaa mitä on vaakakupin toisella puolella.

 

 

Ja miten mediat sekä pölhöpopulistit uutisoivat asian?

Mika ”Yle-vero kaikille” Lintilä haukkuu esityksen ”bushilaiseksi”

– Vihreät haluaisi kiristää verotusta

– Demarit höpöttävät tasaverosta (katsokaa please kuvaaja tiivistelmän sivuilta 5 ja 6) tai edes tämän jutun kuvista. Ei näytä tämä käppyrä kovin tasaverolta.

– STTK ja SAK väittävät silmät kirkkaina, että pieni- ja keskituloiset kärsisivät ja ehdotukset ovat ”kestämättömiä” ja iskisivät erityisen pahasti pieni- ja keskituloisiin. No näin ei käy kyllä ainakaan tämän esityksen perusteella. Akavalla näyttää olevan vähän enemmän järkeä ja lukujen ymmärtämistaitoa.

– Kaikki isot puolueet takertuvat lillukanvarsiin, eli asuntolainojen korkovähennysoikeuteen. Tämä on klassinen hämäys, jolla pieneen alle sadan miljoonan euron yksityiskohtaan voi tarttua ja samalla väistää ison rakenteellisen kysymyksen.

* * *

Hetemäen työryhmän linjauksissa voi hyvinkin olla korjattavaa, mutta yleisesti ottaen se toimii hyvänä pohjapaperina. Erityisesti sen linjanvetoihin voi hyvillä mielin yhtyä:

Linja:

– vain työllisyys ja tuottavuus turvaavat eläkkeet ja palvelut

Työryhmä esittää, että

– pääomatulojen ja kulutuksen verotus kiristyy

– etuuksien verotus pysyy ennallaan

– työn ja yritysten verotus kevenee

Tiivistettynä: Työn vero alas, työtä kansalle ja kansa töihin, kiitos.

* * *

Vain työtä halveksuvat voivat kategorisesti torjua Hetemäen esityksen.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu