Kuka hallituskumppaniksi Kataiselle?

Tänään puolueiden meille kansalaisille tarjoama jännitysnäytelmä on muutaman tunnin kuluttua sitten vihdoinkin ohi. Nyt on jo selvää, että Kokoomuksesta tulee suurin puolue ja Jyrki Kataisesta pääministeri. Mutta kenet ”Jysse” ottaa hallitukseen kavereikseen?

Itse veikkaan sekä kepun, että demarien olevan vahvoilla, kun kakkospuolueen paikasta neuvotellaan. Kepulla toki on realistisempi europolitiikka, mutta kuntarakenteen uudistamisessa (lue: kuntien määrän rajussa leikkaamisessa) heidän yksinkertaisesti täytyy taipua. Suomi ei ole enää hevosvankkureiden varaan rakennettu maa. On naurettavaa esittää, että kaikilla kansalaisilla pitää olla samat palvelut postinumerosta riippumatta. Näin toimimalla Perä-Hikiän maalaiskunnassa olisi yhtä tiheä sporaliikenne kuin Kalliossa.

Vaalitulos ratkaisee kakkospuolueen pestin.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin kolmospaikkaan: persut vai vihreät. Itse väittäisin näidenkin puolueiden linjan olevan hyvin kilpailukykyinen. Kummastakin tulee hyvä ja joustava apupuolue Kataisen ensimmäiseen hallitukseen.

Vihreiden osalta on jo pariinkin kertaan osoitettu, että ydinvoima ei tule olemaan heille kynnyskysymys. Paradoksaalisesti Vuotoksen tai Kollajan rakentaminen sitä vastoin on. Vihreät vastustaa vesivoimaa kiivaammin kuin ydinvoimaa!

Persut puolestaan ovat minun puolestani tervetulleita hallitukseen, kunhan kaksi ehtoa täyttyy:

  • Populismin täytyy poistua Persujen europolitiikasta. Suomi on osa Eurooppaa ja se on meidän paras tukiverkkomme. Suomi ei hyödy pennin latia liittymällä euroskeptikoiden joukkoon. Populismi siis pois ja realismia tilalle.
  • Halla-aholainen rasistiräyhäblokki on pidettävä kurissa. Ja tämän Soini toki tekeekin. Hän ei onneksi ole rasisti. 

En kannata hyvinvointiyhteiskunnan vapaamatkustajien väärinkäyttävän järjestelmää hyväkseen. (Ja tämä koskee yhtälaisesti sekä kotimaisia, että ulkomaalaisia). Mutta Suomi yksinkertaisesti tarvitsee lisää maahanmuuttajia ja yleinen torjuva asenne ulkomaalaistaustaisia kohtaan kertoo enemmän omasta vieraan pelosta kuin analyyttisestä ajattelusta.

Pakolaisille parasta mahdollista sosiaaliturvaa olisi antaa asunto, kielikoulutusta, kuukauden ruokarahat ja osoittaa duunipaikka. Nyt me annamme oman elämän eväiden sijasta Kelan lomakkeet ja vastikkeetonta rahaa. Joku tolkku tähänkin hyysäämiseen olisi saatava.

* * *

Mitä itse veikkaatte hallituspohjaksi? 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu