Uuden vaalikauden kuumat kysymykset

Enpä varmasti ole ainoa, jolta pääsee hämmentynyt ”HMMM….!”, kun katsoo nyt aikaansaatua vaalitulosta. Kokoomus on oletetusti valtakunnan suurin puolue varsin hyvällä kannatuksella (20,4%), mutta vaalimatematiikka ja huono tsäkä napsivat paikkoja.

Minusta Kokoomus ei tehnyt näissä vaaleissa virheitä. Kampanja oli onnistunut & innostunut. Varsinainen syväanalyysi on toki paikallaan vasta, kun yksittäisten äänestysalueiden tulokset saapuvat, mutta näppituntumalla tulosta ainakin Helsingissä ja Uudellamaalla selittävät kilpailijoitten keräämät uudet äänet.

Kilpailijoista merkittävin on tietysti Persut. Ei niinkään perinteinen kilpakumppani SDP.

Demarit saivat historiansa kaikkien aikojen huonoimman vaalituloksen (19,1%). Mutta kun Kepu sai Soinilta harvinaisen pahasti turpaansa, aukeaa Urpilaiselle realistinen mahdollisuus hallitukseen.

Nykyisellä hallituspohjalla olisi 98 edustajaa. Tämä ei riitä enemmistöön. Ja Räsäsen varaan ei voi laskea. Pohjaa on pakko muokata.

Itse veikkaan hallituksen muodostajiksi Kokoomusta, Demareita, Persuja ja RKP:tä. Rkp on mukana, koska… se on aina mukana.

Hallitusneuvotteluisa on edessään muutama hyvin tärkeä asia, joista on pakko päästä yksimielisyyteen.

  • Eurooppa-politiikka. Tämä on hallituksen kaikkein tärkein linjaus ja elämän & kuoleman kysymys koko Suomen tulevaisuudelle. Kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat tietävät tämän oikeasti, vaikka hölisevätkin zorbaksista vaaliohjelmissa. Kokoomus ja Demarit löytävät tässä kyllä toisensa ja haasteeksi tulee löytää Soinille jonkinasteinen kasvot säilyttävä ulospääsytie löysistä puheista. Jos ja kun tässä onnistutaan, muu osuus helpottuu huomattavasti.
  • Maahanmuuttopolitiikka. Tämä tulee kiristymään. Soini tarvitsee tässä myönnytyksiä hallituskumppaneiltaan pitääkseen halla-aholaisen räyhääjälauman aisoissa. Muut tulevat antamaan tässä jonkin verran periksi, sillä asia ei ole europolitiikkaan verrattuna läheskään yhtä tärkeä kysymys.
  • Talous ja verotus. Tästä tulee helkkarin iso ja vaikea vääntö. Me kaikki tiedämme, että velkaantuminen on pakko saada aisoihin ja taloutta vauhtiin. Mutta millä keinoilla? Tässä asiassa kannattaa kuunnella Raimo Sailasta ja Hetemäen työryhmää. 

Muissa vaalitaistossa käydyissä kysymyksissä tullaan näkemään mielenkiintoisia vetoja seuraavan neljän vuoden aikana:

Homoasia pysyvät nykyisellään. Kun hallituksessa on persujen kaltainen patakonservatiivinen puolue, ei kenenkään tee mieli nostaa tätä asiaa pöydälle.

Fortumin ydinvoimalainvestoinnille ja OL-4: & E-Onin voimaloille annetaan rakennuslupa. Näin tapahtuu yksinkertaisesti siksi, että Kokoomus ja Persut kummatkin kannattavat tätä ja demareista & kepustakin löytyy riittävästi kannatusta asialle.

* * *

Mitä itse veikkaatte vaalikauden kuumiksi kysymyksiksi? Kuinka pitkään Soinilta kestää Eurooppa-asiassa takinkääntö?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu