Halla-ahon nerokas julistus

Katselin suurella mielenkiinnolla perussuomalaisten ulostuloa Teuvo Hakkaraisen neekeriukko-puheiden jälkeen: Hakkarainen sai eduskuntaryhmältään odotetun huomautuksen. Tätä mielenkiintoisempi on kuitenkin Jussi Halla-ahon sorvaama rasismin, syrjinnän ja väkivallan tuomitsema julistus.

Sanankäytön ja saivartelun mestari Halla-aho on on vääntänyt julkilausumasta liki yhtä perverssin vääristelyn kuin mitä Vihreä lanka aikanaan muka-anteeksipyytäessään juutalaisvaltion rinnastamista natseihin.

Syrjinnän ja rasismin vastaisessa lausumassaan persujen eduskuntaryhmä tuomitsee paitsi negatiivisen syrjinnän, myös positiivisen erityiskohtelun. Eli suomeksi sanottuna vähemmistöjen puolustamisen ja kaiken suosimisen kategorisesti.

Hommafoorumin mokuttajat ovat olleet julistuksesta innoissaan. He näkevät siinä puolueen asettuvan huomaamattaan vähemmistöjen edustajien suosimista vastaan. Idealististen hompanssien mukaan positiiviselle syrjinnälle ei voi koskaan olla minkäänlaisia perusteita ja se olisi myös laitonta. Ikävä kyllä näin asia ei ole. Esimerkiksi Halla-aho tuntee aivan varmasti oikeusasiamiehen kannanoton vuodelta 2010: julkisella vallalla on oikeus ja jopa velvollisuus vähemmistöjen tasa-arvon turvaaviin positiivisiin erityiskohtelutoimiin.

Ilmeisesti persujen eduskuntaryhmä lienee ollut Hakkaraisen hölmöilystä pahasti paniikissa. He eivät ole ajatelleet asiaa loppuun saakka ja menneet näin hätäpäissään hyväksymään Halla-ahon ensilukemalta hyvältä kuulostavan saivartelun omaksi linjanvedokseen.

Vähemmistöjen positiiviselle erityiskohtelulle on nimittäin tietyissä tapauksissa erittäin hyvät perusteet. Tämä on myös selvästi luettavissa persujen periaate- ja vaaliohjelmista. Nyt tosiasiallisesti Halla-ahon julistuksella perussuomalaisten eduskuntaryhmä irtisanoutuu näistä periaatteista.

Klassisia Suomessa yleisesti hyväksyttyjä vähemmistöjä suojaavia erityistoimenpiteitä ovat sotaveteraanien, maanviljelijöiden, vammaisten ja naisten kiintiöt sekä tuet. Esimerkiksi Finnveran Naisyrittäjälaina.

Sotaveteraanit ovat persujen vaaliohjelman mukaan kunniakansalaisia ja nauttivat suurta arvostusta. Näin toki onkin. Mutta tiukasti ottaen Halla-ahon julistuksen hengessä heitä ei saisi enää kohdella muita suuremmalla arvostuksella ja muutenkaan palkita taustansa vuoksi.

Halla-ahon julistus puhuu myös suoraan perussuomalaisten koulutuspolitiikkaa vastaan. Ohjelmassa vaaditaan koulukohtaisia enimmäiskiintiötä maahanmuuttajataustaisille oppilaille. Tämä on suorassa ristiriidassa julistuksen etnisen taustan syrjimisen tai suosimisen kieltämisen ja yksilönä kohtelemisen vaatimuksen kanssa.  

Eikä ole kauaakaan, kun persujen omassa lehdessä vaadittiin nummi-pusulalaisen eduskuntavaaliehdokkaan voimin painokkaasti muun muassa viittomakielisten, saamenkielisten ja vammaisten väyläksi töihin kuntien monimuotoisuuskiintiötä.

Edellisissä kunnallisvaaleissa persut vaativat ulkomaalaisten kerjäämistä kuriin. Tavoite voi sinänsä olla kannatettava, mutta se sotii pahasti Halla-ahon julistuksen etnisen arvottamisen neutraliuden periaatetta vastaan. 

Sukupuolikiintiöiden vaatimus löytyy puolestaan suoraan Perussuomalaisten omasta vaaliohjelmasta; maaseutupoliittisen ohjelmassa vaaditaan muun muassa mieskiintiöitä eläinlääkärikoulutukseen. Lisäksi samasta ohjelmasta löytyy useassa kohtaa vaatimuksia jakaa maaseudulla asuville rahaa perustuen lähinnä siihen, että he sattuvat asumaan maaseudulla. Persut olisivat myös valmiita jakamaan riihikuivaa erityisesti sellaisille muuttotappiokunnille, jotka syntyy runsaasti lapsia. Käytännössä siis lestadiolaisalueille.

Uskontoryhmien mukaan arvottaminen kuuluu niin ikään kiinteästi persujen ideologiaan. Puolue haluaa vetää kuntien rahat pois sellaiselta kulttuuritoiminnalta, joka ei perustu tervehenkisiin suomalaisiin arvoihin ja joka loukkaa kristillisiä arvoja. On jälleen vaikeaa nähdä miten tämä on sovitettavissa yhteen Halla-ahon julistuksen uskontoon tai kulttuuriin kohdistuvan syrjinnän tai suosimisen kiellon kanssa.

* * *

Halla-aho on suorastaan nerokas. Peliliikkeellään hän on osoittanut pystyvänsä manipuloimaan kokematonta persuryhmää ja kumoamaan yhdellä paperilla lukuisia puolueen aikaisempia linjauksia. Suurimmalta osalta valtamedioita ja näiden yleisöä menee varmasti tyystin ohi julistuksen tosiasiallinen sisältö.

Eduskuntavaalikaudesta tulee paitsi viihdyttävä, myös erittäin mielenkiintoinen. 

Hallintovaliokunnan tuottamia lausuntoja kannattaa seurata tarkkaan jatkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu